Milieubewuste mortels

Artikel delen

Remix heeft zich als doel gesteld om de meest milieubewuste mortels te produceren. Hiervoor is het Green Horizon concept ontwikkeld en wordt een nieuwe innovatieve lijn Green Collection milieubewuste mortels op de markt gebracht. Dit sluit aan op de Dubokeur die Remix Droge Mortel BV al heeft op een breed assortiment Remix en Sakrete mortels voor metselwerk

green horizon

Dubokeur

Al in 2008 wist Remix als enige mortelfabrikant het prestigieuze Dubokeur voor DUurzaam BOuwen te behalen voor een breed assortiment Remix en Sakrete mortels voor metselwerk. Ondanks de steeds strenger geworden criteria van het Nibe, heeft Remix het Dubokeur op deze mortels jaar op jaar weten te behouden. CO2-reducties waar nu veel aandacht voor is, zijn bij de mortelproducent dus al jaren gemeengoed.

dubokeur

Recycling

Ook op het gebied van recycling is Remix al vele jaren actief. Zo wordt al het mortelafval van de fabrieken en van bouwplaatsen teruggekomen mortelresten middels een eigen mortelterugwinsysteem weer in het productieproces hergebruikt. Verwerking van puingranulaat ter gedeeltelijke vervanging van grind in betonmortels en snelbetonmortels vindt al meer dan 10 jaar plaats.

Cementvervangers

Met cementvervangers heeft Remix al veel ervaring opgebouwd. Er zijn zelfs cementvrije metselmortels ontwikkeld, waarmee in de afgelopen jaren al diverse projecten zijn uitgevoerd.

Circulariteit

Met de 1-5-10 Kalkcementmortels (1 deel cement, 5 delen kalk en 10 delen zand) speelt Remix in op circulariteit. De met deze mortels gemetselde stenen zijn naderhand afbikbaar zodat ze kunnen worden hergebruikt.

Metselstenen

Metselstenen voor de schoorsteen van de Toekomst te Scheemda worden afgebikt en weer vermetseld met 1-5-10 Kalkcementmortel

Green Horizon

green horizon Maar Remix staat niet stil. De duurzaamheidsambities en –doelstellingen gaan veel verder. Remix wil de meest milieubewuste mortelfabrikant zijn. In de fabrieken en de logistiek is en wordt volop geïnvesteerd in verduurzaming. Daarvoor heeft Remix het ‘Green Horizon’ concept ontwikkeld, waarbij alle onderdelen van de organisatie, productie, logistiek en mortelrecepten voortdurend worden getoetst op CO2-, energie-, bindmiddelen- en grondstoffen bewustzijn. Zo draait het machinepark van Remix op groene stroom. Met gas wordt zeer bewust omgegaan middels zeer energiezuinige drogers met revolutionaire warmteterugwinning. Remix bulk- en silowagens zijn vrijwel allemaal Euro 6. Voor een minimaal aantal transportbewegingen wordt door Remix zelf de bindmiddelen geïmporteerd en worden deze middels retourvrachten met eigen bulkwagens mee teruggenomen naar de fabrieken. Zand wordt middels een transportband vanaf de naastgelegen zandwinning aangevoerd of per as vanaf een nabijgelegen zandwinning.

Met het 1-kamer droge mortelsysteem is transport intensieve silowisseling op de bouwplaats niet nodig. Remix silo’s kunnen op de bouwplaats weer worden volgeblazen tot zelfs 37 ton mortel. De silo’s zijn of worden voorzien van GPS trackers om onnodig zoeken door de chauffeurs op bouwplaatsen te voorkomen. Voor het bepalen van de maximale hervulling op de bouwplaats worden de silo’s voorzien van een silomeetsysteem (radarsonde) om te voorkomen dat teveel wordt besteld en het restant weer retour moet. Retour ontvangen pallets worden door Remix zelf gecontroleerd en (indien nodig) weer gerepareerd, waardoor ze weer een nieuw leven krijgen.

Krimphoezen om de pallets zijn onbedrukt, en daardoor beter recyclebaar. De PE zakken zijn regenwaterdicht geseald, waardoor de houdbaarheid van de mortel meer dan verdubbeld wordt. Vroegtijdig hard worden door inwatering of over de houdbaarheidsdatum raken wordt hierdoor voorkomen. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden!

Green Collection mortels

Het Remix Green Horizon concept heeft inmiddels geresulteerd in een nieuwe lijn ‘Remix Green Collection’ milieubewuste mortels met maximale CO2-reductie en zorgvuldige toepassing van bindmiddelen, hulpstoffen, grondstoffen en gerecycled materiaal. Door uitgekiende toepassing van innovatieve cementvervangers kan worden volstaan met een veel lager cementaandeel, zonder dat dit ten koste gaat van de verwerkbaarheid, hechting en sterkte. Remix legt hiermee de lat op 50-70% CO2-reductie ten opzichte van wat gangbaar is in de markt.

mortels

Green Collection mortels worden voorlopig geleverd in regendichte PE zakken van 25 kg. Deze PE zakken bestaan voor 100% uit PE en zijn minimaal voor de helft vervaardigd uit PE recyclaat (gerecycled materiaal). Door een laag inkt gebruik voor de bedrukking, zeker in vergelijking met wat gangbaar is voor mortels, zijn deze zakken zelf ook veel beter te recyclen. De Remix Green Collection is daarmee dé milieubewuste keuze. In eerste instantie zal de Green Collection bestaan uit Metselmortel, Betonmortel en Zandcementmortel. In de toekomst zal de Green Collection steeds verder worden uitgebreid.

Remix
www.remix.nl