Bouwen aan goede waterkwaliteit

Artikel delen

Drinkwater in huis dient van een goede kwaliteit te zijn. We gebruiken het immers om te drinken en te koken. In de bouw speelt wat dit betreft de juiste aanleg van drinkwaterleidingen. Dit geldt zowel in de nieuwbouw als bij verbouwingen.

Aandachtspunten aanleg drinkwaterleidingen

drop of water

Water in de drinkwaterleidingen dient koud te zijn en het moet goed kunnen doorstromen. Water dat opwarmt of zich ophoopt in doodlopende stukken leiding kan namelijk bederven. Bacteriën krijgen de kans te groeien en hierdoor kan degene die het water drinkt behoorlijk ziek worden. Voorkom dus dat de drinkwaterleiding vlakbij een warmtebron komt te liggen, zoals leidingen van de vloerverwarming of de centrale verwarming. Daarnaast is het zaak aftakkingen die dood lopen en niet gebruikt worden te verwijderen. Verder is het voor de kwaliteit van het water in huis belangrijk om kranen die u sporadisch gebruikt wekelijks even te laten stromen. Op deze manier zorgt u ervoor dat er weer vers water in de leidingen komt.

Waterfilter voor extra schoon drinkwater

Huishoudens die genieten willen van extra schoon drinkwater kunnen overwegen om een waterfilter voor thuis aan te schaffen. Hiermee zijn allerlei verontreinigingen die nog in het kraanwater aanwezig zijn snel te verwijderen. Het leidingwater is namelijk van goede kwaliteit, maar er zitten toch nog diverse ongewenste stoffen in. Dit kan bijvoorbeeld gaan om lood, kalk, microplastic en PFAS. Voor veel mensen is een waterfilter kan een ideaal product om het water te filteren. Zo’n waterkan is in diverse vormen, materialen en afmetingen verkrijgbaar. Het waterfilter in de kan moet regelmatig vervangen worden. Middels een speciale meter is af te lezen hoe schoon het gefilterde water is. Meestal zit zo’n meter bij de waterkan of het waterfiltersysteem en anders is hij los te bestellen. Met het gefilterde water is het mogelijk om kalkaanslag in huishoudelijke apparatuur te voorkomen en smaakvolle thee en koffie te zetten. Verder is het schone drinkwater een must voor een goede gezondheid.

Water besparen

Een ander aspect van een goede waterkwaliteit en bouwen is waterbesparing. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee een toilet te installeren met een spoelonderbreker of een kleiner waterreservoir. Voor de badkamer valt te denken aan een waterbesparende douchekop. Daarnaast is het aan te raden om lekkende kranen en doorlopende stortbakken zo spoedig mogelijk te repareren of te vervangen. Met dergelijke simpele ingrepen bespaart een gemiddeld huishouden duizenden liters water per jaar. Verder kan ieder gezinslid zijn of haar steentje bijdragen door korter te douchen en tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht te draaien. Huishoudens die een tuin hebben kunnen hun voordeel doen met het aansluiten van een regenton op de regenpijp van het dak. Hemelwater is perfect om de planten in de tuin te bewateren of de auto te wassen. Door het besparen van water is geld te besparen. Het is ook nog eens erg goed voor het milieu, want als er minder water verbruikt wordt hoeven de waterleidingbedrijven minder grondwater op te pompen. Hierdoor is er meer water beschikbaar voor de natuur.