Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Tips voor het MKB

In deze ‘Snel verdiend’ vier tips voor MKB-ondernemers. Zo moet het grootbedrijf het MKB binnen 30 dagen gaan betalen. Daarnaast is er een ondernemersloket voor ondernemers die getroffen worden door de sancties tegen Rusland. En dan is er nog bijzonder uitstel mogelijk van betaling en aanslagen 2022.

Volandis

Foto: Volandis.

Tip 1. Grootbedrijf moet MKB binnen 30 dagen betalen

Heeft u grote bedrijven als klant? De wettelijke termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wordt verkort naar 30 dagen. Een onderneming is een groot bedrijf als minstens twee van deze drie punten kloppen:

  • de onderneming heeft een balanstotaal van meer dan € 20 miljoen;
  • de onderneming heeft een netto-omzet van meer dan € 40 miljoen;
  • de onderneming heeft 250 werknemers of meer in dienst.

Grote bedrijven mogen momenteel een maximale periode van 60 dagen gebruiken voor hun mkb-leveranciers. De overheid moet nu al binnen 30 dagen betalen. Dat gaat dus ook gelden voor grote bedrijven. Dit geldt voor:

  • mkb-ondernemers die producten of diensten leveren aan grote bedrijven;
  • zzp’ers die ingehuurd worden door grote bedrijven;
  • grote bedrijven die zaken doen met mkb-ondernemers.

Deze wijziging gaat in op 1 juli 2022.

Tip 2. Ondernemersloket sancties Rusland

Drijft u handel met Rusland? In dat geval heeft u te maken met de gevolgen van de sancties (rvo.nl/onderwerpen/landen-en-gebieden/rusland/sancties) die aan Rusland zijn opgelegd. U kunt bijvoorbeeld niet meer leveren aan uw afnemers in Rusland, omdat uw goederen onder de exportcontrole vallen. Ook weet u wellicht niet voor welke bedrijven en personen de sancties precies gelden. Enkele banken zijn bovendien afgesloten van het betalingssysteem SWIFT. Hierdoor zijn betalingen naar deze banken niet mogelijk. Daar komen allerlei logistieke problemen nog eens bij. Om uw vragen te beantwoorden en voor het verkrijgen van actuele informatie en advies is het Ondernemersloket sancties Rusland geopend (rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/rusland/ondernemersloket-sancties-rusland). Ook vindt u er antwoorden op de meest gestelde vragen.

Tip 3. Bijzonder uitstel van betaling en aanslagen 2022

In februari 2022 berichtte de Belastingdienst dat de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting (IB) 2022 en vennootschapsbelasting (Vpb) 2022 volledig onder het bijzonder uitstel van betaling konden vallen. De Belastingdienst is hier inmiddels op teruggekomen. Belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum op of na 1 april 2022 ligt, moet u tijdig betalen. Dit geldt ook voor de voorlopige aanslagen IB en Vpb 2022, als de uiterste betaaldatum van de eerste termijn op of na 1 april 2022 ligt. Deze aanslagen vallen dus niet onder het bijzonder uitstel van betaling en worden niet meegenomen in de betalingsregeling die op 1 oktober 2022 start. Ook moet u weer tijdig betalen op aanslagen waarvoor op of na 1 april 2022 aangifte wordt (is) gedaan.

Mochten er nog vragen zijn, uw adviseur weet altijd wel raad.

johnKubus Administratieve Dienstverlening en Accountancy
John A.W.J.M. Brands MBA
Directeur Kubus Onderneming Support
john.brands@kubus.nl
www.kubus.nl

BouwTotaal