“In de bouw hoef je niet altijd die stoere bink te zijn”

Artikel delen

Wielerfanaat en mensenmens Marco Jonker (54) wist al vanaf z’n zesde dat de bouw zijn voorland was. ‘s Nachts droomde hij over molens maken, net als vaders. Maar veel getimmerd werd er na de LTS en MTS niet. Behalve aan z’n carrière dan. Jonker ontwikkelde zich in korte tijd tot hoofduitvoerder en nam uiteindelijk een andere afslag. Nu werkt hij als kostendeskundige hoofdcalculator bij De Meeuw in Oirschot waar hij zich hard maakt voor het menselijke aspect van de branche. Want dat is volgens hem waar de bouw op – en om – draait.

De bouw is een harde wereld, waar iedereen z’n mannetje wil staan. Na ruim vijfentwintig jaar in het vak heeft Marco zijn strepen verdiend en kijkt van die haantjescultuur niet meer op. “Toch is pochen vandaag de dag echt niet meer nodig. Het werkt zelfs averechts en stigmatiserend.” Naarmate er meer vrouwen bijkwamen, werd de branche een stuk vriendelijker. Maar volgens Jonker zijn we er nog niet. Daarom maakt hij zich hard voor de zachtere, meer menselijke kant. “In de bouw hoef je niet altijd die stoere bink te zijn. Het is helemaal oké om je kwetsbaar op te stellen en je fouten toe te geven. We zijn allemaal mensen en ja, die maken nu eenmaal fouten.” Het is dus hoog tijd dat ego plaatsmaakt voor groei, vooral op emotioneel vlak.

We doen het samen

Hoe je het ook wendt of keert: wij zijn gemaakt om vooruit te gaan. Steeds meer bedrijven schakelen daarom happiness- of lifestyle coaches in die werknemers helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. “Mensen floreren door ze persoonlijk in hun kracht te zetten en pijnpunten weg te halen. Want als het privé niet goed gaat, lijdt werk daar ook onder. En vice versa.” Een dergelijke individuele aanpak begint misschien klein, maar de effecten zijn groot. Zo vertelt Marco dat zijn ervaring leert dat een open cultuur en aandacht voor het individu (onder andere middels coaching) de basis voor succes creëert. Heel simpel: gelukkige werknemers presteren beter en werken prettiger met elkaar samen. “En dat is ontzettend relevant, want in de bouw kunnen we niet zonder elkaar.”

Een maatschappelijke functie

Onlangs ging Marco aan de slag bij De Meeuw, een innovatief Oirschots bouwbedrijf dat dagelijks modulaire én circulaire woonunits fabriceert. “Deze manier van bouwen is de toekomst en biedt verlichting bij diverse dringende woonvraagstukken. Neem de krapte op de Nederlandse woningmarkt, maar ook tijdelijke woningbouw voor oorlogsvluchtelingen.” De bouwmethode is namelijk efficiënt, snel en ook nog eens heel duurzaam. “In nog geen vier maanden staan er honderd woningen, waarvan zo’n 80 tot 90 procent na gebruik wordt opgeknapt en heringezet bij nieuwe projecten.” Dat Marco met zijn werk aan het einde van de streep impact maakt, op de wereld maar ook op de mens, doet hem deugd. Het bewijst namelijk eens te meer dat de branche verder gaat dan alleen bouwen.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.