3D vermijdingszone systeem voor bouwplaats

Artikel delen

Met een nieuwe innovatieve oplossing kan graafschade op de bouwplaats voorkomen worden. Gebruikers van de Leica MC1 machinebesturingssoftware kunnen voortaan een virtuele 3D vermijdingszone instellen; zowel bovengronds als ondergronds. Het systeem is ontwikkeld door Leica Geosystems, onderdeel van Hexagon, en Xwatch Safety Solutions, één van de toonaangevende aanbieders van veiligheidsoplossingen voor de bouw.

BouwplaatsDe noviteit is gepresenteerd tijdens Conexpo 2023, de grootste bouwbeurs in Noord-Amerika. “Xwatch heeft een XW5, een systeem dat hoogte/diepte, zwenkbereik en gewichtscapaciteit van een graafmachine bewaakt, aan de Leica MC1 machinebesturingssoftware toegevoegd”, legt Dan Leaney uit. Hij is Sales and Operations Director bij Xwatch. “Dankzij de integratie van de XW5 kan als het ware een virtuele muur ingesteld worden, die voorkomt dat er te diep gegraven wordt of dat de machine tegen objecten draait. Graafschade aan bijvoorbeeld kabels en leidingen wordt voorkomen door de machine tijdig te stoppen.”

De Leica MC1 machinebesturingsoftware en de XW5 van XWatch werken samen en zorgen zo dat de machinist gemakkelijk om de vermijdingszones heen kan werken. Leaney: “Deze baanbrekende technologie zal de veiligheid verbeteren en bovendien de productiviteit en het projectmanagement op de bouwplaats optimaliseren. Het systeem is de ontbrekende schakel tussen veiligheid en de besturing van graafmachines.”

Bescherming van voorzieningen

Graafmachine met 3d-vermijdingstechniekLeica Geosystems en Xwatch kondigden hun samenwerking aan in 2021. De introductie van de Leica iCON PA80, waarin de Xwatch XW4 en 5 serie veiligheidssystemen geïntegreerd waren, was daarvan het resultaat. Die oplossing richt zich op de veiligheid van werknemers en voertuigen op de bouwplaats. De nieuwe oplossing beschermt ook de aanwezige infrastructuur, voorzieningen en gebouwen. Het systeem voorkomt onderbreking en vertraging van de bouwactiviteiten, waardoor kosten bespaard worden.

Door het instellen van kritische vermijdingszones worden niet alleen obstakels zoals overhangende kabels en ondergrondse infrastructuur beschermd, maar bijvoorbeeld ook voetpaden, wegen en bebouwing in de buurt van de bouwactiviteiten. Deze nieuwe oplossing biedt machinisten van graafmachines dus extra bescherming tegen potentiële risico’s.

Het opzetten van 3D vermijdingszones in het Leica MC1 platform is gemakkelijk en stelt machinisten in staat om zich beter op hun eigenlijke taken te concentreren, terwijl de andere personen op de bouwplaats rustig kunnen doorwerken omdat ze weten dat de bouwplaats veilig is.

Hoge prioriteit

“De machinebesturingsoplossingen van Leica Geosystems waren altijd al voorlopers waar het gaat om mens-machine interfaces”, zegt Tommi Kauppinen, Vice-President Machine Control, Technology bij Leica Geosystems. “Veiligheidsoplossingen op de bouwplaats hebben een hoge prioriteit. We zien de functionaliteit van de nieuwe oplossingen als een volgende stap op onze reis naar een hoger niveau van autonomie. Dankzij de samenwerking kunnen onze klanten beschikken over de beste oplossing waarmee ze het gevoel van veiligheid kunnen verhogen, maar ook de voorzieningen en infrastructuur op de bouwplaats kunnen beschermen.”

Klik hier voor meer informatie over de veiligheidsoplossingen van Leica Geosystems.
En hier voor meer informatie over de Xwatch veiligheidsystemen.