Casita is een uitklapwoning

Artikel delen

Casita van Boxabl is een uitklapbaar studio-appartement, dat in ingeklapte toestand de afmetingen van een zeecontainer heeft. De keuken en het sanitair gedeelte zijn al in de fabriek ingebouwd. Uitklappen, bed en bank neerzetten en je kan wonen in je eigen Casita.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Het in Las Vegas gevestigde Boxabl is in 2017 opgericht door Paolo en Galiano Tiramani en Kyle Denman. Na een aantal jaren bouwen van prototypes en testen van materialen, werd begin 2020 de Casita geïntroduceerd. De lancering was zeer succesvol. Inmiddels is de eerste fabriek gebouwd, waar een order van 150 woningen voor de overheid wordt uitgevoerd en is er wereldwijde interesse.

Industriële productie

Boxabl automatiseert en robotiseert de productie van de units zoveel mogelijk met als doel massaproductie mogelijk te maken tegen lage kosten, zoals dat ook in de auto-industrie gebeurt. Er worden gestandaardiseerde units geproduceerd, die kunnen worden geschakeld en gestapeld om aanpasbare gebouwen te creëren.

Er worden gestandaardiseerde units geproduceerd, die kunnen worden geschakeld en gestapeld om aanpasbare gebouwen te creëren.

De modules zijn gemaakt van staal, beton en EPS-schuim. Galiano legt uit: “Dit is het resultaat van jarenlange prototyping, waarbij we materialen zochten, die niet zouden verslechteren op de langere termijn.” De gevels, de vloeren en het dak zijn gemaakt van gelamineerde panelen, op basis van vacuüm productieprocessen. De gevels zijn opgebouwd uit geschilderd cementboard. De vloer is afgewerkt met hardhout.

Keuken en sanitair ingebouwd

Casita is opgezet als een studio met een woonoppervlak van ongeveer 36 m2. Het plafond is iets minder dan drie meter hoog en de ruimte heeft grote ramen en deuren. Het gedeelte met de keuken en het sanitair is volledig in de fabriek ingebouwd, inclusief LED-verlichting en HVAC (Heat, Ventilation, Air Conditioning). In het uitklapgedeelte vormt zich een open ruimte voor de zit- en slaapkamer.

Ondanks het kleine formaat heeft de studio een flinke keuken met een koelkast, dubbele spoelbak en vaatwasser. De eetruimte is ingebouwd in de werkbladen, die doorlopen langs de wanden. Een ruimtebesparende glazen schuifdeur geeft je toegang tot de badkamer, waarin je een douche en ligbad vindt met een glazen wand. Direct buiten de badkamer staan een combi-wasmachine en droger.

De woon- en slaapruimte is helemaal open. Een ingebouwde scheidingswand en tv-standaard zorgen voor enige scheiding tussen het slaap- en woonkamergedeelte. Omdat de unit volledig gemeubileerd wordt geleverd, is het niet nodig om op maat gemaakte meubels of apparaten te zoeken. Alleen voor een bed en een bank moet je zelf nog even shoppen.

Plug and Play

Een beetje voorbereiding is nog wel nodig als je in een Casita wilt gaan wonen. Zo zal je een fundering moeten verzorgen. Op de site van Boxabl staan hiervoor meerdere technische oplossingen. En je zal voorbereidingen moeten treffen voor de aansluiting van water, elektriciteit en riolering.

Galiano: “Maar dan heb je ook een studio, die laag is in aanschafkosten en energiekosten en snel in gebruik kan worden genomen. Daarnaast is de studio orkaanbestendig, kan niet aangetast of beschadigd worden door water of schimmel en is bestand tegen hoge sneeuwniveaus, zelfs in 90% van het noorden van de U.S.A.”

Wat kunnen we leren van Boxabl?

Boxabl verwondert zich over de onbenutte industrialisatie mogelijkheden in het bouwproces en pakt de handschoen op, zonder compromis. Het resultaat is een uitklapunit, die als massaproduct wordt gefabriceerd. Het eindproduct rijdt als volledige studio uit de fabriek, is eenvoudig te schakelen en stapelen en is in opgevouwen toestand eenvoudig te transporteren.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 80 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.