Succesvol vloerverwarming leggen

Artikel delen

Bij het aanleggen van vloerverwarming wordt vaak te weinig rekening gehouden met de aanleghoogte. Dit kan leiden tot detailleringsproblemen. In de praktijk komen er regelmatig situaties voor waarbij er onvoldoende dekking boven de leidingen aanwezig is. Dat kan leiden tot schade. Samen met Forbo Eurocol geven we vijf nuttige tips om aan te denken.

Tekst en beeld: Forbo Eurocol

vloerverwarming Vloerverwarming als warmtebron wint steeds meer terrein. Niet voor niets, want – naast veel comfort – biedt vloerverwarming nog een aantal voordelen. Zo werkt vloerverwarming met een veel lagere temperatuur dan radiatoren, waardoor deze prima is te combineren met een elektrische warmtepomp. Ten onrechte wordt nog weleens verondersteld dat aanleg en gebruik kostbaar zouden zijn. Niets is minder waar, want vloerverwarming is zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw een voordelige optie. Vaak is het energiegebruik aanzienlijk lager dan verwarming met radiatoren, heteluchtverwarming of convectieputten. Vloerverwarming en een goede vloerafwerking gaan prima samen!

Tip 1: Minimale dekking

Voor een optimale warmteafgifte is een minimale dekking van 25 à 30 mm op de leidingen in de dekvloer noodzakelijk. Bij een kleinere
dekking vindt er minder warmteafgifte plaats, waardoor de temperatuur in de ruimte minder goed te controleren is.

een man die een vloer aan het maken is

Zorg voor een minimale dekking van 25 à 30 mm op de leidingen in de dekvloer.

Tip 2: Voorkom scheurvorming

Door thermische lengteveranderingen is de kans op scheurvorming in de dekvloer en/of egalisatielaag groter, met als gevolg onthechting en doortekening in de vloerbedekking. Om dit risico zoveel mogelijk te beperken, is het van groot belang om randstroken (minimaal 5 mm dik) aan te brengen rondom de dekvloer en/of voorafgaand aan het egaliseren van de vloer. Daarnaast is het noodzakelijk om de vloerverwarming langzaam op te voeren (maximaal 5 °C watertemperatuur per dag) en met regelmaat op temperatuur te brengen. Volg altijd het opstartprotocol van de installateur op voordat u de vloer verder gaat afwerken.

tempratuurmeter Tip 3: Niet warmer dan 28 °C

Plaatselijk kan de temperatuur te hoog worden, waardoor een linoleum, rubber of pvc- vloerbedekking kan deformeren en onthechten. Laat daarom het oppervlak van de dekvloer bij dit soort vloerbedekkingen niet warmer worden dan 28 °C.

Tip 4: Herstellen schades

Eventuele schades kunt u zo goed mogelijk opknappen met onder andere 021 Euroblock Reno LE, eventueel in combinatie met 846 Quartzsand, 808 Eurojoint Connector of 063 Euroband. Door het toevoegen van 811 Europlan Fibre aan de egalisatie, worden de risico´s aanzienlijk gereduceerd.
Let op: hoe goed de reparatie ook is uitgevoerd, het biedt geen garantie voor de toekomst

Tip 5: Voorkomen is beter

vloerverwarmingOm schades te voorkomen, is het goed om de normen en regels voor het aanbrengen van vloeren met vloerverwarming erbij te pakken. Kijk op NEN 2741:2001/A1:2008.nl of NEN 2742:2007.nl. Ook het TBA (Technisch Bureau Afbouw) verschaft duidelijke informatie zoals de BA-richtlijn 2.1 Opstook- en afkoelprotocol voor vloerverwarming in calciumsulfaat- of cementgebonden dekvloeren of de BA-richtlijn 2.2 Richtlijn voor het aanbrengen van hechtende dekvloeren met vloerverwarming. Maar u kunt natuurlijk ook de afdeling Technische Adviezen van Forbo Eurocol of uw Technisch-commercieel adviseur raadplegen.’

Het opvolgen van het opstook- en afkoelprotocol, voorafgaande aan het verder afwerken van de vloeren is van groot belang. In de meeste gevallen wordt dit voorgeschreven door de installateur van het vloerverwarmingsysteem. Indien dit niet het geval is, verwijzen wij graag naar het opstook- en afkoelprotocol van het Technisch Bureau Afbouw. In deze richtlijnen staat de benodigde informatie kort en duidelijk omschreven die je nodig hebt om hieraan een praktische invulling te kunnen geven. Ga naar www.tbafbouw.nl en klik bovenin de balk op ‘Publicaties’ en vervolgens op ‘Vloeren & Terrazzo’. Je ziet dan onder meer TBA richtlijn 2.1 ‘Opstook- en afkoelprotocol voor vloerverwarming in calciumsulfaat- of cementgebonden dekvloeren’.

vloerverwarming