“Gezond op werk is gezond naar huis”

Artikel delen

Veilig werken is van levensbelang. Dat weet Eric van Zwam (61) als geen ander. Toen hij na een kleine detour kennismaakte met dit onderwerp wist hij het meteen: dit is wat ik wil! Als veiligheidsdeskundige en fervent vrijwilliger bij de brandweer alsook EHBO-vereniging deelt hij al ruim 35 jaar zijn kennis en kunde. Altijd met respect als basis, want dan bereik je toch echt het allermeest.

bouwvakker op een dakToen Eric in 1979 de LTS had afgerond, begon hij zijn loopbaan als elektricien. Al snel kwam hij erachter dat dit niet zijn roeping was. “Jammer genoeg vond ik het helemaal niks, maar ja dat kan gebeuren.” Als positieve ras-Rotterdammer ging hij niet bij de pakken neer zitten. Toen anderhalf jaar later de vacature voor proces operator bij een kunstmestfabriek langskwam, was zijn keuze dus snel gemaakt. Dit keer bleek het een schot in de roos. Zo leerde Eric hoe belangrijk de veiligheid is bij de verwerking van gevaarlijke stoffen. Vanaf dat moment vormt dit onderwerp de rode draad in zijn leven.

“Naast mijn betaalde functie, meldde ik me in mijn spaarzame vrije tijd aan als vrijwilliger bij de brandweer en werd ik lid van de EHBO-vereniging.” Zo’n 32 jaar later ontving hij voor deze eervolle diensten zelfs een koninklijke onderscheiding van de burgemeester namens toenmalig koningin Beatrix. Een bijzonder moment waar hij trots, doch nuchter op reflecteert: “Het is natuurlijk leuk dat je dan ineens lid bent van de Orde van Oranje Nassau, maar uiteindelijk doe je het daar niet voor. Mijn doel was altijd de medemens helpen.”

Veiligheid voorop

Als veiligheidsdeskundige en hoofd BHV weet Eric alles over veilig werken én hoe belangrijk het is dat de hele organisatie dit draagt. Van directieniveau tot op de werkvloer. Denk bij veiligheid aan een verzorgde werkplek en gehoorbeschermers of veiligheidsbrillen, maar ook milieugerelateerde zaken komen aan bod. Verder inspecteert hij werkplekken, geeft toolboxen (lees: workshops) en kent de  brandmeld- en sprinklerinstallaties op z’n duimpje. Eric is daarom ook het aanspreekpunt voor onder andere de brandweer, gemeente en DCMR en de aangewezen persoon die checkt of de regels wel worden nageleefd. “Dat is een flinke mond vol en klinkt heel strikt, maar ik ben niet iemand die snel sancties oplegt. Ik zie mezelf dus ook meer als een veiligheidscoach dan politieagent.”

Volgens Van Zwam is het heel belangrijk om uit te leggen waarom bepaalde regels er zijn en het verstandig is om ze na te leven. “Je moet als gelijke het gesprek aangaan in plaats van alleen maar regels opleggen. Als niemand weet waarom ze er zijn, dan sla je toch echt de plank mis.” Zo gebruikt hij altijd praktijkvoorbeelden om zijn boodschap kracht bij te zetten. “Wanneer je een voetbalfan vertelt dat hij zonder zicht geen wedstrijden meer kan spelen of kijken, dan gaat die veiligheidsbril echt wel op. Het is zo belangrijk dat je je verplaatst in de ander en laat zien dat je hun positie begrijpt.” Een aanpak die z’n vruchten afwerpt. Eric is overal waar hij komt een begrip op de werkvloer en mensen komen uit zichzelf naar hem toe voor advies. “Ik ben een soort vraagbaak voor de werknemers.” Heeft hij niet direct een antwoord klaar, dan zet hij alles op alles om dat alsnog te vinden.

Vlag en wimpel

Ongeveer een jaar geleden vond Eric via Building Heroes een nieuwe uitdaging bij Kadans Science Partner in de Rotterdam Science Tower (RST). Deze stoere toren aan het Marconiplein groeide na een herontwikkeling in 2012 uit tot internationale landingsplaats voor innovatie en ondernemerschap. Maar om aan alle duurzaamheidsmaatregelen te voldoen, was het tijd voor een grondige update. “Alle verdiepingen gingen op de schop, er werd zelfs een Warmte Koude Opslag (WKO) aangelegd. Dat is een duurzame methode om gebouwen te verwarmen en/of te koelen.”

Als veiligheidskundige was Eric tijdens deze renovatie betrokken bij de Bewuste Bouwer-certificering. “Dagelijks hield – en houd – ik me bezig met de directe omgeving, een verzorgde bouwplaats, de ontwikkeling van onze vakmensen en de milieubelasting. Maar bovenal zorg ik voor een veilige werkomgeving, want gezond op werk is gezond naar huis.” En nu ook de laatste audit met een cijfer 8 werd beoordeeld, kan hij samen met het team met trots terugkijken op het project. “Eenmalig een hoog cijfer halen is natuurlijk niet zo moeilijk, consistentie daarentegen wel.” Wat hij gaat doen als de opdracht in juni op zijn einde loopt, dat weet hij nog niet. Wel kunnen we veilig stellen dat het wederom een mooi avontuur belooft te worden.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.