Isolatieplaat houdt brand buiten

Artikel delen

Bijna dagelijks krijgt WECAL, distributeur van isolatiematerialen en dakbedekking, vragen over brandtesten en daken met PV-systemen. Vooral over het brandgedrag onder zonnepanelen. Hoewel daar een Europese proefsystematiek voor bestaat, test WECAL het liefst zelf met een complete dakopbouw, om op basis van resultaten het beste advies te kunnen geven.

brandveiligheid wecal“De Europese norm is gebaseerd op testen die uitgaan van brand op of tussen de PV-panelen, maar daarin is geen rekening gehouden met de totale dakopbouw. Dat doen wij in onze testen wel, waardoor we een compleet beeld van de risico’s bieden aan verzekeraars, aannemers of opdrachtgevers”, zegt Erik de Waard, Technical Development & Support Specialist. Een andere reden waarom WECAL zelf test, is het gebrek aan duidelijke richtlijnen voor branddoorslag van buiten naar binnen. “Testmethodieken zijn gebaseerd op doorslag van binnen naar buiten, maar die testvolgorde kun je niet zomaar omdraaien.”

Isolatie aan buitenzijde

Om de risico’s op branddoorslag tot een minimum te beperken, heeft WECAL Batiboard ontwikkeld. Deze dakisolatieplaten worden aan de buitenzijde van daken ingezet als brandwerende isolatie. “Door te zorgen voor die brandwerende isolatielaag aan de buitenzijde, voorkomen we branddoorslag van buiten naar binnen. Daarmee waarborgen we de waterdichtheid van het dak, want dat is voor ons uiteindelijk het allerbelangrijkste”, zegt Richard Roolvink, Commercieel Directeur.

Batiboard dankt zijn goede brandgedrag en hoge brandwerendheid aan de kwaliteit van het toegepaste vulkanisch gesteente perliet in combinatie met minerale vezels. De platen zijn toepasbaar in bijna alle platte en licht hellende daken in nieuwbouw en renovatie.

WECAL DAK- & ISOLATIETECHNIEK
www.wecal.nl