Mobiel stopcontact

Artikel delen

Steeds meer machines worden weliswaar aangedreven door een accu, maar vooral veel zwaardere tools werken nog vaak met snoer op een 230 volt-stopcontact. Met een SYS-PowerStation van Festool hoef je nooit meer te zoeken naar een stopcontact. Die heb je gewoon bij je. De krachtige energieopslag van het SYS-PowerStation maakt je tevens onafhankelijk van een generator of bouwstroomverdeler. Facilitair dienstverlener Patrick Note kan al niet meer zonder.

Tekst: ing. Frank de Groot

festool

We geven toe, het is niet gebruikelijk: maar Patrick Note liet zelfs een spinhoogwerker een paar uur werken op het SYS-PowerStation.

“Ik heb er zelfs een spin-hoogwerker een paar uur op laten draaien in een metrostation van de Nood/Zuidlijn”, zegt Patrick Note. Hij is sinds een jaar een enthousiaste gebruiker van het SYS-PowerStation. Patrick is als zelfstandige multi-inzetbaar: onder meer als assistent uitvoerder, beveiliger, bediening van hoogwerkers en diverse uitvoerende werkzaamheden. Hij heeft de energiedrager dan ook op de meest uiteenlopende plaatsen al ingezet: “Voor boor- en slijpwerkzaamheden, maar ook het checken en inregelen van QLED-schermen op de perrons van de Nood/Zuidlijn alvorens deze op het netwerk werden aangesloten. Als je die schermen op netstroom moet testen, moet je eerst alles afzetten vanwege de haspelkabels die over de perrons lopen. Toen we vervolgens enkele plafond- en wandpanelen moesten verwijderen voor de aansluiting van die schermen, heb ik een spin-hoogwerker op het PowerStation laten draaien. Kijk, dat houd je natuurlijk geen dag vol, maar voor enkele uren ging dat prima.”

Altijd stroom

“Door het gebruik van de PowerStation hoef je nooit meer op zoek naar stroom. De wat zwaardere machines op accu zijn duur, dus in de bouw worden nog heel veel besnoerde machines gebruikt. Vooral bij kleine klussen op diverse locaties kan het zoeken naar en verzorgen van stroom meestal langer duren dan de werkzaamheden zelf. Dat scheelt veel tijd en dus ook geld”, zegt Patrick, die een groot fan van Festool is.

Met de PowerStation is er overal direct stroom beschikbaar. Met permanent 3680 watt en kortstondig tot 18.000 watt biedt het SYS-PowerStation genoeg vermogen voor alle netgebonden machines. De energieopslag drijft zelfs stofzuigers, grote zagen en boorhamers constant aan zonder vermogensverliezen.

Schone energie

De compacte en mobiele koffer heeft één aansluitpunt en weegt 16 kg. Het apparaat is uitgevoerd in het praktische Systainerformaat en is voorzien van een LED-weergave van de resterende capaciteit. De PowerStation is compatibel met het complete Festool Systainer-systeem en de bedrijfswageninrichting van bott. De draagbare energieleverancier heeft een oplaadtijd van circa 3,5 uur en slaat 1.500 wattuur aan energie op. “Bij de meeste toepassingen is deze krachtige energieopslag voldoende voor een hele werkdag”, aldus Patrick. “Net als een normaal 230 volt-stopcontact. Je kunt de inzet ook veilig plannen, want de beschikbaarheid van stroom is geen onzekerheidsfactor meer.”

Meerdere apparaten aansluiten

SYS-PowerStation

Inzet van het SYS-PowerStation bij het checken en inregelen van QLED-schermen op de perrons van de Nood/Zuidlijn.

Het is mogelijk om meerdere apparaten aan te sluiten op het SYS-PowerStation. Bijvoorbeeld met behulp van een stekkerdoos, kabelhaspel of SYS-PowerHub. Om de gebruiker te beschermen moet echter vanaf het tweede apparaat elk volgende apparaat apart met een aardlekschakelaar beveiligd worden. Festool levert één zo’n ‘FI-personenbeschermingsadapter’ standaard mee. Ook bij gebruik van een besnoerde stofzuiger moet het tweede apparaat – dat is dus het gereedschap – met een aardlekschakelaar op de stofzuiger worden aangesloten. “Ik merk dat ik soms wel een tweede aardlekschakelaar nodig heb, dus die moet ik maar eens aanschaffen. Je wilt niet onveilig werken.”

Het PowerStation maakt gebruik van ‘slim opladen’. Hierbij selecteert deze de oplaadstrategie op basis van de actuele celtemperatuur. Hierdoor wordt het PowerStation altijd met het optimale laadvermogen opgeladen. Dit garandeert een zo kort mogelijk oplaadtijd en zorgt er tegelijkertijd voor dat de accucellen ontzien worden. Overigens is door de hoge stroomkwaliteit het gebruik van elektronisch gevoelige apparaten zoals laptops, televisies en muziekinstallaties probleemloos mogelijk. Ook zit er een USB-C aansluiting op voor het snel laden van bijvoorbeeld smartphone of tablet.

Patrick gebruikt het PowerStation ook privé: “Heb je in de camper toch mooi stroom tot je beschikking om op een parkeerplaats koffie te zetten. Maar ook tijdens je werk kan het koffiezetapparaat worden aangesloten. En je mobiel of je laptop opladen is eveneens geen probleem. Ik ben dan ook heel tevreden met deze energiedrager.”

festool tools

Wat kun je ermee?

festoolMet een volledig opgeladen SYS-PowerStation kun je heel wat doen. Enkele voorbeelden:

  • 70 meter zagen in de lengterichting in sparrenhouten balken van 120 mm dikte, met een Festool HK 132 handcirkelzaag (2300 W).
  • 62 m2 beton schuren met de Festool Renovatieslijpmachine RG 130 (1600 W), inclusief afzuiging.
  • 200 m2 schuren met de langnek schuurmachine PLANEX LHS 2 225, inclusief afzuiging.

Volledige service

Het SYS-PowerStation is met de Festool SERVICE de eerste drie jaar volledig verzekerd. Reparatie is daardoor helemaal gratis. Eveneens geldt de service ‘vervanging bij diefstal’, maar dan wel met een hogere eigen bijdrage dan normaal. Tevens biedt Festool ondernemers de mogelijkheid om machines te leasen. Festool FinancingPLUS biedt de mogelijkheid om machines voor 36 maanden te leasen en deze daarna voor een laag restbedrag in eigendom te krijgen.

Festool
www.festool.nl