Primeur Husqvarna Construction: krachtige 350 mm doorslijper op accu

Artikel delen

Met de krachtige K1 PACE lanceert Husqvarna Construction de volgende generatie doorslijpers en zet daarmee een bepalende stap richting veilig en emissieloos werken. Voor straatmakers en infra-/bouw-/sloopbedrijven betekent het ook een eerste kennismaking met het nieuwe 94 volts accusysteem van het Zweedse bedrijf. Deze krachtbron zorgt ervoor dat doorslijper K1 PACE dezelfde prestaties levert als de populaire benzine-aangedreven K770.

De relatief stille en snoerloze K1 PACE doorslijper die gebruik maakt van het nieuwe 94V accusysteem van Husqvarna.

“Wat we vandaag presenteren is een doorbraak op de markt voor doorslijpers. We zijn er bijzonder trots op dat we een krachtige accu-doorslijper kunnen introduceren. Een belangrijke stap in het verlagen van de CO2– en stikstof-emissies in de bouw, sloop en infra sectoren”, zo vertelt Mattias Holmdahl, Global Product Manager Power Cutters bij Husqvarna Construction. Hij noemt de overstap op elektrische aangedreven machines met een eigen accupakket even onvermijdelijk als noodzakelijk in deze tijd: “We zien dat steeds meer bouwbedrijven streven naar CO2-neutrale werkplekken. Als toonaangevend leverancier voelen wij ons verantwoordelijk om samen met onze partners en klanten bij te dragen aan meer duurzaamheid”, zo verwoordde hij die ontwikkeling.

Vanaf eind oktober verkrijgbaar

“We weten wat er nodig is om veeleisende klussen te klaren en we doen geen concessies aan kwaliteit en veiligheid”, zegt Holmdahl. “Met de K1 PACE krijgen klanten een krachtige accu-aangedreven doorslijper die geen directe uitstoot heeft. Ze kunnen minder trillingen verwachten, soepeler zagen en zullen zien dat het lage gewicht van de machine en het optimale zwaartepunt helpen om de belasting op hun lichaam te verminderen.”

De nieuwe doorslijper wordt komend najaar in fasen wereldwijd geïntroduceerd, te beginnen in de Scandinavische landen. Vanaf eind oktober is de K1 PACE ook in ons land verkrijgbaar.

Zonder verlies aan prestaties

De overstap naar accu aangedreven machines was lange tijd een stap te ver voor de meeste professionele gebruikers. Immers, er moesten teveel concessies worden gedaan op het gebied van prestaties en ergonomie. Die tijd is voorbij. Nieuw ontwikkelde accusystemen zorgen voor zoveel kracht, dat nu ook het zware elektrische gereedschap zonder verlies aan prestaties kan worden aangedreven.

Het nieuwe 94V accusysteem van Husqvarna is daarvan een actueel voorbeeld. Van dit krachtige accuplatform gaan we de komende jaren nog veel meer horen. Want doorslijper K1 PACE is de eerste van wat een uitgebreide lijn krachtige accumachines moet worden. De voordelen zijn groot: niet alleen dragen de machines op accu bij aan het verminderen van de plaatselijke emissies, ze hebben ook geen snoeren meer (veiliger en comfortabeler werken) en ontberen de niet zo gezonde benzinedampen. Ook het brandgevaar van het bijvullen e.d. wordt verleden tijd.

Nog meer voordelen

Van de Husqvarna K1 PACE mogen klanten dus prestaties verwachten die gelijkwaardig zijn aan die van benzine-aangedreven machines. Maar dat is nog niet alles. Zo is het gewicht van de machine vergelijkbaar met dat van 2-takt versie K 770 en is sprake van een uitstekende balans en ergonomie. Verder zijn er ook speciale diamantzaagbladen in 12″ en 14″ (300 en 350 mm) ontwikkeld voor de K1 PACE. Ze zijn afgestemd op het hoge koppel van de elektromotor en verlengen de levensduur van de accu. De machine is extra veilig, want uitgerust met een X-Halt-remfunctie. Daarmee kan de rotatie van het zaagblad supersnel worden gestopt.

Verwisselbare accu’s

Door gebruik te maken van verwisselbare accu’s is het mogelijk om extra lang door te werken. Bovendien gaat het verwisselen van de accu een stuk sneller (en veiliger) dan het bijtanken met benzine. Door de elektrische aandrijving start de machine met een druk op de knop en is hij dus meteen gereed voor het werk. Ook is er geen stationair draaiende motor meer: de ingebouwde veiligheidsvoorziening schakelt de machine automatisch uit wanneer die niet gebruikt wordt. Prettig voor omgeving en medewerkers is het fors lagere geluidsniveau ten opzichte van een brandstofmotor en natuurlijk het al genoemde ontbreken van schadelijke emissies. En minstens zo prettig is, dat we niet langer die penetrante benzinelucht ruiken in onze (bestel)auto….

Ruim zestig jaar na de eerste doorslijper

De motordoorslijper werd in 1958 uitgevonden door een ingenieur van Partner Industries (later onderdeel van Husqvarna). Die doorslijper kreeg binnen de infra wereld bekendheid als de (trottoir)bandenzaag en werd een begrip in de markt door zijn doordachte ergonomie, kracht en betrouwbaarheid. Diezelfde uitgangspunten vinden we nog steeds terug in doorslijper K1 PACE, die zijn naam mede ontleend aan het simpele feit dat hij de eerste is van een nieuwe generatie.

“Van de Husqvarna K1 PACE mogen klanten prestaties verwachten die gelijkwaardig zijn aan die van benzine-aangedreven machines.”

Husqvarna
www.husqvarna.com