Zes tips voor leggen van grootformaat tegels

Artikel delen

Grootformaat keramische tegels zijn momenteel heel populair in de bouwsector. Ze vormen een oplossing die praktisch nut combineert met esthetische of decoratieve doelstellingen. Maar het be- en verwerken van dergelijke tegels vraagt wel speciale aandacht. Samen met RUBI, wereldwijde leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, geven we zes tips die het werk vereenvoudigen en zorgen voor een hoogwaardig eindresultaat.

Tekst en beeld: RUBI

XXl-tegels

Slabs of XXL-tegels: tegels die groter zijn dan 3 m2.

Wat verstaan we onder grootformaat keramische tegels? Dit zijn tegels waarvan één zijde langer is dan 40 cm. Tegels van dit formaat worden steeds vaker gebruikt in de afbouwsector, zowel bij nieuwbouw als renovatie. De meest voorkomende formaten zijn momenteel onder meer 60 x 60, 60 x 120, 30 x 120, 120 x 120 en 75 x 150 cm. Maar er zijn tegenwoordig zelfs tegels die groter zijn dan 3 m2. Deze tegels noemen we ‘slabs’. De afmetingen van deze slabs, ook wel XXL-tegels genoemd, kunnen oplopen tot wel 320 cm lang en 160 cm breed.

Voordelen grootformaat

Wat zijn nu de voordelen van grootformaat tegels en slabs? Deze tegels geven een groter gevoel van ruimtelijkheid, creëren een gevoel van continuïteit en bieden vele en gevarieerde toepassingen. Daar staat tegenover dat het leggen van elke tegel weliswaar meer tijd en moeite kost, maar dat we per gelegde tegel ook een groter oppervlak bestrijken en dat het aantal geplaatste tegels kleiner is. Grootformaat tegels optimaliseren dus de gebruikte tijd en middelen. Dat is één van de belangrijkste factoren bij elk bouwproject.

Nivelleringssysteem voor XXL-tegels

Om een vlak oppervlak te krijgen moet je een nivelleringssysteem tussen de tegels gebruiken.

Verwerking

Is het leggen van grootformaat tegels lastig? Het leggen van deze tegels is niet overdreven complex, maar vraagt wel een zekere aanpassing van de legtechnieken en het gebruikte gereedschap. Hierdoor zijn ook deze grotere en zwaardere tegels met gemak te hanteren. Als je de volgende tips hanteert dan wordt je taak veel eenvoudiger en is het eindresultaat ook prachtig.

  • Tip 1. Het is zeer belangrijk dat de ondergrond stabiel en perfect vlak is. Indien dit niet het geval is moet de ondergrond worden genivelleerd of uitgevlakt.
  • Tip 2. De plaatsing gebeurt met de dubbele lijmtechniek, ook wel buttering floating methode genoemd. Dat wil zeggen: een dunne laag lijm op de achterkant van de tegel en een lijmlaag op de ondergrond. De lijmlaag op de ondergrond wordt aangebracht met een lijmkam met de juiste tanden, die geschikt zijn voor de grootte van de tegel.
  • Tip 3. Het gebruik van zuignappen wordt sterk aanbevolen. Niet alleen om de keramische tegels veel comfortabeler te kunnen plaatsen, maar ook om de positie te kunnen corrigeren en de hechting van de tegellijm te controleren.
  • Tip 4. Om een perfect vlak oppervlak te krijgen en gevreesde ‘oneffenheden’ te vermijden, moet je een nivelleringssysteem tussen de tegels gebruiken om te voorkomen dat de tegels tijdens het plaatsen verschuiven.
  • Tip 5. Bij grootformaat tegels is de tegel-tegelverbinding belangrijker dan ooit. Gebruik dus een levelingsysteem waarbij je goed kijkt naar de voegbreedte. De clips van deze systemen dienen tevens als afstandshouders.
 • Tip 6. Grootformaat keramische tegels worden vaak gezaagd, maar kunnen ook gesneden worden. Dit werkt sneller en goedkoper én de tegel blijft droog. Zorg er wel voor dat deze snijgereedschappen geschikt zijn voor grote formaten.
Levelingsysteem voor grootformaattegels.

Gebruik bij grootformaat een levelingsysteem waarbij je goed kijkt naar de voegbreedte. De clips van deze systemen dienen tevens als afstandshouders.

Grootformaat tegels snijden

Grootformaat tegels en zelfs slabs kun je ook snijden. Dat kan met het snijsysteem SLAB CUTTER. Elke SLAB CUTTER bevat drie G3 geleiders van 110 cm waarmee je stukken tot 320 cm kunt snijden (elke extra losse geleider levert een extra lengte van 110 cm op). De aluminium geleiders hebben een gering gewicht en zijn dankzij het snelkoppelingssysteem eenvoudig te koppelen. Het exclusieve ontwerp voorkomt verder dat het G3 snijmechanisme onbedoeld uit de geleiders komt.

In elke G3 geleider zijn twee bevestigingszuignappen geïntegreerd. Deze zuignappen hebben een ‘anti-marking’ rubberen basis waarmee je op lichtgekleurde materialen kunt werken zonder sporen na te laten. De aluminium snijwagen is verder zeer licht en oefent een grotere snijkracht uit. Deze loopt zeer soepel en precies over de G3 geleiders, dankzij de drie horizontale lagers. De ‘soft-grip’ handgreep zorgt voor ergonomie en comfort voor de gebruiker.

Tegelsnijder voor XXL-tegels

SLAB CUTTER G3: snijden in grootformaat.

Veel mogelijkheden

De SLAB CUTTER is uitgerust met een Ø 22 mm EXTREME snijwieltje dat geschikt is voor de bewerking van materialen met ruwe en gestructureerde oppervlakken, maar ook materialen met gladde of gepolijste afwerkingen. Het systeem bevat naast de drie G3 geleiders een handsnijder en een SLAB tang met de mogelijkheid voor het breken van materialen tot 10 mm dik. De SLAB tang heeft een dubbele functie: tang voor materialen tot 6 mm dik en breker voor materialen tot 10 mm. Om de uitrusting compleet te maken en het vervoer en de opslag ervan te vergemakkelijken, wordt de SLAB CUTTER geleverd met een praktische textieltas, versterkt en voorzien van binnenvakken om alle onderdelen op te bergen en vast te zetten.

Zoals gezegd is de toenemende populariteit van grootformaat tegels vooral te danken aan het feit dat de voordelen ervan soms veel groter zijn dan de nadelen, in verband met vervoer en verwerking. De tegel in grootformaat zal zeker door zijn esthetische waarde ook in de toekomst zeer populair blijven!