Renoveren: behoud gebouwen, bescherm het milieu

Artikel delen

Of het nu gaat om een eengezinswoning, een woningbouwproject, een bedrijfspand of een monumentaal pand onder monumentenzorg, de juiste renovatie bespaart niet alleen energiekosten. Het verbetert ook de levenskwaliteit van gebruikers en helpt het klimaat. Het hangt af van de materialen.

Verbouwing van een kerk

Overal in Europa stijgen de energieprijzen. Maar dat is niet de enige reden waarom het duurzaam renoveren van bestaand vastgoed steeds belangrijker wordt. Energie besparen beschermt ook het klimaat – en niet alleen in de winter. Want energiezuinige thermische isolatie van gevels, daken en kelders met Xella producten zoals Ytong, Multipor of Silka zorgt er ook voor dat interieurs koel blijven op warme zomerdagen. Hierdoor zijn elektrische ventilatoren en airconditioners vaak overbodig.

Isolatie vermindert de CO2-uitstoot

Het achteraf aanbrengen van isolatie kan het energieverlies tot wel 89 procent verminderen – juist in eengezinswoningen, appartementencomplexen en bedrijfspanden, maar ook in monumentale historische gebouwen. Hierbij zijn hoogwaardige, ecologische en duurzame bouwmaterialen cruciaal. Ytong, Silka en Multipor zijn allemaal op elkaar afgestemd en kunnen voor verschillende toepassingen worden gebruikt, zowel binnen als buiten.

Maar de juiste producten in renovatie kunnen nog meer. De producten Xella slaan zelfs CO2 op tijdens hun levenscyclus. De muur neemt de CO2 op uit de atmosfeer en bindt het permanent in carbonaatmineralen. Zo kan geautoclaveerd cellenbeton tot 60 kilogram CO2 per kubieke meter binden.

Hoog isolerende minerale isolatieplaten verbeteren echter niet alleen de energiebalans en de brandbeveiliging van gebouwen aanzienlijk. Bewoners en medewerkers in de panden profiteren dagelijks van een verbeterde bescherming tegen geluid en vocht.

Gezonde, kostengeoptimaliseerde renovatie wint aan belang in Europa

Diverse voorbeelden laten het brede scala aan toepassingsmogelijkheden van Xella bouwmaterialen zien. Zo kunnen woningen in sociale huurwoningen gerenoveerd worden, wat tegelijkertijd de energiekosten van huurders verlaagt. Historische gebouwen zoals eeuwenoude kerken worden geschikt gemaakt voor de komende decennia. Lees hier bijvoorbeeld over de renovatie van de bekende Heilig Hartkerk in Breda.

Xella
www.xella.nl/