“Voor mij is Festool het ideale gereedschap”

Artikel delen

“Thuis heb ik alles van Festool, inclusief de laatste noviteiten. Ik schat dat ik er al 25 jaar mee werk. Op de bouwplaats gebruiken we ook veel Festool en ik hoor nooit klachten”, zegt uitvoerder Remko Chrispijn van Ballast Nedam West. “Ik ben enthousiast over Festool door de hoge kwaliteit, gebruiksgemak, robuustheid en goede stofafzuiging.”

Tekst: ing. Frank de Groot

Werken met elektrische zaag

Het werken met de elektrische zagen van Festool in combinatie met geleide- en afkortrails is volgens Remko Chrispijn ‘werelds’. Door een combinatie met stofafzuiging kun je volgens de uitvoerder overal stofvrij werken. Bijgaand een collega aan de slag met de Accu-invalcirkelzaag TSC 55.

We hebben een echte Festool fan in de bouwkeet aan tafel zitten. Remko was zelfs één van de eersten die eind vorig jaar de zeer innovatieve compacte Festool ‘CSC SYS 50’ accu-zaagtafel in huis had. In BouwTotaal nummer 12 van 2022 hebben we er al uitgebreid aandacht aan besteed: een accu-zaagtafel die in een Systainer past en waarbij de inklapbare zaagtafel tevens als steekwagen fungeert. “En de nieuwe accu-reciprozaag moet ik nog binnen krijgen”, zegt Remko.

Achter de uitvoerder zijn op artist impressions aan de wand van de keet twee projecten in de nieuwe wijk De Haven te zien waar hij momenteel aan werkt in Spijkenisse. Project ‘Schipper’ omvat 31 royale kadewoningen en 26 appartementen in twee woontorentjes aan het water. Daarnaast ligt project ‘Bark’, bestaande uit 34 ‘jaren dertig’ koopwoningen en tien nostalgische kadewoningen. Het mag geen verwondering wekken dat hij ook op deze bouwplaats zijn mannen enthousiast probeert te krijgen voor Festool gereedschap: “Maar dat gereedschap is toch meer geschikt voor interieurs, hoor je dan. Dat is al lang achterhaald. Inmiddels is Festool gereedschap doorontwikkeld naar een betrouwbare partner voor de bouwplaats met een grote robuustheid en veel gebruiksgemak. De jongens zijn er nu heel blij mee!”

Elektrische zaag

Stofvrij en snoerloos werken

Het werken met de elektrische zagen van Festool in combinatie met geleide- en afkortrails is volgens Remko ‘werelds’. Door een combinatie met stofafzuiging kun je volgens de uitvoerder overal stofvrij werken: “Wij zijn zelfs een keer op basis van het stofvrije werken gekozen om deuren te renoveren in een woongebouw. De bewoners waren gewoon thuis en door de goede stofafzuiging konden we de deuren frezen en zagen in de inpandige gang, die de woningen ontsluit. Daardoor hoef je niet helemaal naar beneden met al die deuren. Dat scheelde veel tijd en overlast!”

Daarnaast zien we steeds minder besnoerd gereedschap op de bouwplaats. “Alleen nog de zware machines en stofzuigers zijn bij ons voorzien van een snoer. De stofzuigers staan vaak langere tijd op een vaste plek, bijvoorbeeld bij een zaagtafel. Dan heb je weinig last van een snoer. Maar al het lichtere handgereedschap, zoals schroefboormachines, is inmiddels op accu. Je moet dan wel de discipline hebben om in de pauze de accu’s in de lader te zetten. Veelal zijn ze na een half uur weer opgeladen.”

Elektrische zaag

Gebruiksgemak

Accu zaagtafel

Remko Chrispijn was één van de eersten die eind vorig jaar de zeer innovatieve compacte Festool ‘CSC SYS 50’ accu-zaagtafel in huis had.

Remko noemt ook het gebruiksgemak van het gereedschap, zoals de ergonomie en trillingsreductie. “Onze mensen willen gezond hun pensioen halen en het is minder vermoeiend als het gereedschap goed in de hand ligt en trillingen reduceert. Daarbij is ook veiligheid belangrijk, zoals de KickbackStop, waarbij een zaagblad van een invalcirkelzaag direct stopt bij terugslag. Bij Toolboxmeetingen over veilig werken op de bouwplaats besteden we vaak aandacht aan veilig werken met gereedschap. Voorkom letsel door onder meer wegschietend gereedschap, geluidsoverlast of trillingen. Met Festool gereedschap kun je veilig werken, maar je moet natuurlijk ook je verstand blijven gebruiken.”

Service

De uitvoerder is verder zeer tevreden met de drie jaar all-inclusive garantie en de service bij storingen: “Als er een machine kapot gaat, ligt je werk stil. Dan wil je snel geholpen worden. Bij Festool haalt onze dealer het gereedschap op om het ter reparatie aan te bieden bij Festool. Maar ook bij diefstal word je geholpen. Ze hadden een keer een hele bus met gereedschap leeggehaald. Geen gezeur, al het gereedschap dat nog binnen de garantie viel werd binnen korte tijd allemaal vervangen. Kijk, daar heb je wat aan. Festool is niet het goedkoopste merk, maar uiteindelijk word je wel compleet ontzorgd. Over lange termijn denk ik daarom dat je zelfs goedkoper uit bent, omdat je werk gewoon door kan lopen.”

Remko besluit, zoals hij begonnen is: zijn enthousiasme voor Festool steekt hij niet onder stoelen of banken: “Dat gereedschap is zo makkelijk. Ik werk er al 25 jaar mee en wil niet meer anders. Voor mij is dit het ideale gereedschap!”