Ook het zwaardere werk snoerloos

Artikel delen

Met de introductie van het nieuwe 40 V Max XGT platform van Makita is er nagenoeg geen machine meer die nog een snoer nodig heeft. Naar verwachting zullen er eind dit jaar zo’n honderd machines beschikbaar zijn voor krachtige oplossingen in bouw, industrie, groenvoorziening en schoonmaak. Zelfs Ad Huizenga, 23 jaar commercieel directeur van Makita, verbaast zich soms nog over de voortgaande innovaties van de accu: “Snoerloos is inmiddels dominant in de bouw. Dankzij de toename van kracht, steeds langere runtime en kortere laadtijden.”

Tekst: ing. Frank de Groot

Sinds vorige maand is Huizenga marketing manager: “Na 23 jaar commercieel directeur is het tijd voor nieuw talent en ga ik een paar dagen minder werken. In die tijd is er ongelooflijk veel gebeurd. Het blijft boeiend om die ontwikkeling naar snoerloos te zien.” Makita is altijd al een voorloper geweest op het gebied van snoerloos gereedschap. Vanaf 1975 is het tempo van innovatie alleen maar opgevoerd. Via Ni-Cd en Ni-MH kwam in 2006 de eerste Li-ion accu van Makita op de markt en dat heeft een revolutie veroorzaakt. De wens om zonder snoer te werken is van alle tijden en alle gebruikers, maar nu kon het ook echt. Bij veel machines is accu als krachtbron inmiddels gelijkwaardig aan 230V. Huizenga: “Makita’s visie is dan ook: ‘alle snoeren en brandstof de wereld uit’. Dat brandstof slaat op machines voor de tuin & park-markt waar Makita ook een steeds breder assortiment op accu voor heeft.”

Van LXT naar XGT

Op dit moment is Makita hard bezig om een nieuw platform naast het bekende LXT 18V platform in de markt te zetten. Huizenga legt uit: “Eindgebruikers willen altijd meer kunnen. Meer kracht, langere runtime. En de techniek is nu daar om dat mogelijk te maken. In de kern gaat het om overdracht van vermogen van accu naar machine. Zwaardere machines vragen om meer vermogen. Bij ons nieuwe XGT platform gebruiken we nieuwe cellen in onze accupacks en steviger contactpunten waar meer stroom doorheen kan. Daardoor kan XGT grenzen verleggen, wat met LXT niet mogelijk zou zijn.”
Voor de klant lijkt met meerdere platforms het voordeel van één platform teniet gedaan. Daar staat volgens Huizenga echter veel tegenover: “Uiteraard is het LXT platform een sterke troef. Met inmiddels bijna 300 machines en alleen in Nederland al twee miljoen verkochte Li-ion accu’s moet je sterke argumenten hebben om een nieuw platform naast LXT op te bouwen. Onze ingenieurs zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan met deze beslissing. Inmiddels omvat het XGT assortiment circa 90 machines en kunnen we zeggen dat ze gelijk hadden: XGT kan meer dan LXT. Er zijn nu zware SDS-Max combihamers en zware bosmaaiers met accu die gelijkwaardig zijn aan hun gesnoerde of brandstofvariant. We krijgen daar zeer enthousiaste reacties over uit de markt.”

Merkeigen platform

Maar waarom niet streven naar een merk-overkoepelende accu, zoals het Cordless Alliance System (CAS)? “Ik begrijp de strategie van Metabo. Maar dankzij volume heeft Makita de prijs van accu’s enorm naar beneden gekregen en wij geloven in onze eigen kracht. Wij leveren voor zoveel toepassingen machines dat je feitelijk geen ander merk nodig hebt. En alle service blijft in één hand.”
Huizenga constateert dat draadloos werken inmiddels volledig is geaccepteerd: “De focus van gereedschapsfabrikanten is strategisch gekanteld van snoer naar accu. Makita definieert zichzelf steeds meer als producent van accuproducten en bedient daarmee meerdere markten, zoals de reeds genoemde tuin & park-markt. Daar stellen opdrachtgevers steeds vaker als eis dat er emissieloos wordt gewerkt. Denk aan projecten nabij of in Natura 2000 gebieden, of in binnensteden. Snoerloos werken op accu wordt daardoor steeds minder vrijblijvend. Makita Japan stopt vanaf maart 2022 met de productie van brandstofmachines. Omdat de tijd daarvoor rijp is en naar eigen zeggen accuproducten voor de meeste toepassingen geloofwaardige alternatieven zijn.”

Makita
www.makita.nl