Brandpreventie: een vak apart

Artikel delen

Veiligheid voorop! Geen loze kreet voor Rodenburg Bouwkundige Brandpreventie. Tim Rodenburg, partner van The New Builders en directeur van Rodenburg BV, vertelt hoe ze vanuit zorgoplossingen door de jaren heen de brandpreventie hebben opgepakt en doorontwikkeld.

Tekst: Marion Sermondt
Beeld: Rodenburg BV

machineRodenburg BV bestaat uit drie takken: bouwkundige brandpreventie, bouwkundige realisatie en zorgoplossingen. “Onze tak brandpreventie is eigenlijk ontstaan vanuit ons werk in de zorg,” vertelt Tim. “Binnen de zorg is brandpreventie natuurlijk veel breder en ingewikkelder dan bij een standaard bedrijfspand. Steeds vaker pakten we dat zelf op, binnen onze bestaande zorgoplossing. Door de jaren heen hebben we ons steeds verder ontwikkeld, waarbij we inmiddels brandpreventie als expertise aanbieden.”

Brandveiligheid in de app

Tim Rodenburg

Tim Rodenburg: “Wat ik zelf belangrijk vind en ook bij The New Builders terugzie, is transparantie. Richting andere mensen, maar ook in wat ik doe. Je moet je kwetsbaar op durven stellen, dan komen we ergens. Samen.”

Dat ging niet van de ene op de andere dag. Voordat ze met Rodenburg Bouwkundige Brandpreventie startten, heeft Tim zich met collega Erik Ragas ruim twee jaar lang verdiept in alle aspecten van de brandveiligheid. Een ontwikkeling die de afgelopen zeven jaar niet heeft stilgestaan. “Dat gaat een stuk verder dan je op het eerste gezicht zou denken. Er komt wetgeving bij kijken, goedkeuring door diverse instanties en in ons geval ook de zorgplicht. Maar juist daardoor is het zo interessant.”

Al deze kennis verwerkten ze in een interactief logboek, die te bereiken is via een app. Daarin wordt automatisch het juiste product op de juiste plek gezet, inclusief advies over de afwerking. “Wij willen het onze medewerkers en de eindgebruiker zo eenvoudig mogelijk maken. Dat doen we aan de hand van onze app. Zodat zij zich kunnen focussen op het werk en we de foutmarge tot een minimum beperken. Niet omdat onze mensen geen ervaring hebben, integendeel. Maar we willen met z’n allen het werk zo goed mogelijk doen. Het gaat ten slotte wel om de veiligheid van mensen.”

Maar daar stopt het niet. Ook na de installatie blijft Rodenburg Brandpreventie in beeld. Het logboek met de app omvat ook alle wet- en regelgeving en wordt constant up to date gehouden. “Tegelijk wordt ieder project afgestemd op de omgeving. Allemaal onmisbare factoren.”

Adequaat beheer

vliegtuigRodenburg gaat voor adequaat beheer. Dat betekent dat er, zeker bij zorginstanties, regelmatig een controleronde wordt gedaan. “Zijn er veranderingen, innovaties? Moeten er aanpassingen worden gedaan? Of zijn er aanpassingen gedaan die van invloed zijn op de brandveiligheid?” Om dat te controleren werken ze met een document voor onderaannemers, of bijvoorbeeld een QR-code ter plekke voor de ICT. Tim legt uit hoe dat werkt: “Stel je voor dat er een kabel moet worden getrokken. Dan boor je snel een gaatje in de muur. Niets aan de hand, zou je denken. Maar dat kleine detail kan maar zo de brandveiligheid beïnvloeden. Met de QR-code kan een ICT’er per direct en op locatie zo’n sparing melden. Vervolgens kunnen wij de nodige maatregelen treffen.”

Adequaat beheer op gebouwniveau, noemen ze dat zelf. “We hebben dit systeem zelf ontworpen. Zo voorkom je onnodige risico’s en houden we de lijntjes kort. We maken het iedereen zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld doordat beheerders zelf ook kunnen inloggen, voor controle of een melding. Door dit interactieve beheer blijven we ook op de lange termijn betrokken bij onze projecten.”

Bijzondere projecten

man die aan installeren isRodenburg werkt bijvoorbeeld samen met de ziekenhuizen Isala en Gelderse Vallei. Maar zorgt ook voor de brandveiligheid van diverse zorginstellingen, zwembaden en hoge scholen. En laten we de prachtige monumentale panden niet vergeten, zoals een zorgresidentie in een klooster en Slot Zeist. “Dat zijn vaak panden die om een speciale aanpak vragen, iets waar we ons door de jaren heen in hebben gespecialiseerd.”

Partner van The New Builders

Tim is al jaren New Builder en sinds 2019 ook betrokken als partner van The New Builders. “Ik ben New Builder in de samenwerking. Wat ik daarin zelf belangrijk vind en ook bij The New Builders terugzie, is transparantie. Richting andere mensen, maar ook in wat ik doe. Je moet je kwetsbaar op durven stellen, dan komen we ergens. Samen. Ik deel dan ook graag mijn kennis met concullega’s. Veiligheid gaat voor mij voor bedrijfsbelang. Ons doel is een brandveilig Nederland.”

machine van dichtbijDe partners van The New Builders geven feedback, hebben invloed op de strategie en gaan samen op weg. “We leren van elkaar door onze successen en tegenslagen te delen. Het is cliché, maar wel waar: samen kom je verder. Binnen de partnergroep kunnen we kwetsbaar en open tegen elkaar zijn. Onafhankelijk van de grootte van je bedrijf, loop je tegen dezelfde uitdagingen aan. Zo helpen we elkaar en gaat je werk uiteindelijk beter.”

Tim besluit: “Dat wil ik ook delen onder The New Builders. De menswaardigheid en het vertrouwen moet voorop staan! Ik heb onlangs tijdens een paardentraining een mooie les over leiderschap geleerd, iets dat ook belangrijk is voor The New Builders. We moeten leren om niet te trekken, maar te duwen. Samen op pad gaan en elkaar het vertrouwen schenken. Ben je ergens goed in, doe het dan zelf. Dat geldt voor jezelf, maar ook voor je collega’s of mede New Builders. Dan doet iedereen waar hij of zij goed in is en energie van krijgt!”

BouwTotaal is in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot ook New Builder.