Houtbouw: duurzamer, lichter en ideaal voor industrialisatie bouwproces

Artikel delen

Bouwen met hout is weer in opkomst. Veel grote bouwbedrijven zijn er mee bezig. Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op en het is goed herbruikbaar. Houtbouw is nog wel duurder dan ‘traditionele bouw’. Maar door schaalvoordelen en toekomstige hogere CO2-heffingen op beton, wordt hout naar verwachting de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal.

Hout is veel lichter dan beton

Één van de grote voordelen van hout als bouwmateriaal is dat het veel lichter is dan beton. Hout heeft slechts ongeveer een vijfde van het gewicht van beton en hoeft in het productieproces niet te drogen. Daardoor is het goedkoper en makkelijk te transporteren en zijn er minder zware funderingen nodig. Doordat hout lichter is kunnen bestaande gebouwen ook eenvoudiger uitgebreid worden met één of enkele verdiepingen (optoppen) waardoor het vloeroppervlakte en rendement van een bestaand gebouw kan toenemen.

Ideaal voor industrieel bouwproces

Om personeelstekorten en oplopende bouwkosten te beperken wordt steeds meer ingezet op industrialisatie van het bouwproces. Daaronder verstaan we het vervangen van handwerk door machines en/of robots. Hout is goed te bewerken in een industrieel proces doordat het lichter is. Daardoor zijn grote prefab elementen eenvoudiger te transporteren, preciezer te bewerken en eenvoudiger te bevestigen.

Grafiek bouwmonitor

Lagere upfront investeringen en meer robots

Door het lagere gewicht zijn ook minder zware machines nodig, waardoor de upfront investeringen een stuk lager kunnen zijn dan bij een industriële prefab fabriek die voornamelijk beton gebruikt als bouwmateriaal. Het gebruik van robots is in de houtindustrie ook veel hoger dan in de betonindustrie, doordat robots hout goed kunnen bewerken. 10.000 werknemers in de houtindustrie hebben ruim 55 robots tot hun beschikking. In de betonindustrie is dat ruim een derde lager en in de bouwsector nog vele malen lager.

Maurice van Sante
ING Research
maurice.van.sante@ing.com