Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Supersnel beton printen

Beton printen wordt steeds volwassener. CyBe Construction toonde onlangs het nieuwe en ruimere pand aan de nieuwe ‘bedrijfs boulevard van Oss’, zoals de Kantsingel in de volksmond al wordt genoemd. Er werd een printer getoond die 50 centimeter per seconde print en na 5 seconden al over de vorige laag kan heen printen. Een woning moet in vijf weken al gereed kunnen zijn.

cybe

cybeCyBe Construction is in 2013 opgericht door de nog jonge Berry Hendriks. Hij was tot die tijd, net als zijn twee broers, nog werkzaam in het bedrijf van zijn vader: Hendriks Bouw in Oss. Sinds de start ontwikkelt het Osse bedrijf CyBe 3D betonprinters en past het deze technologie toe om de bouwsector te herdefiniëren. Ook Martijn Romijnders (3D Manufacturing Captain) was bij de opening aanwezig.

Wereldwijd is CyBe actief met de verkoop van 3D betonprinters, in Nederland werkt het bedrijf zelf als hoofdaannemer. “Op dit moment verkopen we  twee printers per maand, waardoor onze hal aan de Kanaalstraat al snel te klein werd”, vertelt Berry. “Met meer printers die worden ontwikkeld ontstond er ruimtegebrek.”

Drie nieuwe printers

Naast de twee type 3D printers die het bedrijf sinds 2013 aanbiedt, is de product range uitgebreid met maar liefst drie nieuwe type printers. Een robot op een track, uitermate geschikt voor bouwbedrijven om grote objecten te printen in een bedrijfshal. Daarnaast ook ideaal voor pre-cast betonleveranciers, onderzoeksinstellingen of universiteiten. Naast dit type printer heeft CyBe ook een gantry systeem in de nieuwe productiehal in Oss. Dit is een portaalsysteem (12 x 12 meter) met een ABB-robotarm om het bereik en complexere prints te vervullen. De printkop haalt een printsnelheid van 50 centimeter per seconde. Hiermee is het mogelijk om bijna volledig afgewerkte woningen te prefabriceren. De bouwtijd van een woning gaat daarmee terug van 25 naar 5 weken. Hiermee moet de vierkante meter prijs uitkomen op zo’n 750 euro, waarbij conventionele woningen 1.000 tot 1.500 euro kosten.

cybe

Oprichter en CEO Berry Hendriks.

Mogelijkheden

Oprichter en CEO Berry Hendriks weet als geen ander hoe de traditionele bouw werkt. Hendriks maakt al lange tijd deel uit van de Nederlandse bouwsector. Zijn familie begon in 1922 en runt nog steeds een bouwbedrijf Hendriks in Oss. “Hierdoor is er een uniek perspectief gecreëerd wat heeft doen beseffen dat het bouwproces efficiënter kon worden gemaakt. Waar traditionele bouwoplossingen complex en tijdrovend zijn, biedt 3D printen oplossingen om complexe vormen te ontwikkelen. Bouwprocessen automatiseren om hiermee kosten en tijd te besparen bij de constructie van verschillende projecten en producten”, aldus Berry.

cybe

3D Manufacturing Captain Martijn Romijnders.

Diensten

Naast het aanbieden van 3D betonprinters, biedt CyBe ook eigen software (Chysel en Artysan), materiaal (CyBe Mortar), Design & Engineering en een eigen leerplatform (CyBe Lybrary) aan. Hiermee is het mogelijk om oplossingen aan te bieden om de complexe processen bouwprocessen te vereenvoudigen en efficiënter samen te werken rondom 3D betonprinten, met als grote voordelen een snellere en duurzamere bouwproductie.

cybe

Geprinte wandelementen van De Vergaderfabriek in Teuge, 2019.

Door middel van CyBe Mortar is het mogelijk gemaakt om 32% CO2-reductie te creëren. CyBe Mortar is al binnen 3 minuten hard en op structurele sterkte in slechts één uur. Hiernaast wordt er zorg gedragen dat dit materiaal lokaal wordt geproduceerd, wat de transportkosten aanzienlijk verlaagd. Dit maakt een snel en efficiënt printproces, een vermindering van de kosten en duurzame resultaten mogelijk.

BouwTotaal