Creatief met glas

Artikel delen

In Brussel is recent de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis opgeleverd. Op zijn zachtst gezegd een zeer markant gebouw met vele technische innovaties en een creatief materiaalgebruik. AGC stond in voor de levering van het glas in een grote verscheidenheid aan uitvoeringen en toepassingen. Een gesprek met zowel projectarchitect Eric Delgoffe van Jaspers-Eyers Architects als Bhadresh Parbhoo van AGC Glass Europe International Building Projects Team over het creatieve gebruik van glas in en rond het opvallende gebouw.

Beeld: AGC Glass Europe

Glazen gebouw

Wat de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis vooral bijzonder maakt is de veelheid aan glastoepassingen. “Natuurlijk in de buitengevel, maar ook verschillende elementen in het gebouw zoals de compartimentering van de vele ruimtes en de bekleding van de lift,” zegt Delgoffe. “Het glas moet op thermisch en akoestisch vlak kloppen maar ook de duurzaamheid van het glas is belangrijk. Een ander belangrijk criterium is dat het visueel matcht. Wij houden ervan als het glas zoveel mogelijk licht doorlaat, zonder dat het de natuurlijke kleuren vervormt. Al die aspecten vinden we bij AGC, een partner die wij tijdens veel projecten tegenkomen.”

Liftruimte

Continuïteit in het glaswerk

Wat volgens de projectarchitect erg prettig is aan AGC is dat zij vaak al in een vroeg stadium betrokken worden bij projecten. “Het is een zeer actieve partner met wie onze architecten vaak interessante gesprekken voeren en waarin zij snel met oplossingen komen, soms zelfs voordat de bouwheer erbij betrokken raakt.” Delgoffe vindt ten eerste de buitengevel erg goed gelukt. “Met name de manier waarop de beglazing van de tussenverdiepingen matcht met de meer klassieke raampartijen. Door gebruik te maken van dezelfde tint ontstaat er een bepaalde continuïteit in het glaswerk. Daarnaast heeft het gebouw verschillende bijzondere toepassingen, zoals de skylobby en het terras ter hoogte van het bestuur waar zeer indrukwekkend glaswerk is gebruikt.

Glazen gebouw

Van decoratief tot brandwerend

De buitengevel is uitgevoerd met AGC zonwerend glas in het type Stopray Ultra-60 op Clearvision. “Het is drievoudig glas, met de drie glazen componenten van Low-iron Clearvision. Zo wordt het licht op de best mogelijke manier doorgelaten, terwijl men wel goed beschermd is tegen de zon”, legt Parbhoo uit. “Voor de binnenkant hebben wij onder meer brandwerend glas geleverd aan Euroglas-De Landtsheer met de medewerking van Panal, INPRO en BelgoGlass. Het Pyrobel Vision Line 54 brandwerend glas zonder verticale tussenstijlen houdt tot 120 minuten stand in geval van brand (EI120) en creëert een open zicht over het geheel.” Delgoffe vult aan: “Een andere belangrijke glastoepassing binnen het gebouw was de aankleding van de liften, uitgevoerd in Matelac van AGC in drie verschillende tinten. Matelac heeft een matte uitstraling, maar het blijft glas, dus op het gebied van onderhoud, duurzaamheid en uiterlijk is het precies wat we zochten.”

Verder is in het kantoorgebouw nog de Lacobel Pure White van AGC toegepast. “In dit geval hebben we extra helder glas gebruikt als basis, ClearVision, met daarachter een witte lak”, zegt Parbhoo. “Het Lacobel glas is hier erg interessant omdat het niet alleen esthetisch zeer fraai is, maar ook gebruikt kan worden als whiteboard tijdens vergaderingen. Een andere mooie toepassing van ons glas tot slot zit hem in de scheidingswanden met akoestische Stratophone beglazing. Het zorgt voor een kalme en serene sfeer binnen het compartiment in tegenstelling tot alles wat zich in de open ruimtes van het kantoor kan afspelen. We zijn hier bij BNP Paribas Fortis absoluut tot het gaatje gegaan wat betreft het glaswerk om zo goed mogelijk aan de architectuur te voldoen. Ons motto is niet voor niets: ‘Your Dreams, Our Challenge’. Al het glaswerk is bovendien Cradle to Cradle gecertificeerd, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het gebouw.”

Glazen gebouw