Brandveilige en duurzame vloerrenovatie

Artikel delen

Veel bestaande woningen hebben houten (verdiepings)vloeren, zoals woningen in oude woongebouwen, monumenten of bijvoorbeeld houtskeletbouwwoningen. De brandveiligheid van deze vloeren is flink te verhogen met behulp van een zwaluwstaartplaat met dekvloer. Voordeel is ook dat deze vloeren tevens de geluidsisolatie verbeteren en te combineren zijn met vloerverwarming. Een gesprek met Eddie Pieters, algemeen directeur van vloerenspecialist Duofor, over de vaak onverwachte mogelijkheden.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Duofor

brand duofor“Brandveiligheid is bij renovatie nog vaak een onbekend terrein”, zegt Eddie Pieters. “Regelmatig kiest men voor zogenoemde ‘brandveilige’ producten, maar brandveilig is een constructie pas als alle onderdelen optimaal op elkaar zijn afgestemd  Bovendien is brand meer dan vuur, het is ook rook en hoge temperaturen. Daar moet je kennis van hebben om de juiste constructie te kiezen.”

Duofor is producent en leverancier van zwaluwstaartplaten en vloersystemen en distributeur van meerlaagse reflecterende isolatiefolies (YBS Insulation). Ook levert het bedrijf oplossingen voor (contact)geluidsisolatie en Hoogtemperatuur isolerende korrelmaterialen (Perlite en Vermiculite). “Met onze zwaluwstaartplaat zijn hele mooie brandveilige en duurzame oplossingen mogelijk bij renovatie van vloeren. Maar vaak zijn de mogelijkheden onvoldoende bekend”, constateert Eddie.

Steeds meer LTV

In het Klimaatakkoord staat de ambitie om wijk voor wijk aan de slag te gaan met de transformatie van zeven miljoen huizen en één miljoen gebouwen in goed geïsoleerde woningen en gebouwen. Deze verwarmen we niet meer met aardgas, maar met duurzame warmte, waarin we schone elektriciteit gebruiken of zelfs zelf opwekken. Ook het gebruik van groen gas is een optie. Van het aardgas af, betekent echter meestal overstap naar duurzame technieken, zoals warmtepompen en warmtenetten (restwarmte) in combinatie met lage temperatuur verwarming. Maar dat vraagt wel een goede schilisolatie, omdat gebouwen daarbij verwarmd worden met lagere temperaturen, zoals bij vloerverwarming.

zwaluwstaartvloer

Zwaluwstaartvloer in combinatie met vloerverwarming.

Bij woningen met houten vloeren kan het aanbrengen van vloerverwarming lastig zijn. De houten vloer kan meestal niet direct afgewerkt worden met zandcementvloer, omdat deze dan scheurt. Een alternatief is een droogbouwsysteem met platen waarin de leidingen zijn te klikken. Duofor biedt echter een alternatief: een zwaluwstaatplaat waarop een slanke lichtgewicht vloer is te storten van bijvoorbeeld een cementgebonden gietmortel. “De platen zijn sterk en stijf en dienen als veldwapening voor de vloeren. Hierdoor worden de krachten goed verdeeld, waardoor de toelaatbare belasting veel hoger ligt dan rechtstreeks op de houten vloer”, vertelt Eddie. Hij adviseert trouwens geen anhydrietvloer op de zwaluwstaartplaten toe te passen, omdat het sulfaat een verbinding aangaat met het zink en daardoor tot aantasting van de platen kan leiden.

vloerverwarming duofor duoklips

Vloerverwarming gemonteerd met Duofor DuoKlips.

De dikte van de opstort is minimaal 35 mm, zodat vloerverwarming in de dekvloer is op te nemen. Handig daarbij is de Duofor Duoklip: dat is een verende montagebeugel die men in de zwaluwstaartvormige ruimten van de zwaluwstaartplaat kan klikken. Na het aanbrengen van de DuoKlips kan men eenvoudig een leiding in de klips drukken. Omdat de klips in de lengterichting van de zwaluwstaartplaat verschuifbaar blijven, is het ook nog mogelijk de leidingen uit te lijnen terwijl ze al gemonteerd zijn.

Brandveiligheid

duoforRenovatie van een houten vloer met zwaluwstaartplaatvloer biedt volgens de Duofor-directeur veel voordelen. Hij wijst eerst op de verhoogde brandwerendheid: “Ik zie nog wel eens oplossingen met een enkele gipsplaat onder tegen de vloerbalken en een gipsgebonden plaat op de vloerdelen. Bij een felle brand van onderuit is die gipsplaat binnen 25 minuten bezweken. Vervolgens verzwakken na korte tijd de houten vloerdelen, waarna die gipsplaat de belasting over moet nemen, zonder dat die een constructieve functie heeft. Als laatste begeven de vloerbalken het. De brandwerendheid is fors te verhogen door het aanbrengen van de zwaluwstaartplaatvloer. Die blijft bij brand namelijk heel lang intact, ook al hebben de houten vloerdelen het begeven.”

Eddie voert diverse gegevens in een programma in en komt tot 98 minuten brandwerendheid bij toepassing van een dubbele gipsplaat 12,5 mm aan de onderzijde, houten vloerdelen en een 50 mm dikke zwaluwstaartplaatvloer. In de opstort van 35 mm kan men dan de vloerverwarming kwijt. “Het Bouwbesluit eist een brandwerendheid van de draagconstructie van 30 tot 60 minuten bij bestaande bouw. Dan kun je jezelf afvragen waarom je hoger zou gaan. De eisen in het Bouwbesluit zijn echter afgestemd op het veilig kunnen vluchten en voorkomen dat een brand overslaat naar belendende panden. Maar het Bouwbesluit ziet niet toe op een afbrandscenario. Daar zijn vooral verzekeraars huiverig voor. Ga je dus hoger zitten met de brandwerendheid dan neemt de kans toe dat een gebouw nog staat na een brand. Maar wil je 60 minuten dan is met dit renovatiesysteem zelfs een enkele gipsplaat aan de onderzijde voldoende.”

Bijkomende voordelen

Er zijn echter meer voordelen aan de toepassing van de zwaluwstaartplaatvloer verbonden. “Indien je gelijk tussen de vloerbalken isolatie aanbrengt, dan verhoog je de geluidisolatie ook enorm. Als het plafond is geperforeerd is ook akoestische isolatie mogelijk. Verder biedt de zwaluwstaartplaat voordelen bij gebruik van vloerverwarming. Verzinkt staal heeft een lage emissiviteit. Dat wil zeggen dat het in mindere mate stralingswarmte opneemt uit zijn omgeving, waardoor er dus ook weinig warmte verloren gaat door warmte-uitstraling naar beneden. Daarnaast verspreidt de warmte zich wel snel door de staalplaat, waardoor de vloerverwarming efficiënter werkt.”

Eddie vervolgt: “Al deze eigenschappen bereik je echter alleen indien alle onderdelen goed op elkaar zijn afgestemd. Wij leveren dan ook geen losse producten, maar een compleet systeem. Een goede brandwerende deur in een slecht kozijn functioneert ook niet. Bijkomend voordeel is dat onze systemen zijn onderzocht en daarmee overeenkomstig de Eurocodes kunnen worden doorgerekend. Als straks de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van kracht wordt dan krijgt de kwaliteitsborger een compleet systeem waar hij zo een vinkje achter kan zetten. Dat scheelt ook tijd en geld. Wij merken namelijk dat veel constructeurs het lastig vinden om te rekenen met zwaluwstaartvloeren, vanwege de geringe staaldikte en hoogte. Duofor treedt daarom niet alleen op als producent, maar ook als systeemleverancier en kennispartner.”

Duofor
www.duofor.eu