Circulaire producten voor vloer, wand, plafond en gevel

Artikel delen

HDM start als eerste producent in West-Europa met de productie van innovatieve SPC-producten voor in- en exterieur. Onder de merknaam Aqua-Step komen de eerste producten op de markt: Aqua-Step XL en Aqua-Step boards. SPC (Stone Polymer Composite) bestaat grotendeels uit kalksteen met een klein percentage PVC. Een product met vele voordelen, dat bovendien 100% recyclebaar is.

Badkamerwand

SPC kent interessante eigenschappen: stootvast, sterk en zeer eenvoudig te verwerken. Bovendien hebben zowel de productie als het materiaal een minimale impact op het milieu. HDM is van oorsprong Europees distributeur van decoratieve MDF-, PVC- en SPC-producten voor de doe-het-zelf en de professionele markt. Nu start de onderneming ook als producent van SPC-producten onder de noemer Aqua-Step.

In eerste instantie komen er twee varianten op de markt: Aqua-Step XL en Aqua-Step boards. Dit zijn grote panelen (respectievelijk 260,5 x 32 cm en 260,5 x 97 cm) met een SolidPaint®-oppervlak, uitermate geschikt voor de afwerking van wanden in bijvoorbeeld badkamers. De panelen zijn namelijk watervast en door hun geringe dikte uitstekend geschikt om over bestaande (tegel)wanden aan te brengen. De producten zijn direct verkrijgbaar in verschillende ultramatte en hoogglans decors.

Sterk en eenvoudig te monteren

Stone Polymer Composite is een composiet van PVC en calcium carbonaat. Kees Tempelaars (CEO HDM) legt uit: “SPC verovert als materiaal momenteel snel de markt, vooral op het gebied van vloeren. Het is zeer stootvast, stabiel en sterk. Wij voegen daar onze kennis en ervaring op het gebied van wandbekleding én de voordelen van SolidPaint® aan toe. Dit duurzame oppervlak geeft uitstekende bescherming tegen slijtage, krassen en vlekken. Daarnaast zijn de Aqua-Step panelen heel eenvoudig te verwerken. Je snijdt ze met een stanleymes op maat. En dankzij de Click ’N Screw verbinding zijn ze eenvoudig aan te brengen met schroeven of lijm.”

Badkamer

Lage ecologische footprint

Minstens zo belangrijk is de duurzaamheid van het product. Tempelaars somt op: “Aqua-Step heeft een lange levensduur en een minimale ecologische footprint. Er is geen productieafval. Het water dat nodig is tijdens de productie wordt in gesloten cyclus gebruikt. De energie komt grotendeels uit zonnepanelen. Er komt geen schadelijke uitstoot vrij want het materiaal bevat geen formaldehyde of weekmakers. Bovendien is het hele product 100% recyclebaar. De producten kunnen als grondstof worden gebruikt volgens het cradle-to-cradle principe.”

Doordat HDM de producten nu zelf produceert in Peer (België) kunnen grote transportafstanden achterwege blijven. Tempelaars: “We hebben de allernieuwste ontwikkelingen vanuit Azië overgenomen en gecombineerd met onze eigen patenten. Transport vanuit het verre Oosten is daardoor niet langer nodig en dat is goed voor de duurzaamheid. Bovendien kunnen we met onze nieuwe productielijnen korte levertijden garanderen en flexibel inspelen op de vraag vanuit de markt.”

In eerste instantie richt de productie zich op de genoemde Aqua-Step panelen. De komende maanden breidt het gamma zich uit met onder meer Aqua Click Tiles, Vinyluxe vloeren en SolidPaint®-gevelbekleding.

HDM
www.aquastep.com