‘Het nieuwe beugelen’ wordt vanaf 2023 verplicht

Artikel delen

Voor plaatsing, onderhoud of reparatie van gasgestookte cv-installaties is vanaf januari 2023 de CO certificering verplicht. Eén van de onderdelen van de opleiding voor installateurs is het ‘nieuwe beugelen’, waarmee rookgasafvoersystemen op een veilige manier worden gemonteerd. Wat houdt dit in?

Voorbeeld beugelen bij enkelwandige PP rookgasafvoer. Bron: Ubbink.

Voorbeeld beugelen bij enkelwandige PP rookgasafvoer. Bron: Ubbink.

De energietransitie is in volle gang. Steeds meer (nieuwbouw)huizen worden op een duurzame manier verwarmd, bijvoorbeeld met warmtepompen. Tegelijkertijd wordt nog altijd meer dan 90 procent van de woningen in Nederland verwarmd met gas. Installateurs plaatsen daarom per jaar nog meer dan 400.000 cv-ketels. En vervang je een ketel, dan moet ook het rookgasafvoersysteem vervangen worden.

Afvoersystemen voor rookgas werden vroeger vooral van metaal of aluminium gemaakt. In 2009 heeft Ubbink kunststof systemen geïntroduceerd. Daar hoorde ook een eigen instructie bij voor een veilige montage. Nadat de concurrenten waren gevolgd met kunststofsystemen, concludeerde brancheorganisatie Rogafa dat de kans op fouten groter was geworden door alle verschillen in montage instructies.  In 2012 is daarom een gezamenlijke instructie opgesteld voor het veilig bevestigen van rookgasafvoersystemen met een diameter van 60 tot 110 millimeter. Dit is het ‘nieuwe beugelen’ gaan heten. Vanaf 1 januari 2023 is deze beugelinstructie een vast onderdeel van de nieuwe wettelijk verplichte opleiding (CO certificering) die installateurs moeten volgen.

Waarom goed beugelen?

“Per systeem is er een checklist waar aan moet worden voldaan”, zegt Jan Willem van Boven, Sales Manager Installatie van Ubbink. “Er staat bijvoorbeeld waar en hoe vaak je moet beugelen. En dat je geen materialen en fabrikanten mag mengen.”

Sinds de gezamenlijke instructie in 2012 is opgesteld, heeft Ubbink veel aandacht besteed aan voorlichting over goed beugelen. Dat is namelijk essentieel voor een veilig rookgasafvoersysteem. “Door het systeem te beugelen kan dat niet uit elkaar raken”, vertelt Van Boven. “Kunststof zet uit als het warmer wordt en krimpt als het afkoelt. Na een tijd ontstaat het risico dat daardoor de verbindingen loslaten. Daarom moet elke verbinding gebeugeld worden. Zo kan er geen lekkage van rookgassen en koolmonoxide ontstaan.”

Montagebeugels

Naast de voorlichtingscampagnes over beugelen en concentrische systemen (die veiliger zijn door het buis-in-buis-principe) heeft Ubbink ook eigen montagebeugels op de markt gebracht. Hiermee kun je makkelijk, veilig en snel beugelen. Dit waren de eerste montagebeugels met de bevestiging aan de zijkant, zodat bestaande rookgasafvoersystemen ook achteraf gemonteerd kunnen worden.

“Je hoeft als installateur dus niet alles weer weg te halen als je het systeem op maat hebt gemaakt om de beugels aan te brengen”, zegt Van Boven. “Dat scheelt enorm veel tijd. We hebben daar ook een VSK Award voor gewonnen.”