Makkelijk en snel egaliseren met pomptruck

Artikel delen

Makkelijk en snel een cementgebonden egalisatie- of gietdekvloer aanbrengen met kant-en-klare vloermortel, die wordt geleverd op 10 cm van de gietplek. Dat kan met één van de pomptrucks van Weber Beamix. Als het moet zelfs op de tiende verdieping. Loos Betonreparaties heeft al diverse egalisatievloeren in zowel bestaande als nieuwbouw aangebracht met behulp van een pomptruck.

Tekst: ing. Frank de Groot

twee vrachtwagens

De twee pomptrucks van Weber Beamix. Foto: Weber Beamix.

Recent heeft Loos Betonreparaties de vloeren geëgaliseerd van het nieuwe kantoorgebouw Accelerator op het Utrecht Science Park. Dit zeer duurzame gebouw (BREEAM-NL Excellent) met tien verdiepingen biedt volgend jaar plaats aan uiteenlopende ondernemingen in de Life Sciences, zoals ontwikkeling van innovatieve therapieën tegen kanker. Eind vorig jaar werden al de vloeren op -1, begane grond, eerste tot vierde en de tiende verdieping geëgaliseerd. Recent was het de beurt aan de vijfde t/m negende verdieping.

“In dit nieuwbouwproject moeten de vloeren zeer dicht en vlak zijn. Deze worden uiteindelijk afgewerkt met een kunststof gietvloer door één van onze vaste opdrachtgevers. Er zitten onder meer laboratoria in dit gebouw en dan worden er zeer hoge eisen aan de vlakheid, dichtheid en hygiëne van de vloeren gesteld. Wij zijn als betonreparatiebedrijf gespecialiseerd in het egaliseren, handmatig repareren en restaureren, injecteren, impregneren en coaten van betonconstructies. Dat gaat vaak om bestaande betonconstructies, maar nieuwbouwvloeren kunnen we ook supervlak maken en van een hoogwaardige eindafwerking voorzien. Denk aan vloeren in productiehallen, distributiecentra, laboratoria, ziekenhuizen of andere bijzondere projecten”, zegt Tim Ursem, Algemeen Directeur van Loos Betonreparaties.

Recent heeft Loos Betonreparaties met behulp van de pomptruck de vloeren geëgaliseerd van het nieuwe kantoorgebouw Accelerator op het Utrecht Sciene Park. Foto: Loos Betonreparaties.

Pomptruck

Om de egalisatiemortel op de locatie te krijgen worden vaak kleinere pompen op de werkvloer geplaatst. “De zakken moeten we ter plaatse openen om de mortel aan te maken. Daarbij komt stof vrij en je hebt ook water nodig. Het aanmaken en verwerken is daardoor erg arbeidsintensief. Daarnaast blijf je zitten met pallets, restanten van overgebleven mortel en afval. Echt ideaal is dat dus niet. Bij gebruik van de pomptruck heb je al die nadelen niet. Bij grote projecten, zoals in Utrecht, is handmatige verwerking sowieso niet meer haalbaar”, aldus Tim.

Werken

Voordelen van werken met de pomptruck zijn onder meer snelheid, efficiëntie en gegarandeerde kwaliteit. Foto: Weber Beamix.

Weber Beamix heeft al sinds 2008 een pomptruck in gebruik en daar kwam in 2020 een nieuwe en grotere pomptruck bij. Inmiddels rijden er dus twee pomptrucks in de Benelux. Deze hebben silocompartimenten met een groot volume. Gedurende de dag kunnen die silo’s worden bijgevuld door een bulkwagen. “Voordelen van deze manier van werken zijn snelheid, efficiëntie en gegarandeerde kwaliteit”, zegt Tim. “Doordat het materiaal met de pomptruck snel te gieten is, kunnen we grotere of meerdere klussen op één dag inplannen. We hebben op de bouwlocatie verder geen silo nodig voor het materiaal. Ze nemen mee wat er wordt besteld. Blijft er materiaal over? Dan wordt dit weer mee teruggenomen door de pomptruck. Door deze kostenefficiëntie is het werken met de pomptruck voor ons extra aantrekkelijk.”

De chauffeur van de pomptruck is volgens Tim tevens een ervaren operator die adviseert en eventuele problemen direct kan aanpakken en oplossen. Hierdoor wordt mogelijke stagnatie tijdens de uitvoering tot een minimum beperkt.

Arbeidsvriendelijk

Het gebruik van gietmortels in combinatie met de pomptruck is volgens Tim vele malen minder arbeidsintensief dan het werken met traditioneel zandcement. “De gietmortels zijn gemakkelijk aan te brengen en te verwerken. Hierdoor werken we arbeidsvriendelijk. Daarnaast is het makkelijk dat we zowel kleinere als grotere oppervlakken in één keer kunnen egaliseren. We kunnen na het gieten ook snel weer aan het werk, want de vloer is al na twee tot vier uur beloopbaar, zodat andere werkzaamheden niet worden gestagneerd.”

Goede begeleiding

Loos Betonreparaties werkt met producten van Weber Beamix vanwege de hoge kwaliteit en goede prijs/kwaliteitverhouding. “Maar minstens zo belangrijk is de begeleiding. We gaan bij complexe projecten zoals Accelerator, al van tevoren met iemand van Weber Beamix bij het project kijken. Daarbij komen we in overleg tot de meest optimale aanpak. Ook tijdens de uitvoering is er begeleiding en bij problemen zijn de communicatielijnen kort. De aanlevering van nieuw materiaal tijdens de werkzaamheden wordt door Weber Beamix gecoördineerd, zodat we geen vertraging oplopen en onze aandacht volledig kunnen vestigen op het maken van de vloer. De logistieke ontzorging van het materiaal en equipment is voor ons een groot voordeel. Een goed product is belangrijk, maar de begeleiding is dat ook!”

Werken

De chauffeur van de pomptruck is tevens een ervaren operator die adviseert en eventuele problemen direct kan aanpakken en oplossen. Foto: Weber Beamix.

Inmiddels hopen Loos Betonreparatie en Weber Beamix ook in België projecten met de pomptruck te kunnen uitvoeren. Het eerste project wordt mogelijk binnenkort al definitief gegund. Tim besluit: “Door de samenwerking met Weber Beamix hebben we ook het vertrouwen dat we dit soort grote projecten kunnen aannemen.”

Gebruikte productenLoos verwerkt diverse producten van Weber Beamix met de pomptruck. Zo wordt gewerkt met:

  • weberfloor 4610. Zelfnivellerende cementgebonden gietvloermortel met een zéér hoge slijtvastheid, speciaal voor het nivelleren en egaliseren van bedrijfsvloeren.
  • weberfloor 4310. Vezelversterkte, cementgebonden renovatiemortel toe te passen als hechtende dekvloer (2 – 50 mm) op betonnen, steenachtige ondergronden, op folie en als zwevende dekvloer.

Meer informatie over de Weber Pomptruck? Download dan de brochure.

Weber Beamix
nl.weber