Klingspor viert 50e verjaardag van uitvinding lamellenschijven

Artikel delen

Nog geen 25 jaar nadat Klingspor de uitvinding van de doorslijpschijf op hoge toeren voor het eerst een revolutie in de metaalbewerking teweeg had gebracht, lanceerde de expert in schuur-en slijpmaterialen dé lamellenschijf.  De waaiervormige slijpschijf waarmee de eigenschappen van het schuurweefsel perfect worden gecombineerd met machines op hoge toerentallen, zorgt sinds 1972 voor aangenaam werken en een hogere efficiëntie.

Het bijzondere aan dit nieuwe slijpmiddel was de opbouw: het slijpmiddel werd cirkelvormig aangebracht op overlappende lamellen op een schijfvormige ondergrond van glasweefsel. Dit nieuwe product werd aangedreven door een haakse slijper. Afhankelijk van de agressiviteit van de gebruikte slijpkorrel, konden daarmee bijvoorbeeld lasnaden, bramen of corrosie worden verwijderd. Uit de Duitse naam “Schleifmopteller” ontstond de afkorting SMT: tot op de dag van vandaag een belangrijk deel van het omvangrijke Klingspor assortiment.

Betere werkomstandigheden

Voor de gebruiker was de lamellenschijf een echte aanwinst: het veel lagere geluidsniveau en de geringere vibratie ten opzichte van een afbraamschijf zorgden voor veel aangenamer werken. Bovendien was het nieuwe slijpgereedschap efficiënter en kende een aanzienlijk langere standtijd ten opzichte van bijvoorbeeld gevulkaniseerde vezelschijven. Door het overlappen van de slijplamellen werd een gelijkmatig schuurbeeld tot het volledige verbruik van het gereedschap gewaarborgd.

Ruim 200 varianten

Het klingspor assortiment omvat in totaal ca. 200 varianten, bestaande uit drie op elkaar afgestemde kwaliteitsklassen:

  • EXTRA: ideale prijs/kwaliteitsverhouding voor universeel gebruik. Zeer goede slijpresultaten op verschillende staalsoorten.
  • SUPRA: Professionele lamellenschijf met een uitstekende standtijd. Agressief schuurbeeld en hoge materiaalverwijdering.
  • SPECIAL: Zeer hoog afnamevermogen bij gebruik op krachtige haakse slijpers en verhoogde contactdruk. Zelfs bij zware belasting, bieden ze de hoogste schuurprestaties en lange levensduur.

50 jaar50 jaar na de uitvinding is de lamellenschijf één van de meest populaire slijpgereedschappen. De slijper is leverbaar in een groot aantal uitvoeringen: als combi-mop met vliesdeel, met een trimbare kunststofdrager of extra agressief met dubbele slijplamellen.

Klingspor
www.klingspor.nl