Meubels opknappen: zo makkelijk kan het zijn

Artikel delen

Naast een huis verbouwen kan het opknappen van meubels ook veel voldoening geven voor de klant. Wil je binnenkort ook meubels gaan opknappen? Dan hebben we enkele handige tips. Elk materiaal vergt echter een andere aanpak, dus je zult je eerst goed moeten inlezen voordat je aan de slag gaat.

Leren meubels opknappen

Naast een leren bank opnieuw bekleden kan je leren meubels ook verven. Speciale verfsoorten en crèmes kunnen een hele nieuwe uitstraling aan je leren interieur geven. Om dit toe te passen moet je eerst een leren meubelstuk goed schoonmaken met een speciale reiniging waarvan het oppervlak vetvrij wordt. Hierna kun je pas de leerverf of crème aanbrengen. De crème is handig voor het verwijderen van vale plekken en een echte leerverf zorgt voor een hele nieuwe kleur. Ga met dunne lagen over het meubelstuk heen en wacht 10 minuten tot je de volgende laag aanbrengt. Hierna moet het meubelstuk 24 uur rusten.

Houten meubels opknappen

Oude houten meubels opknappen is weer helemaal populair. Dit komt omdat hout nooit echt uit de mode raakt en je door een nieuwe vernis een hele nieuwe uitstraling aan een houten tafel kunt geven. Verwijder eerst de oude laag van het meubelstuk. Het is handig om te weten of het hout behandeld is of niet. Dit doe je eenvoudig door een druppel terpentine aan te brengen op het hout. Maakt het hout blank? Dan is het hout behandeld met een olie of waslaag. Verkleurd het niet? Dan is het hout behandeld met lak verf of vernis. Afhankelijk hiervan kan je de onderlaag verwijderen:

  • Olielaag: Wrijf met een mengsel van water en soda over het oppervlak.
  • Waslaag: Borstel het oppervlak af met een staalborstel
  • Lak/Verf: Wrijf het oppervlak met een afbijtend middel in en haal de reststoffen er met een mes of schuurmachine af.

Als de oude lagen verwijderd zijn is het handig om er met water en ammoniak of aceton overheen te gaan. Hierna kun je de gaten vullen met wat houtvuller. Als dit gedroogd is kan het houten oppervlak geschuurd worden en behandeld worden met een vernis, beits of verf.

Rotan meubels opknappen

Rotan stoffen zie je ook steeds vaker in interieur. Deze meubelstukken zijn makkelijk op te knappen door een nieuwe laklaag aan te brengen. Maak eerst de meubels grondig schoon met een allesreiniger en verwijder dan de oude laklaag. Dit kan met een verfafbijtmiddel. Hierna kan er een nieuwe lak op!

Biano
www.biano.nl