Prefab betoncasco sleutel tot betaalbare en comfortabele appartementen

Artikel delen

Bij grondgebonden woningen is de toepassing van prefab betonnen casco’s door bouwpartijen ‘gesneden koek’, zoals Erik de Vries, innovatie- en productiemanager van Heembeton het omschrijft. “Ook bij appartementenbouw zien aannemers steeds vaker de voordelen van een droog, schoon en efficiënt bouwsysteem met prefab casco’s. Appartementenbouw is complexer omdat elke gebouw anders is, maar je kunt prima werken met een breed spectrum aan betonnen wand- en vloerelementen waarmee het casco supersnel staat. Een casco dat precies past bij de uitdagingen van uiteenlopende projecten.”

Foto van Joost van Assen

Joost van Assen

Heembeton produceert al sinds jaar en dag casco’s voor woning- en appartementencomplexen. Nu er een grote vraag in de markt is naar appartementen, zowel (sociale) huur als koop, hebben ontwikkelaars en aannemers behoefte aan expertise bij hun plannen. “Wij kunnen die kennis bieden,” aldus Joost van Assem, manager marketing & sales bij Heembeton. “Vanaf het schetsontwerp tot en met de montage. Je ziet dat vooral aan de voorkant van de plannen, met name bij de geïntegreerde BIM-engineering van het schetsontwerp, dat wij behulpzaam zijn om mee te kijken of we het casco slim kunnen invullen. In veel gevallen slimmer dan menige constructieve opzet met natte knopen. Dat is weliswaar een betrouwbare constructie, maar qua uitvoering lastiger dan droog bouwen. Wij kunnen vanuit onze technische knowhow een project omzetten naar die droge bouwmethode, met doordachte en praktische constructieve oplossingen.”

Duurzame woonoplossing

Foto van Erik de Vries

Erik de Vries

De Vries vult aan: “Op het moment dat een bouwer om moverende redenen kiest voor gietbouw, kalkzandsteen met breedplaten of andere (hybride) bouwmethode gaan wij een schetsontwerp niet zomaar omzetten naar prefab beton. We hebben veel appartementengebouwen beleverd met een gietbouw kelder/onderbouw en daarboven prefab. Die mix zie je veel. Het gaat ons om het beste casco. En het gaat om betaalbare en comfortabele woningen, binnen een duurzame woonoplossing. Dat kan absoluut met een prefab betonnen casco als je let op de uitgekristalliseerde engineering, uitstekende productkwaliteit, het hoge bouwtempo en minder benodigde mensen op de bouwplaats.”

Geluidsisolatie

Bij het comfort van appartementen hoort zeker een minimale geluidsbelasting tussen de woningen. Waar in het verleden veelal met kanaalplaten met zwevende dekvloer voor de appartementenbouw werd gewerkt – om het geluid te dempen – heeft Heembeton een speciale appartementenvloer voor (middel)hoogbouwprojecten ontwikkeld. Van Assem: “Deze appartementenvloer van 280 mm dikte en tot 3 meter breedte is geschikt voor alle bouwsystemen. Door de voorspanning zijn beuken tot 8,4 meter mogelijk en met de minimale toogverschillen is de afwerking aan plafondzijde beperkt. De massa zorgt voor een prima geluidsisolatie. Door de afmeting van de massieve voorgespannen vloer zijn er minder platen per vloerveld nodig; dit zorgt voor minder hijsbewegingen. Dit type vloer levert – zeker als onderdeel van een geheel droog bouwsysteem – aanzienlijke tijdsbesparing op.”

Appartementen Harderwijk

Sleuven voor W-installatie

Van Assem vervolgt: “Daarbij biedt de vloer enorm veel ontwerpvrijheid voor de W-installatie. Doordat de vloer op elke gewenste plek kan worden voorzien van sleufsparingen van 120 mm diepte, is er veel flexibiliteit voor de installatietechniek. Men kan de leidingen op de bouwplaats installeren, maar we kunnen die zelfs al fabrieksmatig instorten, zodat ze alleen nog moeten worden gekoppeld op het werk. Een zwevende dekvloer is door de hoge geluidsisolatie niet meer standaard nodig. Deze kan nog wel als extra geluidbuffer dienen, maar een hechtdekvloer is prima.” De Vries: “Wat we van aannemers als feedback krijgen is dat deze massieve vloer nauwelijks toog laat zien, zelfs bij een beukmaat van 8,4 meter. Dat maakt het afwerken van het plafond strakker en je zit ook niet met hoogteverschil die je met de dekvloer moet zien op te lossen. Dat blijkt een groot voordeel ten opzichte van andere typen vloeren.”

Balkons droog ‘aanklikken’

Aankliksysteem voor balkonsDe Vries en Van Assem horen tevens van aannemers terug dat de prefab bouwmethode met deze appartementenvloer – of die nu in combinatie met betonwanden of kalkzandsteen wordt toegepast – de tijdelijke ondersteuning zoals het stempelen van vloeren, balkons en galerijen wegneemt. De Vries: “Neem de plaatsing van balkons en galerijen. Deze kunnen dankzij de innovatieve Isokorf® IQlick van Schöck zonder consoles of kolommen aan het casco droog worden ‘aangeklikt’, onafhankelijk van het bouwproces c.q. steiger- of gevelmetselwerk. Deze vorm van prefab appartementenbouw maakt het voor aannemers makkelijker.

Graag zitten wij samen vóór het schetsontwerp om het beste casco te kiezen en de engineering daarvoor op te zetten.

Productiecapaciteit

BetoncascoEr zijn aannemers die het casco van Heembeton inmiddels hebben doorontwikkeld en in een bouwconcept hebben gegoten zodat zij extra doelmatig betaalbare appartementen kunnen bouwen. Van Assem: “Een constructieve opzet en woningplattegronden vanuit de kracht van het casco, met een goede look & feel van het gebouw. Efficiënt bouwen voor betaalbare, energiezuinige en betaalbare woningen. Elke ontwikkelaar of bouwer kan een stap in die richting zetten met onze casco’s voor grondgebonden woningen of appartementencomplexen. Met onze twee productielocaties in Veenoord en Lelystad kunnen wij inspelen op de trend van groeiende appartementenbouw in Nederland. Een enthousiast Heembeton-team staat  klaar om samen voor het beste casco te gaan. Samen bouwen wij de toekomst.”

 

Heembeton
www.heembeton.nl