Goede logistiek is de basis van het bouwproces

Artikel delen

Aannemers houden zich vooral bezig met bouwen en minder met logistiek. Maar een goede logistiek is essentieel om efficiënt te kunnen bouwen. Een oplossing is om de hele logistiek uit te besteden aan één gespecialiseerde partij. De kosten daarvan laten zich al snel terugverdienen.

gebouw

Raab Karcher Leanworks verzorgde de complete logistiek bij een toren van 23 verdiepingen op een zeer krappe bouwlocatie.

Raab Karcher Leanworks is gespecialiseerd in logistiek. Zowel in nieuwbouw als bij renovatie bewijst het concept zijn meerwaarde. Vooral daar waar het moeilijk wordt en veel tijd en organisatie in de logistiek gaat zitten, maar ook op een standaard bouwlocatie levert de inzet van Leanworks kostenbesparingen op. De uitvoerder kan zich zo bezig houden met toezicht op de bouw, in plaats van met het organiseren van alle materiaalleveringen.

Groeiende vraag

De vraag naar de Leanworks-diensten van Raab Karcher is sterk groeiende, zegt senior projectleider Leanworks Jan Koppelman. Bedrijven die eenmaal met Leanworks hebben gewerkt, kiezen daar in een volgende project al snel weer voor. “Die hoeven we de voordelen niet meer uit te leggen.”

Zo geeft een aannemer van een bouwproject in Tilburg het bedrijf een rapportcijfer 8,5. “Dat is een toren van 23 verdiepingen en 76 meter hoog op een postzegellocatie. De vrachtwagen moest zelfs al buiten de bouwplaats lossen. Daar zorgen wij voor de hele logistiek. We verzamelen soms wel materialen van zes of zeven verschillende toeleveranciers.”

“Elke dinsdag en donderdag doen we daar de bevoorrading. Om 15.00 uur komt de vrachtwagen om te lossen en vanaf 15.30 uur beginnen de runners alles naar de juiste plek te brengen. Op dat moment zijn alle medewerkers van de bouwplaats zelf al vertrokken en hebben we de bouwlift helemaal tot onze beschikking. Wij zorgen er voor dat alles op de juiste plek komt. Tegels zetten we bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de badkamer en het toilet. Daardoor kunnen de vakmannen de volgende dag direct weer aan het werk, zonder met allerlei materialen te hoeven slepen.”

runner

Runners zorgen er voor dat alle materialen op de juiste plek komen te staan.

Waar Leanworks ook zijn nut bewees, was een groot renovatieproject in Almelo. Bij deze (middel)hoogbouw koos Raab Karcher Leanworks voor bevoorrading via de balkons aan de achterzijde. Daardoor kon het werk steigerloos worden uitgevoerd. Ook wordt de overlast voor de omgeving sterk beperkt door deze manier van logistiek. De opdrachtgever heeft al laten weten dat de volgende flats op dezelfde manier door hetzelfde team moeten worden opgepakt.

Toekomstige ontwikkelingen

Het team van Leanworks kijkt ook naar toekomstige ontwikkelingen in de bouw, met name waar het gaat om de grote steden. Wat daar gebeurt kunnen ze uitrollen naar andere steden. Ontwikkelingen die daar spelen zijn bijvoorbeeld het weren van milieubelastende voertuigen, maar sowieso het verminderen van transportbewegingen in de binnenstad. Elektrisch materieel en gezamenlijke (bouw)hubs spelen dan ook een belangrijke rol in de toekomstige logistiek.

Runners

Voor de meeste Leanworks projecten worden runners ingehuurd, bij voorkeur lokaal; de zogenaamde carry-on service. Een eigen uitvoerder begeleidt hen. Leanworks speelt hiermee in op twee kwesties die spelen in de bouw: de noodzaak om verkeersbewegingen en uitstoot te beperken en het schreeuwende tekort aan handen die het werk moeten maken. “Dit is een onderdeel van de oplossing. Een manier om het probleem te verkleinen. Je kunt proberen om mensen aan te trekken, of proberen om de mensen die je hebt productiever in te zetten. Als je het proces goed inricht scheelt dat de vakmannen heel veel tijd. Tijd die ze nu besteden aan materialen sjouwen. Door dit goed te organiseren kunnen ze 10 tot 15% productiever zijn op een dag.”

Tevens maakt Raab Karcher Leanworks gebruik van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Bij het Medisch Spectrum Twente moesten we die mensen zelf selecteren via de gemeente. Dat heeft een aantal van hen geholpen om daarna weer aan het werk te komen. Het is heel mooi dat je die mensen op deze manier een kans kunt geven”, zegt Jan Koppelman.

Veilig werken

“Belangrijk is wel dat alle leveranciers en onderaannemers de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Als iemand twijfelt gaan we het niet doen. Dat geldt ook voor veiligheid. Wij werken veilig of we werken niet. Dat zeggen we niet alleen, maar dat doen we echt”, zegt Koppelman. “Onze uitvoerder gaat ook een dag van tevoren kijken of we veilig kunnen werken en of alle routes goed en veilig begaanbaar zijn.”

Leanworks zorgt overigens niet alleen voor de bevoorrading, maar neemt op de terugweg ook gelijk het afval mee van de bouwplaats. “En wat steeds vaker gebeurt is dat materialen worden gedemonteerd voor hergebruik elders. Ook die materialen kunnen wij weer meenemen en naar de juiste locatie transporteren. Ook voor circulariteit is Leanworks dus een goede partner”, besluit Koppelman.

Leanworks
www.leanworks.nl