Met wand- en vloertegels vandaag al bijdragen aan de doelen voor 2050

Artikel delen

Sinds er door bijna alle landen in de wereld afspraken zijn gemaakt om de opwarming van ons klimaat tot een minimum te beperken, is 2050 misschien wel het belangrijkste jaartal sinds het begin van onze jaartelling.

Het inspireerde het Limburgse tegelbedrijf Mosa tot een speciale tegelserie met de naam Holland 2050, bedoeld voor grootschalige woningbouwprojecten en ontworpen voor woningcorporaties die gaan voor kwaliteit op de lange termijn.

Bouwen in de  geest van het Klimaatakkoord van Parijs vraagt om keuzes. En vooraf de juiste keuzes maken, betekent later een beter resultaat. Uitgebreide marktanalyses heeft Mosa doen besluiten om de bestaande collecties vloer- en wandtegels voor de woningbouwmarkt terug te brengen naar een overzichtelijker geheel. Die aanpassing zorgt voor minder voorraden bij leveranciers en minder verspilling. En verminderd bovendien de kosten. De nieuwe tegelcollectie Holland 2050 sluit naadloos aan bij die gedachtegang. Het is een compacte en tegelijkertijd complete serie tegels met alle goede eigenschappen van voorgaande tegelpakketten die makkelijk op voorraad te houden is en daardoor lang naleverbaar. Sterker nog, de Limburgers garanderen nalevering tot in – zoals de naam al aangeeft – 2050. Zelfs producten die mogelijk tussentijds uit de collectie worden genomen, kunnen tot in 2050 voor de reguliere prijs worden bijbesteld.

Alles-in-één

Mosa Holland 2050 is volgens de makers “een eigentijdse alles-in-één tegeloplossing”. Waarmee Mosa niets anders bedoelt dan dat de tegels – die zowel in de badkamer als in het toilet gebruikt kunnen worden – uiterst functioneel zijn, maar tegelijkertijd ook nog eens mooi om te zien.

De continu voorradige collectie bestaat uit zes kleuren – van koel en modern grijs en atraciet tot warm en klassiek beige of grijsbruin. De vloertegels zijn leverbaar in twee maten (15×15 cm en 30×30 cm) en de wandtegels in drie formaten. Daarmee is eindeloos en naadloos te combineren, waardoor geen enkele badkamer of toilet er hetzelfde hoeft uit te zien. En dat vergroot de keuzevrijheid en daarmee de betrokkenheid van bewoners van corporatiewoningen.

De vloertegels in de Holland 2050-lijn zijn ongeglazuurd en voorzien van een antislipreliëf volgens de hoogste normen. In combinatie met de bijpassende douchebaktegels die natuurlijk van dezelfde kwaliteit zijn resulteert dat in een levensloopbestendige vloer. Bewoners kunnen daardoor langer in hun eigen huis blijven wonen.

De eerder genoemde keuzevrijheid voor bewoners wordt nog groter als corporaties gebruik maken van Mosa Composer. Daarmee kunnen bewoners heel makkelijk vanaf hun eigen laptop of tablet zien en beleven welke nieuwe tegels ze tegen de muur en op de vloer willen.

Minder overlast en circulair

De Holland 2050-serie van Mosa is overigens ook leverbaar als Mosa Panel, de overlast besparende oplossing van een betaalbaar, waterdicht en lichtgewicht paneel waarop de tegels zijn voorgelijmd. Resultaat is een super strakke wand of vloer met dezelfde kwaliteit en uitstraling waar Mosa om bekend staat, maar dan razendsnel bevestigd zonder overlast.

Een keuze voor Mosa 2050 betekent ook een keuze voor circulair bouwen. Want vooralsnog is Mosa het het eerste en enige keramische tegelbedrijf ter wereld dat erin is geslaagd om bijna de gehele tegelcollectie (vloertegels, wandtegels en gevelsysteem) C2C Silver te certificeren.

Altijd bezig met verduurzamen van producten

Sinds 2014 neemt het bedrijf bovendien snijresten van tegels terug. Niet alleen het productieafval en de glazuurresten van de tegels die in de eigen fabrieken worden geproduceerd, maar ook de snijresten die aannemers en tegelzetters door heel Nederland verzamelen en door Mosa worden opgehaald om weer verwerkt te worden in nieuwe tegels. En Mosa kijkt naar kliksystemen voor vloeren waardoor deze gemakkelijk weer uit ruimtes kunnen worden weggehaald en worden hergebruikt.

Tegels uit de Holland 2050 collectie van Mosa zijn niet alleen praktisch en mooi maar dragen dus vandaag al bij een de doelen die we voor 2050 hebben afgesproken.

Mosa
www.mosa.com