Verzekeraars pleiten voor strengere regels brandbare bouwmaterialen

Artikel delen

Wie herinnert zich niet de afschuwelijke beelden van de desastreuze brand in de Londense Grenfell Tower? Die brand kostte het leven van 72 mensen en zette het vizier vol op de brandbaarheid van gevel- en andere bouwmaterialen. Ook in ons land. Risicodeskundige Jermaine Muller maakt zich nog steeds zorgen en pleit voor strengere regels.

Afgebrande gevel Greenfell towerJermaine Muller is Risk Engineer bij Achmea en lid van de werkgroep Brandbare Bouwmaterialen van het Verbond van Verzekeraars. Deze werkgroep heeft de position paper Brandbare Bouwmaterialen geschreven waarin wordt gepleit voor strengere regels en meer bewustwording.

“Meteen na de brand in Londen is de Nederlandse wetgeving onder de loep genomen. Experts hebben toen, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gekeken of zo’n brand ook bij ons kan plaatsvinden en het antwoord was ja”, zegt hij op de website van het Verbond van Verzekeraars. “De eisen die voor gevels in Nederland gelden, zijn redelijk summier. Dat geldt vooral voor hoge woontorens en met de verduurzaming van ons vastgoed komen we met die summiere regels nog verder in de knel. Wat we in Londen hebben gezien, en overigens ook bij een brand in een appartementencomplex in het Duitse Essen en een gevelbrand in een woongebouw in Milaan, is dat je vroeg of laat te maken krijgt met brandoverslag. Een brand begint in een appartement, maar verspreidt zich via openstaande ramen en de gevel razendsnel naar boven. Als er in de gevel brandbare materialen zijn verwerkt, verspreidt de brand zich nog sneller.”

Verscherping regelgeving

De position paper pleit vooral voor een verscherping van de regelgeving als het gaat om het testen. Muller: “In de regelgeving is nu bepaald dat een test die een kleine brandende prullenmand nabootst voldoende is. Dat staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot een echte brand. Wij vinden dat een gevel zodanig moet zijn opgebouwd dat deze een grootschalige test kan doorstaan. Op dit moment zijn er ontwikkelingen om tot een test te komen voor gebouwen die hoger zijn dan vijftig meter als er mensen in slapen en voor dertig meter als er sprake is minder-zelfredzamen. Dat is een stap vooruit, maar voor ons nog ruim onvoldoende. Wij pleiten voor invoering van de grootschalige testen die er al zijn, totdat er een grootschalige Europese geveltest beschikbaar is. Dat laatste zal nog zeker tien jaar duren. Tot die tijd moeten we roeien met de riemen die we hebben en eerlijk gezegd zijn dat er niet zoveel.”

Het hele gesprek met Jermaine Muller lezen? Ga naar www.verzekeraars.nl en vul in het zoekvak in: ‘5 vragen over brandbaar bouwmateriaal’.