fbpx

Ontwerp zelf je dakopbouw in 3D

Artikel delen

De opbouw van het platte dak is een complexe samenstelling van draagconstructie, dampschermen, isolatie, dakbedekkingssysteem en dakdetails. Met de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) willen aannemers zekerheid dat de dakopbouw aan de bouwregelgeving voldoet en geen ‘verborgen gebreken’ vertoont in de gebruiksfase. IKO komt daarom met een 3D ontwerptool die u stap voor stap door alle keuzes leidt.

Tekst: ing. Frank de Groot

In het zogenoemde ‘IKO Design Center’ kan iedereen gratis aan de slag om stapsgewijs een 3D dakopbouw voor platte daken te maken. Ik ben er zelf mee aan de slag gegaan en ben direct enthousiast: het systeem is zeer gebruikersvriendelijk en de visualisaties zijn prachtig. Klaas Oosterhof, Sales & Marketing Manager Noord-Europa van IKO Insulations, ziet veel mogelijkheden. IKO is een toonaangevende producent van dakbedekkingsmaterialen, isolatie en waterdichtingsoplossingen en biedt klanten nu de oplossing om de juiste keuze voor die producten te maken in het IKO Design Center.

“We zijn gestart met de ontwerptool voor het platte dak. Maar de bezoeker ziet ook andere gebouwdelen waarvan de opbouw binnenkort online is te ontwerpen. Het gaat dan om het hellend dak, buitenmuur, spouwmuur, binnenmuur, vloer, zoldervloer, kelder en zolderdak”, aldus Klaas.

Klaas Oosterhof: “Er komt heel wat kijken bij het ontwerpen, plannen én verkopen van het platte dak. Welk isolatiemateriaal en welke dikte is nodig om de gewenste thermische prestaties te behalen? Met het IKO Design Center word je volledig ontzorgd.”

Zelf ontwerpen

“Er komt heel wat kijken bij het ontwerpen, plannen én verkopen van het platte dak. Welk isolatiemateriaal en welke dikte is nodig om de gewenste thermische prestaties te behalen? Het systeem rekent het uit en geeft ook zelf al aan hoe aan de eisen uit het Bouwbesluit kan worden voldaan”, aldus Klaas. Maar ook de dampremmende laag en dakbedekkingssysteem worden in de ontwerptool gekozen. De ontwerptool bewaakt daarbij de keuzes, zodat de gekozen systemen compatibel zijn, waardoor steeds dezelfde kwaliteit is te garanderen. “Dat is ook fijn naar de klanten van aannemers: die verwachten een duidelijk bestek en een duidelijk plan. Daarnaast krijgen ze graag een visualisatie van hun toekomstig dak, met een duidelijk beeld van het eindresultaat. Tot slot is deze tool ook heel handig in het onderwijs!”

Aan de slag

We gaan het IKO Design Center eens uitproberen. Bij de start zien we een woning met hellend dak en een uitbouw met plat dak. De woning is voorzien van een balkon en onder de grond is de kelderruimte te zien. De gehele visualisatie is met de muis in alle richtingen te draaien. Rechts zijn de diverse toepassingen te zien, waarvan bij de start alleen het plat dak is geactiveerd. De overige toepassingen volgen binnenkort.

Configuratie starten

Na de keuze voor de toepassing ‘Plat dak’ verschijnt een visualisatie van een opengewerkt plat dak, waarbij de hele dakopbouw eenvoudig is te zien. Ook deze visualisatie is met de muis vrij te draaien in alle richtingen. Na een druk op ‘Start configuratie’, komen de volgende stappen voorbij:

 1. Keuze daktype. We zien vier daktypen waaruit we kunnen kiezen: Energiedak, Leefdak, Groendak of Dak op maat. Ook moet er gekozen worden voor de Klimaatklasse I tot III of IV (zwembaden, sauna’s, keukens en dergelijke).
 2. Keuze dakvloer. Er is keuze uit hout, beton of staal. Bij hout betreft dit een houten balklaag met houten beplating, bij beton verschijnen er kanaalplaatvloeren en bij staal zie we een geprofileerde staalplaat.
 3. Keuze waterdichting. Nu is er keuze uit tweelaags bitumineus of vloeibaar. Een tweelaags bitumineus waterdichtingssysteem bestaat hierbij uit een onderlaag en een toplaag, waarbij de bevestigingswijze van de toplaag klassiek middels de vlamlasmethode wordt uitgevoerd. De rollen worden in banen aangebracht op het dak. Het vloeibare waterdichtingssysteem bestaat uit twee lagen van een vloeibaar aangebracht waterdichtingshars, waarbij de eerste laag versterkt wordt door het inrollen en verzadigen van een versterkingsvlies.
 4. Keuze bevestigingsmethode. De toplaag wordt middels vlamlassen aangebracht. De onderlaag wordt mechanisch bevestigd, losliggend (niet bij staal) of zelfklevend uitgevoerd. Bij de bevestiging van de isolatie is er keuze uit losliggende geballast (niet bij staal), mechanisch bevestigd of PU lijm. Het dampscherm wordt met vlamlassen of losliggend aangebracht. Bij een houten vloer is vlamlassen vervangen door zelfklevend. Bij een stalen vloer wordt het dampscherm altijd zelfklevend aangebracht.

Keuze voor Energiedak met betonnen dakvloer en tweelaags bitumineus waterdichtingssysteem.

Gekozen daksysteem

Uiteindelijk krijg ik het gekozen daksysteem te zien met het type (merknaam, type) toplaag, onderlaag, isolatie, dampscherm, dakvloer en dakdetails. Ook zijn de gekozen bevestigingsmethoden te zien. Verder is de vereiste isolatiedikte te zien om voor de gehele dakopbouw (dus niet alleen de isolatie) een Rc van 6,5 m2K/W te behalen, zodat aan het Bouwbesluit wordt voldaan (minimaal 6,3 m2K/W). Door te klikken op ‘detailleerde specificaties aanpassen” kan ik de isolatiedikte eenvoudig aanpassen. Daarbij is ook direct het gevolg te zien voor de Rc-waarde.

Verder zijn er diverse bestanden te downloaden:

 • Verwerkingsrichtlijn isolatie.
 • BIM File (.RVT).
 • Thermische calculatie dakopbouw.
 • Declaration of Performance (DoP) van toplaag, onderlaag, isolatie en/of dampscherm.
 • Bestektekst.
 • Screenshots, voor eigen gebruik en/of de klant.
 • Technische info en certificaten van toplaag, onderlaag, isolatie en/of dampscherm.

Dakdetail in beeld.

3D visualisatie

Het uiteindelijk resultaat toont zich als fraaie 3D visualisatie van de door mij geconfigureerde dakopbouw. Bij alle dakdetails staan klikpunten die het betreffende detail openen en de exacte opbouw laten zien. Daarbij zijn ook nog de diverse lagen in en uit te schakelen, zodat onderliggende lagen in beeld komen. Je kunt zelfs met een druk op de knop een screenshot maken van het gekozen dakdetail. Erg handig! Dat geldt ook voor de aansluiting op BIM: de gebruiker krijg de volledige Revit bibliotheek van alle IKO producten mee. De bestanden zijn direct bruikbaar in uw ontwerpsoftware. Tot slot denk ik dat ook het onderwijs hier blij mee zal zijn.

IKO
nl.iko.com