Hoogste gebouw van Nederland eyecatcher met strak betonwerk

Artikel delen

De Zalmhaventoren in Rotterdam is het hoogste gebouw van Nederland. De woontoren aan de voet van de Erasmusbrug is 215 meter hoog en is onderdeel van het nieuwbouwproject met 475 woningen die zijn verdeeld over drie woontorens.

Projectvoorwaarden

Hoe kan de luchtbel-aftekening in het beton aan het bekistingsoppervlak worden geminimaliseerd? Die vraag werd aan ons gesteld. De uitdaging zat in de complexe vormen van de prefab betonelementen, die in een stortgang gevuld moesten worden.

Sika oplossing

Een test wees uit dat Sika® PerFin-300 voor deze toepassing het beste product is. Sika® PerFin-300 is een vloeibare betonhulpstof voor oppervlakteverbetering. Sika® PerFin-300 minimaliseert blaasvorming en luchtporiën op het betonnen oppervlak en zorgt voor strakke betonelementen.

Sika® PerFin-300 is geschikt voor het samenstellen van hoogwaardig zichtbeton voor onder meer beton op de bouwlocatie, prefab beton en beton waarvoor hoge esthetische eisen gelden. Sika® PerFin-300 ontlucht het beton tijdens het productieproces, reduceert luchtgaten of open poriën en verbetert het betonnen oppervlak. De vloeibare betonhulpstof heeft geen negatieve effecten op de eigenschappen van vers of uitgehard beton, bevat geen chloriden en kan worden toegepast in gewapende en voorgespannen betonnen constructies.

Afdichting van voegen

Voor elastische afdichting en waterdichting van bewegings- en aansluitvoegen in gevels zijn SikaHyflex®-250 Facade en Sika® Primer-3 N toegepast. SikaHyflex®-250 Facade is een 1-component, vochtuithardende, low modulus elastische voegkit met een zeer goede weers- en verouderingsbestendigheid. Uniek kenmerk is de duurzaam toelaatbare vervorming van +100/-50% (ASTM C 719). Sika® Primer-3 N is ontworpen voor gebruik met onder meer SikaHyflex® voor toepassing op poreuze ondergronden, zoals beton.

In het werk gestort beton

Het in het werk gestorte betonmortel werd geleverd door Dyckerhoff Basal. Een uitdaging was het verpompen van het beton dat ca. 190 meter omhoog verpompt diende te worden voor de realisatie van vloeren, wan­den en kolommen. Voor dit betonmengsel is gebruikt gemaakt van 2 Sika hulpstoffen, de ViscoCrete 1550 om een stabiele consistentie te waar­borgen en de VZ 10 welke een vertragende werking heeft. Voor het totale project is ca. 40.000m3 betonmortel op locatie verwerkt.

Sika producten

  • Sika® PerFin-300
  • SikaHyflex®-250 Facade
  • Sika® Primer-3 N
  • Sika® ViscoCrete®-1550 con. 30%
  • Sika® VZ 10 con. 13%

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Zalmhaven CV
Aannemer: BAM Bouw en Techniek
Architect: Dam & Partners Architecten
Opdrachtnemer: Byldis
Prefab beton: Byldis
Betonmortel: Dyckerhoff Basal
Uitvoering kitwerk: Simson Applicatie B.V.

Sika
www.sika.com