Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Prefab uitbouw of dakkapel biedt snel extra ruimte in huis

Steeds meer mensen die door de corona-crisis vanuit huis moeten werken, kiezen voor een uitbouw of dakkapel. Deze trend zal gezien die crisis en de hoge overspannen huizenmarkt, nog wel een tijd voortduren. Voor Unilin Insulation is dat de reden dat deze producent en leverancier van geprefabriceerde PIR isolatieplaten en zelfdragende dakelementen vol inzet op deze markt. Met hun prefab SIP-elementen en de ruwbouw dakkapel geven ze de bouwsector ideale ingrediënten mee voor een snelle bouw van een uitbouw of dakkapel op maat met een hoge isolatiewaarde, vertelt Pieter van der Bas, sales manager Prefab binnen Unilin Insulation Nederland.

Door Harmen Weijer

Unilin is al sinds de jaren zeventig actief met geprefabriceerde dakelementen, zoals de bekende scharnierdaken. De laatste jaren is dat gamma fors uitgebreid. “Daarvoor hebben we veel gesprekken gevoerd met de markt, zoals met aannemers en de verwerkende partijen op de bouwplaats. We wilden van hen precies horen wat zij graag zouden willen zien op het gebied van prefab gevel- en dakelementen”, vertelt Pieter van der Bas. “Prefab is een niet te stuiten trend, voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan handjes in de bouwsector. Wat we nu vooral zien is dat de vraag voor steeds kleinere projecten naar dit soort prefab-oplossingen steeds groter wordt. Wij zijn daar ook op ingesprongen door niet alleen grootschalige prefab-elementen te kunnen leveren, maar ook voor een enkele uitbouw of dakkapel maatwerk te leveren. Doordat de concepten goed zijn doordacht en in combinatie met een nieuwe productielijn is het interessant ook kleine volumes te leveren.”

Isolatiewaarde gegarandeerd

Voor een uitbouw maakt Unilin gebruikt van Structural Insulated Panels (SIP) in hun eigen Usystem Wall DS, legt Van der Bas uit. “Deze SIP-elementen zijn voorzien van PIR-isolatie en watervaste verlijmde spaanplaten. Maar het meest opvallende zijn de drie verticale constructieve ribben. Zij zorgen namelijk voor een grote stijfheid, zodat je – zonder afbreuk te doen aan de sterkte – elektraleidingen kan infrezen. Daarnaast zijn de isolatiewaardes van Rc=4,7 voor de wanden en voor het dak van 6,3 – conform de BENG-normen – ook gegarandeerd. Dat kan omdat we deze elementen in ideale omstandigheden in onze productiestraat in onze fabriek in Oisterwijk op maat maken.”

De SIP-elementen zijn licht in gewicht zijn en makkelijk hanteerbaar. Daardoor zijn ze ideaal voor projecten als een aanbouw, garage, tuinhuis, tiny house of praktijkruimte aan huis.

Eenvoudig te monteren

Doordat de wanden licht in gewicht zijn en makkelijk hanteerbaar, zijn ze ideaal voor projecten als een aanbouw, garage, tuinhuis, tiny house of praktijkruimte aan huis. Dat zijn juist uitbreidingen die als gevolg van zowel de corona-crisis vanwege thuiswerk als de overspannen woningmarkt erg in trek zijn, en waar Unilin op inspringt. “Indien nodig hebben deze SIP-elementen constructieve lateien boven de kozijnen.” Met de koppelveren en stelregels zijn de elementen eenvoudig te monteren. En doordat ze met enkel schroeven en koppelveren vastgezet worden, is de volledige constructie demonteerbaar, wat in lijn is met de circulaire bouwrichtlijnen voor 2050. Alle benodigde onderdelen en bevestigingsmiddelen en een duidelijke montagevolgorde worden door Unilin meegeleverd.

Doordat ze met enkel schroeven en koppelveren vastgezet worden, is de volledige constructie demonteerbaar, wat in lijn is met de circulaire bouwrichtlijnen voor 2050.

3D-configurator voor dakkapel

Voor de dakkapel zet Unilin eveneens in op de kleinschalige markt. Van der Bas: “We leverden al gehele dakkapellen voor de grootschalige seriematige projecten. Nu leveren we zelfs enkele stuks.” Daarvoor heeft Unilin een handige online 3D-configurator ontwikkeld. “Deze stelt zowel de aannemer als de particulier in staat om thuis achter de laptop zijn dakkapel samen te stellen.”

In 10 stappen wordt men door het ontwerp van de dakkapel geleid, waarbij men verschillende parameters invult zoals bij dakhelling, Rc-waarden, overstekken, dikte van de dakconstructie, vorm en doorsteek van de binnenplaat en dakaansluiting. Het handige is tevens dat de configurator na invulling direct een brutoprijs aangeeft voor de dakkapel, excl. kozijnen en plaatsen. Op de site van Unilin is na invulling van deze elementen de dakkapel via een te selecteren dealer te bestellen.

In de handige 3D-configurator wordt men in 10 stappen door het ontwerp van de dakkapel geleid.

Drie componenten

De ruwbouw dakkappel, de zogeheten Usystem Roof PR RBD, bestaat uit drie componenten: twee zijwangen en een dak. Deze zijn geïsoleerd met PIR-hardschuim en leverbaar in Rc-waarden van 3,5 tot en met 6,0, afhankelijk van de pakketdikte. “Dat het pakket uit drie componenten bestaat, maakt de plaatsing ervan heel efficiënt want de aannemer hoeft niet alles meer in te meten en daarna op maat te zagen op de bouw. En PIR heeft als eigenschap dat het een lage lamba-waarde heeft; hoge isolatiewaarde bij een geringe dikte. Dat is ideaal voor dit soort uitbouwen en dakkapellen.”

De ruwbouw dakkapel bestaat uit drie componenten: twee zijwangen en een dak. Deze zijn geïsoleerd met PIR-hardschuim en leverbaar in Rc-waarden van 3,5 tot en met 6,0.

Al met al levert deze manier van prefab bouwen een snelle wijze van werken op, waardoor de levertijd van bijvoorbeeld de gehele dakkapel geen 14 weken maar hooguit 4 weken is. “De uitbouw kunnen we met een doorlooptijd van 8 weken leveren”, aldus Van der Bas. Deze strategie van Unilin onderstreept het adagium dat eigen huis goud waard is én blijft.

Unilin
www.unilininsulation.com

 

 

BouwTotaal