Wat zijn de voordelen van prefab huizen?

Artikel delen

In Nederland hebben we op het moment te maken met een tekort aan woningen. De verwachting van experts is dat dit tekort de komende jaren alleen maar groter wordt. Er wordt dan ook haastig gezocht naar een oplossing voor dit steeds groter wordend probleem. Hierbij wordt onder meer gedacht aan de prefab huizen. Dit zijn huizen die in fabrieken gebouwd worden en daarna op het perceel binnen een mum van tijd geplaatst kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat deze woningen een stuk betaalbaarder zijn voor de meeste Nederlanders. Daarnaast hebben prefab huizen nog meer voordelen, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Minder tijd

De productiecycli van prefab woningen zijn korter. Een op locatie gebouwd huis duurt meestal meer dan drie maanden van begin tot eind, dus dit duurt toch nog best een tijdje voordat de woning gebouwd is. Het werk, de productie en het opzetten van een modulair of gefabriceerd huis kan een maand of minder duren. Dit hangt natuurlijk wel af van de complexiteit van de meerdelige units, terwijl ook de inrichting hier invloed op heeft. Zo zou de bouw doordat je een gietvloer wilt mogelijk langer kunnen duren. Niet dat dit extreem lang duurt, want de experts van Coatingvloer kunnen dit binnen een mum van tijd perfectioneren. Kortere productiecycli kunnen leiden tot besparingen op de rente op bouwleningen en het zorgt ervoor dat de koper sneller in zijn nieuwe huis kan komen. Bovendien kunnen hierdoor meer nieuwe woningen in een korter tijdsbestek geplaatst kunnen worden in Nederland.

Minder kosten

Prefab woningen kunnen voor 50 procent minder kosten worden gebouwd dan op locatie gebouwde huizen van een vergelijkbare grootte. Deze woningen zijn op een efficiëntere manier gebouwd omdat ze zijn gebouwd in een gecentraliseerde, gecontroleerde binnenomgeving, waarbij gebruik kan worden gemaakt van een vloercoating. Ze zijn niet onderhevig aan weersvertragingen en kostenoverschrijdingen als gevolg van het moeten bouwen in de regen, sneeuw of wind. Omgekeerd zijn op locatie gebouwde huizen meer onderhevig aan vertragingen van onderaannemers, weersschade aan bouwproducten, diefstal van materialen, vandalisme en leveringsproblemen. Uit branchegegevens blijkt dat de arbeidskostencomponent van een modulair of gefabriceerd huis doorgaans 8 tot 12 procent van de totale woningbouwkosten bedraagt, terwijl de arbeidskosten van een op locatie gebouwde woning meer dan 40 tot 60 procent van de totale kosten bedragen. Deze besparing op arbeid kan aanzienlijk zijn, vooral in een stedelijke omgeving waar arbeid zowel duur als schaars is.

Minder afval

Ook de kosten voor het afvoeren van bouwafval worden sterk geëlimineerd. Bij prefab woningen wordt het meeste afval in de fabriek namelijk afgevoerd of gerecycled. Het fabriek gebouwde huis vermindert ook de verspilling van tijd en kosten voor het vervangen van defecte materialen zoals kromgetrokken noppen, beschadigde planken, enzovoorts. De reden hiervoor is dat de meeste materiaalleveranciers hun materiaal naar gefabriceerde en modulaire thuisproducenten sturen volumeklanten zijn. Bovendien, aangezien hout en andere bouwcomponenten worden opgeslagen in overdekte magazijnen en geïnstalleerd in klimaatgecontroleerde gebouwen, is vernieling van bouwmaterialen als gevolg van weersomstandigheden vrijwel uitgesloten.

Veilig

De bouwmaterialen in prefab woningen zijn dezelfde als die gebruikt worden in ter plaatse gebouwde woningen. Daarnaast zijn de prefab woningen ontworpen voor windveiligheid en energie-efficiëntie op basis van de geografische regio waarin ze worden verkocht. Gefabriceerde huizen zijn bijvoorbeeld onderworpen aan landelijke wetten die rookmelders, uitstroomramen in slaapkamers, ten minste twee buitendeuren, normen voor rookontwikkeling in materialen en beperkte brandbare materialen rond ovens, boilers en keukenfornuizen vereisen. Hierdoor weet je zeker dat je in een veilig huis komt te wonen als je ervoor kiest om een prefab woning aan te schaffen.

Kwaliteitscontrole

De kwaliteitscontrole van geprefabriceerde woningen is superieur omdat ze in een klimaatgecontroleerde omgeving worden geproduceerd door vakmensen die dagelijks huizen bouwen. Deze medewerkers zijn specialisten; ze herhalen dagelijks dezelfde taken, staan onder toezicht van bekwame vakmensen en worden continu bijgeschoold. Veel fabrieksactiviteiten zijn ook onderworpen aan door de overheid gecontroleerde kwaliteitscontroleprogramma’s die onafhankelijke inspectiebureaus omvatten. De machines, gereedschappen en technologie die in de fabriek worden gebruikt, zijn zonder twijfel de allerbeste apparaten die beschikbaar zijn op de markt. Dit versnelt de constructie en resulteert in een grotere precisie. Sjablonen, computers en lasers worden gebruikt om bijna perfecte sneden en verbindingen te garanderen, waardoor het prefab huis zeer kwalitatief is.