De kwaliteit van de schroef maakt het verschil

Artikel delen

“Schroeven lijken hetzelfde, maar in de praktijk is er een groot verschil. Een goede schroef laat zich licht en snel indraaien, pakt snel aan en is sterk en toch buigbaar. Geef een vakman een stel schroeven in handen en hij pakt de goede er echt wel uit.”

Snel en licht indraaien zonder het hout te splijten, spaart acculading én pols.

Snel en licht indraaien zonder het hout te splijten, spaart acculading én pols.

Bart Veldhuizen: ‘Ook voor de ZZP’er of timmerman is een goede schroef essentieel.’

Bart Veldhuizen: ‘Ook voor de ZZP’er of
timmerman is een goede schroef essentieel.’

Dat zegt algemeen directeur Bart Veldhuizen van Hoenderdaal Fasteners uit Veenendaal. Hoenderdaal Fasteners is vooral bekend van de Dynaplus® schroeven voor de professional en de Rotadrill schroeven in de bouwmarkt. “Rotadrill is de schroef met de rode punt. Die rode punt is een smeermiddel dat maakt dat de schroef snel en licht indraait. Dynaplus®-schroeven hebben ook zo’n smeermiddel, maar dan transparant. De geometrie van de schroef helpt daarbij ook en zorgt er voor dat de schroef snel aangrijpt.”

Het zijn enkele van de technieken achter Dynaplus®, die er voor zorgen dat deze schroef in betrekkelijk korte tijd de status van een A-merk heeft bereikt. “Deze schroef hebben we zelf bedacht en ontwikkeld. Deze is specifiek afgestemd op de Nederlandse markt. Die is ook weer anders dan bijvoorbeeld Zweden, waar we ook leveren.”

Langere gebruiksduur accu

Met kwaliteitsschroeven is volgens Veldhuizen winst te behalen. Met name tijdwinst en energiewinst. Een accu gaat langer mee als een schroef sneller én lichter in te draaien is. “Dat zijn eigenlijk twee tegenstrijdige dingen. Een schroef snel indraaien is meestal wel mogelijk, maar geeft dan een hogere belasting op de accu én op de pols. Een schroef die zwaar indraait, kost meer energie waardoor je sneller van accu moet wisselen.”

“De grote gereedschapsmerken maken steeds zwaardere accu’s waarmee je langer kunt werken. Maar dat de schroef daarin een groot verschil uitmaakt, is veel minder bekend. Met een schroef die licht indraait, kun je veel meer schroeven per acculading verwerken.”

Krachtige machines

Ook de kracht van het gereedschap is steeds groter geworden. “Machines leveren tegenwoordig zo maar 30 of 40 Newtonmeter. Dat is veel meer dan een schroef kan hebben. Daarom ook benadrukken fabrikanten de juiste afstelling en het gebruik van de slipkoppeling op de machine. Maar de praktijk is dat de machine op de hoogste stand staat, zonder slipkoppeling. Dat geeft dus een hogere kans op breken als de schroef niet sterk genoeg is. En dat is heel vervelend, vooral bij bijvoorbeeld een scharnier waar een schroef per se op die ene plek moet zitten. Dan heb je er heel veel werk mee om een afgebroken schroef er weer uit te halen. Onze Dynaplus® is de sterkste in de markt. De 4,0×40 mm schroef kan bijvoorbeeld 4,5 Nm kracht aan voordat hij afbreekt. Andere schroeven komen soms niet verder dan 3,5 Nm.”

Schroeven van Hoenderdaad Fasteners, met in het midden de schroef met AR-coating.

Schroeven van Hoenderdaad Fasteners, met in het midden de schroef met AR-coating.

Buigbaar

Sterkte is dus van groot belang, maar dan wel zonder dat een schroef bros wordt. Want bij buigen mag de schroef niet breken. “Dat is ook zo’n tegenstrijdigheid die we hebben weten op te lossen. Je kunt een schroef niet sterker maken door meer materiaal toe te voegen. We zitten aan genormeerde maten vast en ook met de verhouding tussen kern en draad kun je niet heel veel doen. De draad heb je nodig voor de juiste grip. Wat je wel kunt doen is het materiaal zelf aanpassen of harder maken. Daarvoor gebruiken wij koolstofstaal, dat we nabehandelen met een langzaam, specifiek bakproces. Daarbij harden we alleen de buitenkant. De binnenkant blijft daarbij zacht en flexibel waardoor de sterke schroef toch nog steeds 90 graden kan buigen zonder te breken.”

De bekende doos van Dynaplus®.

De bekende doos van Dynaplus®.

Tijdwinst

De voordelen van zulke kwaliteitsschroeven zijn volgens Veldhuizen groot. “Kijk naar de prefab industrie. Daar leveren we soms ook maatwerk-schroeven, die net iets aangepast zijn voor een specifieke situatie. Als je zulke grote aantallen schroeven gebruikt, levert een specifieke kwaliteitsschroef echt tijdwinst op. Met Dynaplus® schroeven schroef je meer schroeven weg in dezelfde tijd en je hoeft de accu van de machine minder vaak te verwisselen. Maar ook voor de ZZP’er of timmerman is een goede schroef essentieel. Denk eens aan het aanbrengen van rachelwerk voor een plafond. Dan werk je boven je hoofd. Als je dat kunt doen met een lichtere machine, scheelt dat heel veel kracht. Ook moet je schroef direct starten, snel inschroeven en het hout niet splijten.”

“Het verschil in kwaliteit lees je niet op de doosjes van verschillende schroeven en er zijn eigenlijk ook geen normen voor. Maar de praktijk overtuigt. We zijn 16 jaar geleden begonnen met Dynaplus® en hebben destijds vooral veel monsterzakjes weggegeven en testcentra ingericht in winkels. Zo hebben we de vakman overtuigd en is Dynaplus® inmiddels een A-merk geworden.”

AR-coating

Als A-merk is Dynaplus® volgens Veldhuizen zeker niet de duurste in de markt. “Daarbij bieden we ook een heel sterk prijsvoordeel met onze Outdoor-schroeven met AR-coating als alternatief voor RVS-schroeven. Maar dan voor de helft van het geld. We hebben in 2019 ook een schroef met AR-coating in de markt gezet speciaal voor gevelbekleding. Die gaat heel hard.” Deze schroef is ook verkrijgbaar met zwarte kop. Dynaplus® speelt daarmee in op een trend in de Nederlandse markt. Men koopt en gebruikt namelijk steeds meer voorgelakte gezwarte planken: daar horen ook schroeven met een zwart kopje bij die mooi wegvallen. Vanaf begin september zijn de gevelschroeven met witte kop leverbaar, want ook in houtland zit men niet stil en zijn wit gespoten rabatdelen verkrijgbaar.