Fraai gepleisterde buitengevels voor woningen

Artikel delen

Het is een keer wat anders dan de vertrouwde metselwerkgevels bij nieuwbouw van woningen. De gevels van de hof- en parkwoningen in Park Voorn in Utrecht krijgen fraai wit pleisterwerk. Rikkert Afbouw heeft in overleg met Strikolith gekozen voor de nieuwe Strikocem MKS RAPID Lichtgewicht Sokkelpleister. Deze pleister is snel en comfortabel aan te brengen en heeft een verbeterde waterbestendigheid.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Strikolith

Gepleisterde buitengevel

Een bijzonder woonproject op een eeuwenoud landgoed: dat is Park Voorn in Utrecht. Midden in het groen, maar ook op slechts twintig minuten fietsen van het centrum van Utrecht, verrijzen 44 charmante woningen met karakter. Veluwezoom Verkerk Bouw bouwt er hofwoningen, parkwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Opvallend zijn de fraai gepleisterde buitengevels van de hofwoningen en parkwoningen. Deze zorgen voor een mooi contrast met de woningen die in traditioneel roodbruin Hollands baksteen worden opgetrokken. Bijzonder aan dit project is ook de verscheidenheid aan dakstijlen. Van puntdaken met dwarskappen tot zadeldaken en zogenaamde ‘gebroken’ daken.

“Je merkt de laatste jaren dat er steeds meer aandacht is voor de esthetische afwerking van de gevel. Daardoor neemt ook de belangstelling voor een gepleisterde gevel toe, hetgeen in het buitenland heel normaal is”, zegt Daan Heering, bedrijfsleider van Rikkert Afbouw B.V. Dit bedrijf behoort tot de Rikkert Afbouwgroep, met werkmaatschappijen voor afwerkvloeren, tegelwerken, metselwerken en systeemwanden en plafonds. “Binnen Afbouw zijn we gespecialiseerd in stukadoren, spacken en het plaatsen van binnenwanden van cellenbeton en metal studwanden.”

Keuze gevelsysteem

afwerking gepleisterde buitengevelDe keuze van de gevelafwerking is na het nodige overleg met de aannemer tot stand gekomen. Rayonmanager Jeroen Woertman van Strikolith vertelt: “De aannemer had de keuze tussen buitengevelisolatie of een traditioneel geïsoleerde spouwmuur, met een gepleisterde buitengevel. Voordeel van buitengevelisolatie is dat je geen buitenspouwblad hoeft te maken, maar de aannemer wilde toch liever een spouwmuur. Bij pleisterwerk kies je dan voor een vol en zat gemetselde vuilwerksteen, die je snel kan verwerken. Daarnaast is de wateropzuiging van de steen van belang. We hebben gekozen voor een vuilwerksteen met een IW2: dat betekent dat de steen matig zuigend is.”

In totaal moet er circa 3.000 m2 gevel worden gepleisterd. Na advies van Strikolith koos Rikkert Afbouw voor de nieuwe Strikocem MKS RAPID Lichtgewicht Sokkelpleister. Pas daarna is het afbouwbedrijf het aanbestedingstraject ingegaan. De sokkelpleister is geschikt als grond- of afwerklaag voor binnen- en buitengebruik. Hij kan ook onder maaiveld worden toegepast, maar de woningen op Park Voorn hebben een gemetselde plint. “Wij gebruiken deze pleister als grondlaag. Als toplaag komt er Strikotherm Spachtelpleister BGI op”, zegt Daan.

Ervaringen

afwerking gepleisterde buitengevelInmiddels is Rikkert Afbouw twee maanden bezig met het pleisterwerk. “Ik was liever wat later begonnen, want door winterweer krijg je veel onwerkbare dagen. Maar de afbouwers zijn tevreden met de verwerking en het eindresultaat. De eerste dagen was het nog even zoeken, omdat de pleister machinaal wordt aangebracht. Maar dan is er direct iemand van Strikolith beschikbaar die komt adviseren over de optimale samenstelling op de bouwplaats.”

Volgens Jeroen heeft de nieuwe pleister een fijnere korrel, waardoor deze prettiger is te verwerken. “De pleister is ook snel verbindend en makkelijk te strijken. En met een afbindtijd van ongeveer drie uur kun je het werk ook prima inplannen. Voordeel is verder dat de pleister wordt geleverd in een zak van gerecycled plastic. Daardoor komt er geen vocht bij de pleister op de bouwplaats. De houdbaarheid is daarnaast toegenomen van drie naar zes maanden.”

Kennispartner

Afgewerkte en gepleisterde buitengevel“Het is gewoon heel belangrijk dat je kan overleggen met de leverancier van het pleisterwerk. Deze afwerking is bepalend voor de uitstraling, vervult daarnaast een waterkerende functie en moet bestand zijn tegen mechanische beschadigingen. Prettig bij Strikolith zijn de korte communicatielijnen en je krijgt snel advies. Ik zeg ook altijd: we maken dit samen”, aldus Daan Heering, bedrijfsleider Rikkert Afbouw.

Volgens Daan is de prijs uiteraard belangrijk, maar mag deze niet leidend zijn: “De goedkoopste pleister kan de duurste worden als de verwerking en/of het eindresultaat tegen valt. Dan gaat de aannemer de volgende keer ook naar een ander.” Belangrijk is verder tijdig overleg met de aannemer en Strikolith over detailleringen, die worden samengevat in een projectadvies dat leidend is tijdens de uitvoering. Daarnaast overleggen we over verdere randvoorwaarden, zoals het steigerwerk: “Zijn er windreducerende netten, hoe hoog zijn de steigerslagen en zijn er regenkappen? De kwaliteit van het pleisterwerk is ook afhankelijk van een gedegen voorbereiding. Gelukkig hebben we daar goed overleg over met de aannemer.”

Jeroen besluit: “Juist die samenwerking is belangrijk. We hebben bij de start van het pleisterwerk op een vrijdagmiddag een snackwagen laten komen voor de verwerkers. We willen daarmee uitstralen dat we het samen doen!”

Technische gegevens Strikocem MKS RAPID Lichtgewicht Sokkelpleister

Strikocem MKS RAPID Lichtgewicht Sokkelpleister is een waterafwijzende (sokkel)pleister die toepasbaar is op vele minerale ondergronden, zowel binnen als buiten, als grond- en/of afwerklaag. Deze pleister is zowel handmatig als machinaal te verwerken. Dit product kan niet worden toegepast op hoog isolerende ondergronden, zoals cellenbeton of op pleisterdragers.

Deze pleister is een uitstekende ondergrond voor Strikocem afwerklagen uit de mortelgroepen CS-I, CS-II en CS-III, Strikolith sierpleisters en tegelwerk (max. 50 kg/m2, inclusief verlijming). De minimale laagdikte voor binnentoepassingen bedraagt 10 mm. De minimale laagdikte voor buitentoepassingen bedraagt 15 mm. Door het goede standvermogen mag de laagdikte per arbeidsgang 20 mm bedragen. De maximale systeemdikte bedraagt 30 mm (mede afhankelijk van draagkracht ondergrond en oppervlak gevels).

Strikolith
www.strikolith.com