Bouwkundige keuring: wat zijn de kosten?

Artikel delen

Als je een woning koopt, is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in alle details van een woning. Bij het kopen van een woning moet je een volledig plaatje krijgen zodat de waarde van een woning accuraat bepaald kan worden. Om inzicht te krijgen in alle details van een woning, is het belangrijk om een bouwkundige keuring uit te voeren. In een bouwkundige keuring worden eventuele gebreken van een woning geïdentificeerd. De gebreken kunnen daarbij onderhandeld worden met de verkoper van een woning zodat er andere prijsafspraken gemaakt kunnen worden. Lees in deze blog alles over een bouwkundige keuring.

Bouwkundige keuring

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring worden de hoofdlijnen van de bouwkundige staat weergegeven. Dit wordt gedaan door middel van een bouwkundige inspectie van de woning. Het gaat hierbij om eventuele gebreken die een woning heeft met de geschatte kosten die nodig zijn om de gebreken op te lossen. Bij oudere woningen komt het vaker voor dat er gebreken zijn. Daardoor is het vooral hier belangrijk om goed inzicht te krijgen in de gebreken van een woning. Aan de buitenkant van de woning wordt er gelet op het voeg- en schilderwerk. Aan de binnenkant van de woning wordt er gelet op schilderwerk, trapleuningen, elektriciteit, badkamer en de keuken. Ook de lastig bereikbare plekken als de kruipruimte, fundering, leidingen en riool worden bekeken.

Een bouwkundige keuring is in eerste instantie niet verplicht. Maar er zijn wel een paar uitzonderingen waarbij het wel beter is om een bouwkundige keuring te hebben. Zo is het soms verplicht om er eentje te hebben bij het afsluiten van een hypotheek met NHG. Ook is een rapport verplicht wanneer een woning achterstallig onderhoud heeft dat meer dan 10 procent van de woningwaarde is. Ten slotte kan een taxateur ook om andere redenen adviseren om een bouwkundig rapport op te stellen. In elk geval is een bouwkundige keuring aanvragen op Huiskeur.nl een verstandige keuze.

bouwkundige keuring

Bouwkundige keuring kosten

Het opstellen van een bouwkundig rapport kan een flink bedrag kosten. Gemiddeld ligt het opstellen van een bouwkundig rapport rond de 350 euro. Dit is best een flink bedrag voor het inspecteren van een woning. Maar bij oudere woningen kunnen er flink wat gebreken zijn waardoor je de kosten weer makkelijk terug kan krijgen. De gebreken van een woning kosten vaak veel geld om op te lossen. Met een keuring voorkom je dat je zelf voor deze onverwachte kosten moet opdraaien.