Deurluifel en veiligheid: 4 tips

Artikel delen

Het plaatsen van een deurluifel is niet zo’n heel ingewikkelde klus, maar wat betreft veiligheid zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. Denk hierbij aan veilige afmetingen voor het afdak en stevige montage zodat de luifel ook bij extreme weersomstandigheden goed blijft hangen. Lees hieronder de 4 veiligheidstips voor het plaatsen van een deurluifel.

Equote

Maak een deurluifel niet te diep

Om problemen te voorkomen is het handig om je deurluifel maximaal 100 cm diep en 200 cm breed te houden. Een te diepe deurluifel kan eerder gaan doorhangen en breken. Veel mensen vinden een grote luifel – ook wel grote uitkraging genoemd –  mooi. Toch moet je bedacht zijn op de risico’s van een te diepe luifel.

Kies tussen gelaagd glas of gelaagd gehard glas

Een glazen deurluifel kan, maar moet uiteraard wel veilig zijn. Glazen deurluifels zijn dan ook altijd voorzien van gelaagd glas. Dit veiligheidsglas valt bij een breuk niet uiteen dankzij de transparante folie tussen de twee lagen. Dit is veiliger als er iemand onder het afdak staat en het glas om de een of andere reden toch breekt.

Je kunt daarbij ook nog kiezen voor gelaagd gehard glas. Dit glas is nog beter bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals extreme hagel of rondslingerende takken. Gelaagd gehard glas is een goede oplossing voor een woning in een bosrijk gebied of langs de kust. Ook zijn glazen deurluifels zonder rand vaak van gehard gelaagd glas gemaakt. Je herkent gehard glas aan het veiligheidsstempel of CE-markering. Dit stempel geeft aan dat het glas is gehard en voldoet aan de Europese normering.

Monteer deurluifel op de juiste wijze

Monteer de steunen of trekstangen waar je deurluifel mee vastzet aan de gevel niet in een voeg, maar in een volle baksteen. Zo blijven de schroeven of keilbouten goed zitten en kan de luifel niet naar beneden komen of gaan doorhangen. Let dus op de maten tussen de steunen of trekstangen, zodat de plek goed uitkomt.

Een deurluifel kun je ook beter niet in een houten kozijn plaatsen, omdat dit niet stevig genoeg is. Een deurluifel in hout plaatsen kan eventueel wel. Let er op dat er voldoende, stevig hout is om een houtdraadbout te plaatsen. In dit geval mag de deurluifel niet te groot zijn. Neem bij twijfel over de montage altijd even contact op met de leverancier.

Voorkom inbraak via de deurluifel

Inbrekers hebben weinig plek nodig om hun werkzaamheden uit te voeren. Ze kunnen dus gemakkelijk op een deurluifel gaan staan om bij een raam te komen, ook als de deurluifel niet vlak is. Zorg daarom dat eventuele ramen boven een deurluifel inbraakveilig zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld dievenklauwen, een barrièrestang, veilige sloten of inbraakwerend glas. Ook verlichting bij de deur werkt goed als anti-inbraakmethode. Je kunt aparte buitenverlichting plaatsen, maar er zijn ook deurluifels met ingebouwde ledverlichting.  Lees voor meer informatie over inbraakveiligheid over de NEN 5087-norm die gehanteerd wordt. De NEN 5087 norm is een methode om de bereikbaarheid van deuren, ramen, kozijnen van woningen in relatie tot het risico van inbraak te bepalen.

Bij het plaatsen van een deurluifel is het goed om rekening te houden met de veiligheid. Nog even in het kort: zorg dat de afmetingen maximaal 100 cm diep en 200 cm diep zijn, ga eventueel voor gelaagd gehard glas, zorg voor een stevige montage en denk aan inbraakveiligheid. Geniet van een goede en veilige aankomst bij je voordeur.

Bouw-handel.nl
www.bouw-handel.nl