“Voordelen houtbouw inmiddels wel algemeen bekend”

Artikel delen

Sonja en Stephan Hollebrandse zijn getrouwd en runnen al vijftien jaar samen Stema Bouwbedrijf. Sonja is New Builder en groeide op met de bouwsector. “Vroeger vond ik de bouw helemaal niet leuk. Dat kwam vooral door de cultuur die er kan heersen. Nu ik weet dat het anders kan, en wij het ook zeker anders doén, word ik juist heel blij van mijn werk!”

Tekst: Marion Sermondt
Beeld: Stema Bouwbedrijf

Nieuwbouw woning

Op de plek van een oud pand is een nieuwe woning gebouwd; pal achter de zeedijk. De uitdaging was dat er een woning uit 1800 naast staat.

Stephan komt uit de scheepvaart, maar maakte 24 jaar geleden de overstap naar het bouwbedrijf van Sonja’s vader. Vijftien jaar geleden begonnen ze samen Stema Bouwbedrijf. Sonja werkte vooral aan de zijlijn mee, maar toen de kinderen groter werden, groeide haar werkterrein mee. Inmiddels heeft ze de complete verkoopactiviteiten van haar vader overgenomen. “Mijn man heeft de kennis, ik onderhoud de contacten. Al weet ik er zelf inmiddels ook genoeg van”, lacht Sonja. “We doen het echt samen. Doordat ik de verkoop op mij neem, kan Stephan zich richten op het bedrijf en de bouw van de woningen. Daarnaast werken er nog drie vaste personeelsleden, twee ZZP’ers en een leerling bij ons.”

Prefab houtskeletbouw

Stema Bouwbedrijf is een houtskelet bouwspecialist. Ze leveren complete prefab houten woningen, maar voeren ook verbouw en casco uit. “We zijn hartstikke druk. In die zin merken we weinig van de crisis. Er komen misschien wat minder aanvragen binnen, maar die zijn wel vaak direct concreet.” Sonja vertelt hoe het imago van de houtbouw is veranderd door de jaren heen. “We hebben altijd al met houtskeletbouw gewerkt. Maar waar je vroeger je gesprek vaak begon met de voordelen van houtbouw, zijn mensen daar nu al wel van overtuigd. De vooroordelen, dat hout kraakt bijvoorbeeld of minder veilig zou zijn, zijn echt wel verleden tijd.”

“Toen mijn vader begon met de houtbouw, was hij echt een uitzondering in de bouwwereld. Maar de voordelen werden al snel zichtbaar”, herinnert Sonja zich. “Zo wordt de complete woning binnen zes weken in onze eigen fabriek gemaakt. Vervolgens plaatsen we binnen twee à drie dagen een wind- en waterdichte woning.”

Stema Bouwbedrijf heeft een eigen systeem ontwikkeld. Maximaal geïsoleerde wanden in combinatie met een kanaalplaat verdiepingsvloer. Het resultaat is een aangename en comfortabele woning. De houten elementen worden gefabriceerd in de eigen werkplaats. Vervolgens worden deze binnen enkele dagen op de bouwplaats in elkaar gezet. Dat scheelt tijd, energie en overbelasting van het personeel, maar resulteert ook in minder restafval.

Energiezuinige nieuwbouwwoning.

Energiezuinige nieuwbouwwoning.

Sonja en The New Builders

Casco woning met isolatie tussen de stijlen en aan de buitenkant.

Casco woning met isolatie tussen de stijlen en aan de buitenkant.

“The New Builders waren mede verantwoordelijk voor mijn veranderde kijk op de bouw. Zij lieten mij zien dat er echt een andere cultuur mogelijk is binnen de bouwsector in Nederland. Ik ben al jaren New Builder en geniet van de bijeenkomsten binnen onze Activate groep. Je inspireert elkaar en kan van elkaar leren. Wat leeft er bij de ander, wat is er nieuw op ieders vakgebied en wat kunnen we anders doen?”

“Wat me het meest aanspreekt bij The New Builders is het thema Mens. De mens, de onderlinge verbinding, dat is mijn drijfveer. Elke dag. Wij gaan niet voor maximaal geld verdienen. Daar word je onderaan de streep niet gelukkig van. Je moet het samen doen en samen genieten van wat je doet. Dat geldt voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers. Je moet goed zijn voor elkaar. Daarin zie ik wel het voordeel van een klein bedrijf: we zijn enorm flexibel en kunnen heel ver gaan voor onze klanten. Maar ook voor het personeel. De contacten met beiden zijn intensief, dat willen we ook graag zo. En daar onderscheiden we ons denk ik ook mee. Dat zie ik terug bij The New Builders. Alleen ga je snel, samen kom je verder, toch?”

Duurzaam voor mens en materiaal

“Duurzaam werken draait niet alleen om je materialen, maar ook om je mensen. Stephan werkt dagelijks mee op de werkvloer, dus hij weet wat er speelt. Van daaruit proberen we de werkomstandigheden zo comfortabel mogelijk te maken. Wij werken bijvoorbeeld al jaren op comfortabele hoogte. Niet om te pochen, of omdat het in de regels staat, maar omdat we het belangrijk vinden dat onze mensen ergonomisch kunnen werken en de dag goed doorkomen! En: doordat we functioneel met onze mensen en producten omgaan, besparen we ook tijd en geld voor de klant.”

Circulair

“Hout is natuurlijk een duurzaam product”, vervolgt Sonja. “Je kan de grondstof vervangen, het raakt niet op. Een prachtige basis. Daarbij werken we heel efficiënt, doordat alles prefab in de fabriek in elkaar wordt gezet. En waar mogelijk worden materialen hergebruikt.”

Dat ze daar ver in gaan, bewijst een prachtig voorbeeld uit de praktijk. “Een tijd geleden vroeg een klant of we restmaterialen konden hergebruiken in hun nieuwe woning. Totaal niet praktisch natuurlijk, maar wel heel gaaf! Er moest flink wat gerekend en geschaafd worden, maar het is gelukt. Prachtige oude balken uit een baggerproject, die nu in een nieuwbouwwoning zijn opgenomen. Voor een ander project hebben we bij een bestaande kap de sporen (balken) opgekrikt en de kap vergroot, waardoor we dezelfde kap konden hergebruiken, voorzien van een nieuwe dakkapel. We hebben zelfs de bestaande dakpannen gereinigd en geverfd, waardoor ze bij elkaar aansloten en ook konden worden hergebruikt.”

Woning voordat de kap verhoogd is

Woning voordat de kap verhoogd is

Woning nadat de kop verhoogd is

Dezelfde woning waarbij de kap is verhoogd.

“Kijk, onderaan de streep doen we gewoon ons werk. Maar wel zo goed mogelijk. We zijn daarin bevoorrecht doordat we klein en flexibel zijn. Dat zorgt ervoor dat we rechtstreeks contact houden met alle partijen en de lijntjes dus daadwerkelijk kort zijn. Of het nu de klant is, de kraanmachinist of de chauffeur, ik spreek ze allemaal. Ik ben altijd op de hoogte. Dat maakt het ook zo leuk!”

BouwTotaal is in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot ook New Builder.