Is een brandmeldinstallatie verplicht?

Artikel delen

Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht? Het Bouwbesluit beschrijft dit uitvoerig. Helaas vergt het lezen daarvan veel juridische kennis en kostbare tijd om alles volledig door te nemen, te begrijpen en toe te passen op de eigen situatie. Wij zetten het daarom helder voor u op een rij.

brandblusser op werkplaatst

Bouwbesluit bij een brandmeldinstallatie

Het Bouwbesluit 2012 geeft onder andere aan wanneer een brandmeldinstallatie verplicht is. Wij hebben het uitvoerig voor u doorgenomen, om aan te geven wat dit in uw situatie betekent.

Voorwaarden: gebruiksfunctie, vloeroppervlak en meer

Of een brandmeldinstallatie verplicht is, hangt af van bijvoorbeeld de gebruiksfunctie, het vloeroppervlak, de hoogte en een volledige of gedeeltelijke bewaking van de locatie.
Tot de gebruiksfuncties behoren bijvoorbeeld:

 • Woonfunctie: woningen, wooncomplexen, woon-zorgcomplexen;
 • Bijeenkomstfunctie: sporttribune, kinderopvang, musea, religieuze bouwwerken;
 • Celfunctie: detentiecentra, arrestantenverblijven, isoleercellen in de zorg;
 • Gezondheidszorgfunctie: ziekenhuizen, zorginstellingen, poliklinieken;
 • Industriefunctie: productiehallen, werkplaatsen, opslagruimtes, veestallen, kassen;
 • Kantoorfunctie: gebouwen voor accountants, advocaten, administratie, verzekering;
 • Logiesfunctie: hotels, recreatiewoningen, kampeerboerderijen;
 • Onderwijsfunctie: collegezalen op universiteiten, klaslokalen in scholen;
 • Sportfunctie: fitnesscentra, sporthallen, zwembaden, gymzalen;
 • Winkelfunctie: winkels, winkelcentra, supermarkten;
 • Overige gebruiksfunctie: treinstations, tankstations;
 • Bouwwerken (geen gebouw): bruggen, viaducten, tunnels.

Daarnaast gaat het Bouwbesluit uit van het aantal vierkante meters aan vloeroppervlak en de hoogte daarvan. De aansturingstabel laat zien wanneer een installatie verplicht is.
Ten slotte bepalen de gebruiksfunctie, de oppervlakte en hoogte of er volledige of gedeeltelijke bewaking verplicht is. Soms is het bijvoorbeeld voldoende om handbrandmelders te plaatsen. In andere gevallen is doormelding naar een Regionale Alarm Centrale (RAC) of een zorgpost verplicht.

Let op: soms verplicht een verzekeringsmaatschappij u het gebruik van een brandmeldinstallatie. Dit kan ook het geval zijn als het Bouwbesluit 2012 dit niet verplicht. Lees de polis daarom altijd goed door.

VPS FireAlert

Blijkt dat een brandmeldinstallatie in uw situatie verplicht is? Met VPS FireAlert kiest u voor een flexibele en draadloze oplossing. Dat betekent dat u daar uitstekend gebruik van kunt maken in zowel bestaand vastgoed als op bouwplaatsen. Het systeem is EN54-gecertificeerd en CE-gemarkeerd. Bovendien voldoet het aan alle belangrijke richtlijnen en wetgeving op het gebied van brandbeveiliging en ontruiming.
Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact op met onze adviseurs of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

VPS
www.vpsbeveiliging.nl