Stikstof besparen met een groendak

Artikel delen

Genieten van de natuur in hartje centrum van een grote stad? Het kan met een groendak op hoogbouw wooncomplexen en kantoorpanden, maar ook op gewone woningen. In steden worden ze steeds vaker aangelegd zodat bewoners en gebruikers kunnen genieten van de groene oase op het dak. Behalve gezond en ontspannend voor mensen ook nog eens goed voor het milieu. De groene daken nemen CO2 op en dragen zo actief bij aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Derbigum biedt met de SP WW en GC WW twee speciale dakbanen die als stevige basis voor dergelijke groendaken kunnen fungeren.

Groendak

Voor de beplanting van een groendak kan gekozen worden voor een extensief groendak met sedumplanten of een intensief groendak met bomen of planten. Er is dus altijd een passende tuin op hoogte aan te leggen, waarvoor de speciale dakbanen van Derbigum een blijvend waterdichte en wortelwerende ondergrond bieden.

Zo biedt Derbigum voor een onmiddellijk resultaat drie verschillende Derbisedum Pack tegelsystemen, te weten Klassiek, Licht en Biodiversiteit. Iedere variant bestaat uit een selectie van sedumsoorten, waarbij de light-variant geschikt is voor lichte constructies als hout en staal. Op een groendak kan ook gekozen worden voor een complete tuin met bomen, planten en een gazon. Zelf groenten telen op een daktuin is mogelijk.

Gereguleerde regenwaterafvoer

Behalve het terugdringen van de CO2-uitstoot biedt een groendak ook een optimale oplossing voor het reguleren van de afvoer van het regenwater. De honingraatbakken waarin de sedumplanten van Derbidesum Pack staan, houden het regenwater vast en fungeren als buffer voor de afvoer van het regenwater naar het afvoersysteem en naar de grond tijdens zware regenval.

Voor het gebouw onder het groendak biedt de aangelegde tuin ook andere voordelen. Zo biedt het een betere akoestische isolatie en zorgt het ook voor een betere thermische isolatie.

De SP WW is 4mm dik en bezit dezelfde eigenschappen als de Derbigum SP FR. De GC WW is 5mm dik en is in eigenschappen gelijk aan de Derbigum GC. Volgens Derbigum ook wel: “Derbigum-kwaliteit in wortelwerende uitvoering”. Voor beide waterdichtingsproducten geldt dat ze op alle ondergronden toegepast kunnen worden.

Groen dak

Langere levensduur

Derbigum SP WW en Derbigum GC WW zijn beide aan de bovenzijde voorzien van twee gescheiden wapeningen: glasvlies en niet-geweven polyester. Die bieden de producten een perfecte dimensionele stabiliteit, net als zeer hoge scheur- en ponsweerstand. Dat zorgt weer voor een lange levensduur van het materiaal en maakt ze dus nog duurzamer.

Derbigum
www.derbigum.nl