Sneller en eenvoudiger werken met prefab installaties

Artikel delen

De enorme woningbouwopgave, arbeidstekorten en stijgende bouwkosten vragen om slimme oplossingen in de bouw. Pipelife biedt in antwoord hierop prefab oplossingen voor de elektro installatie en vloerverwarming. Hierdoor kan er veel sneller, efficiënter en eenvoudiger worden gewerkt en worden er minder fouten gemaakt.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Pipelife

Elektro installatie

De Pre-connect elektro installatie ‘Spin’ is na het uitleggen in een ruimte al direct gereed om wandcontactdozen en lichtpunten aan te sluiten

Niet alleen casco’s zijn prefab te maken, maar installaties ook. Dat laat Pipelife zien met de zogenoemde ‘Pre-connect’ systemen voor elektro en vloerverwarming. Geschikt voor zowel de bouwplaats als een productie-omgeving waar complete prefab woningmodules worden gemaakt. “Dit zijn prefab installaties die volledig op maat worden gemaakt voor een project. De Pre-connect elektro installatie is bijvoorbeeld na het uitleggen in een ruimte al direct gereed om wandcontactdozen en lichtpunten aan te sluiten. Ook is een directe koppeling met de meterkast mogelijk. Desgewenst kan zelfs met stekkerklare verbindingen worden gewerkt. De Pre-connect vloerverwarming rol je eenvoudig uit en koppel je dan aan de verdeler”, zegt Jan van Meegdenburg, manager Prefab bij Pipelife. Pipelife Nederland in Enkhuizen is één van de grootste producenten van kunststof leidingsystemen in Europa. Het betreft PVC, PE en PP-leidingsystemen voor onder andere drinkwater, afvalwater, regenwater, gas en elektriciteit. De Pipelife Group heeft 25 vestigingen wereldwijd en het hoofdkantoor is gevestigd in Wenen, Oostenrijk. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de Wienerberger Group.

Prefab systemen

Elektro installatie

Voor vloerververwarming werkt Pipelife met leidingen die per groep op een gaasmat zijn aangebracht. Je hoeft de gaasmat met leidingen alleen maar uit te rollen en aan te sluiten op de verdeler.

Voor elektro biedt Pipelife de Pre-connect elektro installatie ‘Spin’ aan. Dit is een prefab op maat gemaakte elektroboom voor elektrische installaties. “Traditioneel werkt de installateur met centrale verdeeldozen, van waaruit alle leidingen naar de wandcontactdozen en schakelaars gaan. Ons systeem werkt met een rondgaande kabelboom, van waaruit wordt afgetakt naar de wandcontactdozen en schakelaars. Noem het maar een hark-constructie. Die kabelboom kan je in een holle pint leggen of in de dekvloer. Bij houten verdiepingsvloeren, zoals bij houtskeletbouw of een renovatieproject, kun je de kabelboom ook in de holle ruimten boven de gipsplaten wegwerken”, legt Jan uit.

De verdeeldozen worden na het aansluiten van de leidingen met epoxy volgegoten, zodat er geen vocht bij de elektra leidingen kan komen en de dozen robuust en heel sterk zijn. “Wij werken daarbij met flexibele voorbedrade 16 mm elektrobuizen, waarbij het koperdraad al op de juiste lengte is gestript. De uiteinden zijn bij de verdeeldozen afgedopt, zodat er geen epoxy in de buizen kan stromen.”

Voor vloerververwarming werkt Pipelife met leidingen die per groep op een gaasmat van maximaal 1,5 x 8 meter zijn aangebracht. “Je hoeft de gaasmat met leidingen alleen maar uit te rollen en aan te sluiten op de verdeler. De aangebrachte groepsmatten zijn op maat gemaakt voor de betreffende ruimte. Gemiddeld heb je circa vier groepen per woning nodig. Met kleuren en nummers is duidelijk aangegeven hoe de leidingen op de verdeler aangesloten moeten worden. Het aanbrengen gaat daardoor erg snel en verkleint de kans op fouten”, zegt Jan.

Overleg

Er kan ook begeleiding op de bouwplaats of in de fabriek plaatsvinden.

Samen bouwen

‘We make prefab easy’, is de slogan van Pipelife. De Pre-connect oplossingen voor elektro en vloerverwarming steunen op drie pijlers; We design, We make en We assist. Jan legt uit: “We design, betekent dat we samen met de opdrachtgever bespreken welke oplossing het best bij het project past. We zoeken samen naar de beste aanpak om project snel en efficiënt te realiseren. Samen werken we de technische tekeningen uit. Daarvoor gebruiken we bijvoorbeeld onze speciaal ontwikkelde plug-in, waarmee je in de ontwerpsoftware van Revit met onze Pre-connect elektro installatie ‘Spin’ kan werken. Je kunt alle wandcontactdozen, lichtpunten, schakelaars en leidinglengten 3D ingeven in het ontwerp. Ook kunnen eventuele benodigde leidingsleuven en de plaats van dozen in wand en plafond worden aangegeven. Dan hoef je op de bouwplaats geen sleuven meer te frezen: dat scheelt arbeidsuren, gesjouw met gereedschap, afval en veel fijnstof. Desgewenst kunnen wij voor de klant het complete technisch ontwerp maken.”

Als het ontwerp gereed is, volgt de productie: ‘We make’. Jan daarover: “Het in co-creatie ontworpen en door ons gemaakte prefab systeem wordt uitgebreid getest, gekeurd en voorzien van alle wettelijk vereiste documentatie. Ook belangrijk gezien de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De verschillende elektrobomen worden in handzame dozen volgens afspraak op de bouwplaats geleverd. Uiteindelijk kan er ook begeleiding op de bouwplaats of in de fabriek plaatsvinden: ‘We assist’. Wij zijn er voor onze klanten gedurende het gehele voorbereidings- én bouwproces.”

Voordelen

De voordelen van het werken met de Pre-connectsystemen zijn volgens Jan groot: “De aanschafkosten zijn circa 25% hoger dan bij een traditioneel systeem. Maar je boekt tot wel 80% tijdwinst! De prefab systemen zijn ontzettend eenvoudig te installeren. Een installateur hoeft niet meer te sjouwen met zware rollen of buizen. Het is simpelweg een elektroboom of vloerverwarmingsmat uitrollen en fixeren. We maken de Pre-connectsystemen op maat helemaal volgens de wensen van de klant. We kunnen bijvoorbeeld ons elektro systeem ook als een stekkerklare oplossing leveren voor de verbinding tussen wandcontactdoos en elektroleiding. Praat met ons over je prefab eisen en doelstellingen. Samen vinden we een passende oplossing.”

Elektricien De reacties uit de markt over Pre-connect zijn volgens Jan erg positief: “We krijgen veel vervolgopdrachten, waarmee de installateur of aannemer al aangeeft tevreden te zijn. Daarnaast horen we dat er veel arbeid wordt bespaard en dat er niet meer met tientallen meters leidingen gesleept hoeft te worden. De trekveer is ook niet meer nodig, doordat alle leidingen al bedraad zijn. De Pre-connect elektro installatie ‘spin’ is  dan ook gegarandeerd 100% storingsvrij, met 50 jaar garantie op de lasverbindingen. Wij verwachten dat prefab de toekomst wordt voor elektro- en vloerverwarmingssystemen, in combinatie met 3D BIM-modelleren.”

Pipelife kunt u bezoeken op PREFAB
Standnr. 1.A016