Lichtgewicht tegellijm als beste getest

Artikel delen

Wat doe je als je als fabrikant overtuigd bent van de voordelen van een tegellijm, maar dat niet zelf wilt gaan roepen? Dan organiseer je een test met onafhankelijke tegelzetters die aan de slag gaan met acht veel gebruikte en voor hen onherkenbare tegellijmen van diverse fabrikanten. Weber Beamix gooide de webercol LC 220 lichtgewicht stofarme tegellijm in de strijd. Met succes: 90% van de tegelzetters koos blind voor deze tegellijm.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Weber Beamix

Tegellijm

Met een speciale tegellijmkam, die verbonden is met een smartphone, is de kracht gemeten die je nodig hebt om de lijm aan te brengen op een muur. Die blijkt bij gebruik van webercol LC 220 20% minder te zijn dan bij traditionele lijmen.

Tien tegelzetters kwamen recentelijk naar het Training Center van moederbedrijf Saint-Gobain in Eindhoven. Ze kregen acht veel gebruikte tegellijmen van diverse merken in neutrale verpakking aangereikt. Hiermee zijn de tegelzetters aan de slag gegaan, om ter plaatse een oordeel te vellen over de verwerking. Eén tegellijm sprong er wel uit met opmerkingen als ‘Smeert als een zalf’ en ‘Verwerkt als slagroom’. Achteraf bleken maar liefst negen van de tien tegelzetters de webercol LC 220 lichtgewicht stofarme tegellijm in de kleur grijs van Weber Beamix als beste te hebben gekozen. “Een opluchting voor  ons, maar eigenlijk waren we al overtuigd van de bijzondere eigenschappen van deze tegellijm”, zegt Sasha Hens, Productmanager Tegelen bij Weber Beamix.

‘Maar liefst negen van de tien tegelzetters beoordelen webercol LC 220 lichtgewicht, stofarme tegellijm als best’

Gering gewicht

“Deze tegellijm valt vooral op door het geringe gewicht, vergeleken met andere tegellijmen. De uitlevering van 15 kg webercol LC 220 is gelijk aan 22,5 kg normale tegellijm. Die gewichtsbesparing is bereikt door zand te vervangen door een lichtere toeslagstof met vergelijkbare eigenschappen. Dat scheelt maar liefst 30% aan gewicht”, zegt Sasha. Geen wonder dat de testers daar al heel enthousiast over waren. “We hebben met een speciale tegellijmkam, die verbonden is met een smartphone, de kracht gemeten die je nodig hebt om de lijm aan te brengen op een muur. Die blijkt bij gebruik van webercol LC 220 20% minder te zijn dan bij traditionele lijmen. Je hebt dus veel minder kracht nodig om de lijm aan te brengen. Samen met de bereikte gewichtsbesparing is de arbeidsbelasting veel lager en dat is van groot belang om tegelzetters gezond te houden. Er is immers een groeiend tekort aan vakmensen. Ook het stofarme karakter draagt bij aan een arbovriendelijke verwerking.”

Tegellijm test

Test van tegellijmen.

Overige eigenschappen

De lichtgewicht, stofarme en flexibele tegellijm kent een zeer breed toepassingsgebied. De lijm is te gebruiken voor het plaatsen van keramische wand- en vloertegels op vrijwel alle ondergronden en diverse houten vloeren. En dat kunnen zowel kleine als grootformaat tegels zijn. Bijzonder is verder dat de lijm geschikt is voor zowel binnen als buiten. Door het stofarme karakter is de tegellijm ook bruikbaar voor tegels op vloerverwarming. De lijm is als dun-, midden- en vloeibedlijm toepasbaar en heeft een hoge aankleefkracht.

De tegellijm is leverbaar in wit en grijs. De witte tegellijm is dankzij de lichte kleur zeer geschikt voor verkleuringsgevoelige natuursteen, mozaïek of lichtgekleurd marmer. De grijze variant is te gebruiken op cementvloeren, gipsgebonden vloeren, vloeren met vloerverwarming, beton, gipsvezelplaten, pleisterlagen, kalkzandsteen, gasbeton, hardschuimplaten, bestaande tegels, enzovoort. Verdere toepassingen zijn onder andere het verlijmen van Isover Calibelplaten, buitenterrassen en zwembaden.

“Samenvattend is de webercol LC220 tegellijm klaar voor de toekomst. Het geringe gewicht, de eenvoudige verwerking en het stofarme karakter zijn grote voordelen voor de tegelzetter. Daarnaast kun je alle tegelsoorten op nagenoeg iedere ondergrond verwerken. Wat wil je nog meer?”, besluit Sasha.

tegellijm test

Primeur: lichtgewicht en stofarm

Wist u dat webercol LC 220 de eerste lichtgewicht en stofarme tegellijm op de Nederlandse markt was? Na verschillende testfases, waarbij ervaringen van klanten centraal stonden, introduceerde Weber Beamix dit product begin 2008.

Voorsprong door oorsprongWeber Beamix
www.nl.weber