Steenstripknipper snel populairder

Artikel delen

“Een geweldige uitvinding, die het op maat maken van steenstrips een stuk eenvoudiger en stofvrij maakt”, zegt Thom van Hesteren. Met 50 jaar ervaring in de baksteenindustrie mogen we zijn oordeel over de Almi steenstripknipper serieus nemen. Ook Wijnand van Deelen, bedrijfsleider Exclusieve Schoorstenen, is enthousiast: “Een top machine.” Zijn bedrijf gebruikt steenstrips voor het bekleden van prefab schoorstenen.

Tekst: ing. Frank de Groot

Baksteen

Doordat de steenstripknipper is uitgerust met aanslag en liniaal kunnen steenstrips onder elke gewenste hoek en in iedere lengte geknipt worden.

Thom is met pensioen, maar zet zijn kennis enkele dagen per week in als promotor van het Duitse Feldhaus Klinker (1857), producent van gevelstenen, klinkers en steenstrippen. “Bij een groot renovatieproject in Amsterdam zeven jaar geleden werden gezaagde steenstrippen gebruikt. Dit was de aanleiding om te zien of het niet milieuvriendelijker kon: geen afval en minder energie. Dat werd Feldhaus Klinker. Later was ik betrokken bij een project met prefab gevels voor een renovatie in Stadskanaal. Daar werden de gebakken steenstrippen van Feldhaus voor het eerst met een robot op gevelelementen verlijmd. Maar voor het op maat maken van de steenstrippen moest men telkens naar buiten om te zagen. Dat kost tijd en dus geld. Dan moet het op maat maken toch simpeler kunnen, dacht ik.”

De baksteenspecialist zocht contact met Almi, bekend van de steenknippers. “Dan moet dat toch ook met een steenstrip kunnen? Toen ik die vraag bij hun neerlegde stond ik perplex van de inzet en betrokkenheid. Binnen korte tijd hadden ze een steenstripknipper ontwikkeld. Deze steenstripknipper werkt pneumatisch en geeft geen stof en vocht. Daardoor heb je ook geen problemen bij het verlijmen. Hij kan handmatig worden bediend, maar kan ook worden opgenomen in een productielijn. Ideaal, dus ik verwacht een gouden toekomst voor de steenstripknipper.”

Hij is zelfs zo enthousiast dat hij de Almi steenstripknipper aanbeveelt bij bedrijven die werken met onze steenstrippen. “Gezien de enorme renovatieopgave de we nog hebben, de energietransitie en de grote woningbouwopgave, gaan we steeds meer industrieel bouwen. Dat betekent toenemende prefabricage, met gebruik van steenstrippen.”

stenenwand

Baksteenspecialist Thom van Hesteren: “Gezien de enorme renovatieopgave de we nog hebben, de energietransitie en de grote woningbouwopgave, gaan we steeds meer industrieel bouwen. Dat betekent toenemende prefabricage, met gebruik van steenstrippen

Hoe het werkt

‘AL16SP’, is de naam van de Almi steenstripknipper. De pneumatische knipper is uitgevoerd met een flexibel mes dat zich aanpast aan het oppervlak van de steenstrip. In één seconde wordt de steenstrip op de gewenste maat geknipt. Doordat de AL16SP is uitgerust met aanslag en liniaal kunnen steenstrips onder elke gewenste hoek en in iedere lengte geknipt worden. De kniphoogte is 8 tot 32 mm en de knipbreedte 20 tot 160 mm.

De AL16SP is pneumatisch aangedreven, waardoor deze in staat is om razendsnel steenstrips te knippen. Doordat de steenstrips worden geknipt blijven deze schoon en kunnen meteen verwerkt worden. Dit in tegenstelling tot het zagen, waarbij de zaag gekoeld wordt door water. Door de pneumatische aandrijving kan er een maximale knipkracht van 2.000 kg gerealiseerd worden. Het is zelfs mogelijk de AL16SP te integreren in een volledig geautomatiseerde / gerobotiseerde productielijn.

Prefab schoorstenen

schoorstenenEen bijzondere toepassing van de Almi steenstripknipper vinden we bij Exclusieve Schoorstenen. “Veel schoorstenen zijn ouderwets, slecht geïsoleerd, niet waterdicht of gewoon lelijk. Wij leveren daarom de prefab schoorsteen van de toekomst. Licht, duurzaam, goedkoop en esthetisch verantwoord. Alles maken we in onze fabriek, maar we leveren en monteren ook. Dat doen we zowel voor bestaande projecten als nieuwbouw”, vertelt Wijnand.

De schoorstenen kunnen bekleed worden met kunsthars steenstrips of gezaagde steenstrips. “Klanten kunnen zelf de stenen leveren die voor de gevels worden of zijn toegepast. Wij zagen er dan 25 mm dikke strips uit. Zo is de klant verzekerd van een schoorsteen die precies past bij de uitstraling van een project.”

schoorsteen

De steenstrips die gebruikt worden bij Exclusieve Schoorstenen worden tegenwoordig geknipt met de steenstripknipper. Bedrijfsleider Wijnand van Deelen: “Het knippen is stofarm en het is veiliger, sneller en stiller dan zagen.”

Knippen steenstrips

steenstripknipper

De steenstripknipper in gebruik bij Exclusieve Schoorstenen.

De steenstrips die ingekort moeten worden, werden bij Exclusieve Schoorstenen eerst gezaagd, maar worden tegenwoordig geknipt met de steenstripknipper. Wijnand over de voordelen: “Het knippen is veiliger, sneller en stiller dan zagen. Ook komt er nauwelijks nog stof vrij. We knippen steenstrips van 25 mm, maar dunner of dikker komt ook voor.”

Bij het bedrijf zijn nu twee steenstripknippers in gebruik. “Maar bij onze collega’s van Harton Zeewolde – die maken prefab wanden – is er ook eentje in gebruik. Het is gewoon een top machine, die niet kapot is te krijgen.”

 

Almi
www.almi.nl