Voordelig een emissieloze machine kopen of ombouwen? Combineer subsidie en lease

Artikel delen

Heb je een bouwbedrijf met bouwmachines of verhuurt je bedrijf bouwmaterieel? Dan ben je waarschijnlijk al op de hoogte van de subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Hiermee kan je schonere bouwmachines kopen, of je bestaande bouwmaterieel verbeteren. Maar wist je dat je ook van deze subsidie gebruik kunt maken in combinatie met een lease? Equipment leasemaatschappij Beequip helpt je graag met de financiering van bouwmachines of het ombouwen ervan.

Elektrisch materieel

Met het oog op verduurzaming en vermindering van stikstofuitstoot is de overheid druk bezig met ondersteuning van een toekomstbestendige bouwsector. Deze subsidie regeling richt zich op bouwmachines van verschillende aard: bouwwerktuigen, hulpfuncties en bouwvoertuigen komen in aanmerking voor de subsidie. Je kunt er ook voor kiezen om een bouwmachine te leasen wanneer je gebruik wil maken van de subsidie. Zo houd je nog meer liquiditeit over om andere investeringen te doen, of een stabiele bedrijfskas op te bouwen.

Bestaande machine ombouwen

Een andere optie waarmee je ook in aanmerking komt voor de subsidie, is het ombouwen van je bestaande bouwmaterieel. Dit wordt ook wel retrofit genoemd. Retrofit wordt momenteel voornamelijk toegepast omdat er een behoefte is naar emissieloos of geëlektrificeerd materieel maar deze nog niet te koop zijn. Ondernemers laten daarom hun machine ombouwen door gespecialiseerde bedrijven om zo toch in deze behoefte te kunnen voorzien. Voor de financiering van deze kosten kun je ook contact opnemen met Beequip om de mogelijkheden te bekijken.

Elektrisch bouwmaterieel met oplaadpunt

Hoe werkt het?

Het is mogelijk de SSEB subsidie te ontvangen wanneer je een uitstootvrije bouwmachine aanschaft via lease, of jouw machine wil laten ombouwen. Door middel van een financial lease kan de bouwmachine namelijk op naam van jouw als ondernemer komen te staan. Zodoende wordt er aan de voorwaarde voldaan dat je actief moet zijn binnen de bouwsector, en kan de aanschaf dus in aanmerking komen voor de SSEB.

Let wel op: het subsidiebudget voor 2022 is al overschreden. Maar op 9 mei 2023 komt er weer nieuw budget vrij, namelijk 39 miljoen. Wees er dus snel bij wanneer de inschrijving van start gaat, zo maak je het meeste kans op de subsidie. Meer informatie over de subsidie kun je vinden op de site van de Rijksoverheid: zie hier: SSEB subsidie.

Beequip
www.beequip.nl