Brandvertragende HPL FR biedt zekerheid

Artikel delen

HPL-platen zijn vanwege hun extreem hoge krasbestendigheid en stootvastheid populair in met name de interieurbouw. Verlijmd op een spaanplaat of MDF worden de panelen toegepast in onder andere maatmeubilair, wandbekleding, deuren en werkbladen in publieke gebouwen. Ook in omgevingen waar hoge eisen worden gesteld op het vlak van hygiëne en onderhoud, zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen wordt HPL veelvuldig gebruikt. Omdat binnen die gebouwen ook specifieke verplichtingen op vlak van brandveiligheid van toepassing zijn, biedt UNILIN Panels hiervoor met HPL FR een HPL aan met brandvertragende eigenschappen.

unilin brandvertraging

De toevoeging FR staat voor ‘Fire Retardant’ en zegt iets over de brandreactie van het materiaal. Die bepaalt de mogelijke bijdrage van het materiaal aan de vlamuitbreiding tijdens een brand.

Wetgeving bepaalt

Afhankelijk van de functie van het gebouw waarin materialen worden toegepast, verschillen de eisen waaraan ze moeten voldoen. De eisen op het gebied van brandveiligheid zijn nauwkeurig beschreven in wetgeving, die bepaalt welk type brandreactieklasse materialen moeten hebben. Zeker in publieke gebouwen en zorginstellingen moeten minder mobiele mensen in geval van brand voldoende tijd hebben om het gebouw te verlaten.

Brandvertragende kern

HPL FR van UNILIN Panels voldoet aan de Europese brandreactieklasse Bs2,d0 volgens de norm EN 13.501-1 en kan daardoor in veel publieke gebouwen en zorginstellingen veilig toegepast worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat de HPL FR volgens een gedocumenteerde procedure dubbelzijdig is verlijmd op een brandvertragende kern zoals Fibrabel FR, Fibralux FR of Antivlam. Daarbij moet de HPL FR een minimale dikte van 0,9mm hebben en de totale plaat tussen de 12 en 27mm dik zijn.

Niet ontvlambaar

unilin brandvertragingBehalve het Bs2,d0-attest is voor HPL FR ook het M1 attest beschikbaar, overeenkomstig de norm NF P 92-507. Brandreactieklasse M1 komt overeen met de klassering ‘niet ontvlambaar’ volgens bepalingen van deze Franse norm.

Voorwaarde voor deze brandreactieklasse is dat de HPL FR dubbelzijdig is verlijmd op een brandvertragende kern zoals Fibrabel FR, Fibralux FR of Antivlam. Daarbij moet de HPL FR een minimale dikte van 0,9mm hebben en de totale plaat tussen de 11,8 en 23,8mm dik zijn bij verlijming op Antivlam. Bij toepassing op Fibralux FR of Fibrabel FR geldt een totale dikte van 11,8mm en 26,8mm.

Uitsluitend op aanvraag

De kleuren, decors en structuren die UNILIN Panels aanbiedt in de nieuwe Decorative Range 2022, kunnen bijna allemaal op aanvraag worden geproduceerd als HPL FR en tevens door UNILIN Panels worden geleverd verlijmd op een brandvertragende kern, met CE-label.

UNILIN Panels
www.unilinpanels.com