PVC visgraatvloer als alternatief voor echt hout

Artikel delen

Een visgraatmotief voor de vloer is momenteel behoorlijk in opmars. Deze klassieke legmethode dateert uit zeventiende eeuw, waarbij de houten planken worden gelegd in een pijlvorm (visgraat). Dit kan met voorgeproduceerde PVC visgraat vloeren of met een dryback (plak) PVC vloer. Bij die laatste hebben de planken geen specifieke legwijze of klikverbinding en kunnen dus ook als visgraat gelegd worden. Door te spelen met de legrichting van de ‘pijlen’ kun je een ruimte groter, breder of juist smaller laten lijken. Een houten vloer met een visgraatmotief laat denken aan landhuizen op het Franse platteland of woningen van de vooraanstaande, adellijke elite. In woningen creëer je er een authentieke, stijlvolle sfeer mee, bedrijven krijgen er een elegante en professionele uitstraling door.

visgraatVan oudsher was een visgraat vloer altijd van hout. Maar een houten vloer moet eens in de zoveel tijd geschuurd en opnieuw gelakt worden, reageert op water en is ook in het dagelijks gebruik bewerkelijker. Vandaar dat consumenten en bedrijven steeds vaker kiezen voor een vloer van PVC. Polyvinylchloride, de kunststof waar een PVC vloer uit bestaat, is dun, soepel en makkelijk te bewerken. Daardoor kan er perfect een houtmotief mee worden nagebootst. Daarnaast is een PVC vloer gemakkelijk schoon te maken en te houden, is slijtvast en waterbestendig. Daarmee is een PVC visgraat van Roobol een ideaal alternatief voor een echte houten vloer.

Een PVC vloer is niet van hout te onderscheiden

Voor een PVC visgraat vloer is dus geen boom gesneuveld, terwijl hij optisch niet van echt hout is te onderscheiden. Wie een kijkje op de site van Roobol neemt, ziet dat een PVC vloer in veel verschillende kleuren en patronen komt, van een ‘warm brown’ en ‘dark grey’ eiken look tot een ‘white oak’ motief. Naast de legligging van de PVC visgraat vloer kun je daardoor ook spelen met kleuren om een (kantoor)ruimte bijvoorbeeld ruimer te laten lijken.

Het is zelfs mogelijk om een PVC visgraat vloer in de badkamer te leggen. Waar een echte houten vloer kan uitzetten als hij (veelvuldig) in contact komt met water, is een PVC vloer water- en vuilafstotend, slijtvast en makkelijk in het onderhoud. Plus PVC tegels zijn geluidsisolerend en warmtegeleidend. Omdat een PVC vloer waterbestendig is en gemakkelijk kan worden gereinigd, is deze vloer ook ideaal voor plekken waar een goede hygiëne heel belangrijk is, zoals ziekenhuizen.

PVC is een duurzaam alternatief

Alhoewel een PVC vloer een synthetische oorsprong heeft, is het ook een heel duurzame keuze. Duurzaam wil in het geval van PVC zeggen dat de vloer stevig en slijtvast is en jarenlang mee kan – tot wel 30 jaar. Ook kun je PVC recyclen. Zo recyclet vloerenproducent IVC ieder jaar tot wel 20.000 ton PVC afval. Dat gerecyclede materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt om de rug van nieuwe vinylvloeren mee te maken. Ook een leuk weetje: de fabrieken van Moduleo, een andere grote producent van PVC vloeren, draaien voor 40% op windenergie, opgewekt door eigen windmolens.