Hard doorwerken aan verdere verduurzaming!

Artikel delen

Bij Xella werken ze continu aan duurzaamheid. Ze zijn ambitieus en streven ernaar om het milieu te beschermen en onze impact te minimaliseren. Het doel? Een CO2-reductie van 30% in 2030. Het bedrijf kijkt kritisch naar de productieproces en naar hoe ze omgaan met overschotten en afval. Ook verkleinen ze de carbon footprint van hun fabrieken en kantoren.

Xella fabriek

Eind 2019 is Xella een groot onderzoek gestart naar verschillende mogelijkheden om te verduurzamen. Opties waren zonnepanelen op daken, op de grond of op het water in onze zandafgravingen. In 2021 is gestart met de aanleg van zonnepanelen op de kalkzandsteenfabriek ‘De Hazelaar’ in Koningsbosch. Als pilot.

984 zonnepanelen and counting

Die eerste proef is goed bevallen. Voor de kantoren en fabrieken in Vuren en Meppel worden nu plannen gemaakt om ook daar zonnepanelen te plaatsen. Het overgrote deel van de opgewekte stroom kan Xella direct in eigen kantoren en fabrieken gebruiken. Door sturingstechniek wordt de capaciteit van de netaansluiting nooit overschreden.

Karthikeyan Devendran is Energy Manager bij Xella en trots op dit project: “Een efficiënte, duurzame en economische bouwsector is direct in belang van onze klanten. Het nut en de noodzaak van verduurzamen was voor ons nog nooit zo zichtbaar. Door zelf te verduurzamen zetten we onze missie om de bouwwereld gezonder en duurzamer te maken kracht bij en houden we grip op onze eigen bedrijfsprocessen.”

Zonnepanelen op een dak

Verdere verduurzaming

Behalve zonnepanelen doet Xella nog veel meer om verder te verduurzamen. Ook de productie. “Van onze materialen, omgang met overschot, de logistiek en de verwerking van afval nemen we hierin mee. Met een nieuw recept voor ons cellenbeton hebben we het gebruik van zand met 8% per jaar kunnen verlagen, en door over te schakelen op led verlichting hebben we al 670 ton CO2 bespaard. Daarnaast zijn er vorig jaar ruim 800.000 pallets geretourneerd en opnieuw gebruikt.”

Om de doelstelling voor 2030 te behalen, heeft het bedrijf nog een weg te gaan. Ze zijn druk bezig met plannen voor 2023 die bijdragen aan nog minder CO2 uitstoot. Duurzaam bouwen is niets anders dan bouwen met oog voor de toekomst. Benieuwd naar de ambities en plannen? Lees het Sustainability Report.

Sustainability report

Xella
www.xella.nl