Een VCA cursus, wat is dat en waarom zou ik het doen?

Artikel delen

Veiligheid staat ten alle tijde voorop, maar helaas zien we nog te vaak bedrijfsongevallen en blijft het risico van het gebeuren van ongelukken ook vrij groot. Gelukkig is daar de vca-cursus die de oplossing biedt. Deze cursus is er speciaal om de veiligheid op en rondom de werkplek voor zowel werkgever als werknemer te vergroten. Dit artikel vertelt je meer over wat de cursus precies inhoudt, welke soorten er zijn en waarom het zo belangrijk is om deze cursus te doen.

construction

Wat houdt de VCA cursus precies in?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Je kunt het zien als een hulpmiddel om de veiligheid op bouw- en werkplaatsen te vergroten. Dit wordt getoetst door middel van een VCA checklist. Deze checklist bestaat uit een aantal vragen, die positief beantwoord moeten worden om een vca certificaat te kunnen behalen. Echter, dit is moeilijker dan het lijkt. Je verbetert namelijk niet zomaar de veiligheid op de werkvloer. Binnen veel bedrijven moeten er veel intern veranderd worden om de veiligheid daadwerkelijk te kunnen verbeteren.

Soorten VCA cursussen

Er is niet één soort vca cursus, want er zijn te veel verschillen binnen de veiligheid van een bedrijf om daar 1 algemene cursus van te maken voor iedereen. Welke vca certificaat je precies nodig hebt hangt af van welke functie je hebt en welke eisen daarbij horen. Om te beginnen heb je een b-vca certificaat. Deze staat voor Basisveiligheid VCA certificaat en is gericht op de operationele medewerkers van het bedrijf. Ook bestaat er een vca vol certificaat, wat de afkorting is voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden certificaat. Deze is dus bedoeld voor operationeel leidinggevenden, maar daarnaast ook voor ZZP’ers. Als laatste heb je ook nog een vil-vcu certificaat. Deze staat voor Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden en is bedoeld voor leidinggevenden en intercedenten binnen de uitzendbranche. Alle vca diploma’s zijn maar liefst 10 jaar geldig.

construction

Waarom zou ik een VCA cursus doen?

Een VCA cursus is zoals beschreven essentieel om de veiligheid op jouw werkvloer optimaal te kunnen waarborgen. Als leidinggevende wil je bedrijfsongevallen ten alle tijden voorkomen en een vca cursus is een goed hulpmiddel om dit te voorkomen. Het is belangrijk om de situatie goed te bekijken en te beslissen welk soort vca cursus je nodig hebt om uiteindelijk het juiste certificaat te behalen. Gelukkig kun je de cursussen incl examens op veel plekken in Nederland doen, bijna in elke regio is er wel een locatie te vinden. Je kunt je eenvoudig inschrijven en een locatie boeken. Ook bedrijven en scholen kunnen vaak vanaf 8 personen een cursus boeken incl examen boeken.

Dus, wil je de veiligheid van je bedrijf vergroten? Doe dan een vca-cursus!