Je kunt het dak op!

Artikel delen

Het is niet altijd leuk als je te horen krijgt: ‘Je kunt het dak op!’ Maar bij het Rotterdamse museum voor architectuur, design en digitale cultuur Het Nieuwe Instituut is het een welkome oproep. Van 1 juni tot en met 17 augustus 2022 konden bezoekers naar het roze platform op het dak. Het Dordtse Mol Lifting leverde een lift die elf weken lang de minder mobiele bezoekers naar het dak vervoerde.

Voor mensen die minder goed ter been zijn, is de trap met maar liefst 143 treden een onneembare horde. Gelukkig konden ze met een buitenlift omhoog. Foto: Aad Hoogendoorn / Het Nieuwe Instituut.

Een opvallende roze buitentrap leidt naar ‘Het Podium’ dat prachtig uitzicht biedt over de stad Rotterdam. Het Podium staat symbool voor de ambitie van Architectenbureau MVRDV – dat ook de trap heeft ontworpen – om de stad te verdichten en daken slimmer te gebruiken. “Wij zijn gewend op hoogte te werken en dan zie je dat daken steeds duurzamer worden, maar ook dat er nog heel veel kansen liggen,” vertelt Remko Mol van Mol Lifting.

Met de lift omhoog

Foto: Mol Lifting.

Het Podium is een creatieve ontmoetingsplek met een programma dat varieert van sportlessen en lezingen tot rooftop diners. “Voor mensen die minder goed ter been zijn, is de trap met maar liefst 143 treden een onneembare horde. Daarom hebben we een lift mogen bouwen die maakt dat iedereen naar boven kan.”
Mol Lifting is al meer dan 40 jaar de betrouwbare partner als het gaat om de verhuur van professionele personen- en goederenliften voor de bouwnijverheid en de industrie. “Dit was voor ons geen standaard opdracht, maar we houden ervan om uitgedaagd te worden en het resultaat staat als een huis.” Een lift met een draaggewicht van 850 kilo die mensen kan vervoeren en die gebruikt wordt om de catering op 29 meter hoogte te bevoorraden.
“Toegegeven, minder leuk dan de trap maar honderd procent veilig en functioneel. Tijdelijke liftvoorzieningen leveren is ons dagelijks werk, maar dit pand is een architectonisch hoogstandje met bijzondere vormen en dat vroeg om maatwerk. Het begint van onderen recht en heeft halverwege een buitenwaartse knik. Dat betekent dat we voor de lift verankeringen moesten maken waarin die schuinte zit. Een uitdagende klus, maar op bouwplaatsen moeten we ook altijd inventief te werk gaan want de ruimte is zeker in de binnenstad vaak beperkt dus regelmatig bouwen we liften op een postzegel. Verticale bouwtechniek is een vak voor echte specialisten.”