Fieldstation Nr. 01

Artikel delen

De ontwerpstudio van Floris Schoonderbeek kreeg behoefte om te experimenteren, onderzoek te doen op locatie en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Ze gingen op zoek naar een nieuwe manier van werken met behulp van een mobiele werkplek. Collectief Soepel werd ingeschakeld om samen met de studio te zoeken naar die behoefte aan mobiel werken. Na het brainstorm- en ontwerpproces, hebben ze een reguliere camper compleet gestript. Hierdoor konden ze een veel algemenere indeling maken en bouwden: Fieldstation Nr. 01.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Jesse Wensing

Fieldstation Nr. 01

Om op pad te gaan met de Fieldstation Nr. 01 heb je alleen een standaard auto rijbewijs nodig.

Siem Stinesen van Collectief Soepel is blij met het resultaat: “Fieldstation is in te zetten als werkplaats, veldkeuken, camper, expeditie-machine en nog veel meer. De mobiele werkplaats is eenvoudig om te toveren naar een slaapvertrek voor vier personen, is zelfvoorzienend en faciliteert een manier van werken, die gericht is op zoeken, ervaren, experimenteren en samenwerken. Elke roadtrip kan de Fieldstation worden uitgerust met verschillende gereedschappen en eenvoudig veranderen van gezinscamper naar expeditie kamp.”

Fieldstation Nr. 01

Watertank waterpas

Fieldstation Nr. 01

De camper is uitgerust met een mobiel keukenblokje.

Bij de Fieldstation draait alles om verbinding met de omgeving. Daarom is er, naast wijd openslaande deuren voor een panoramisch uitzicht, ook een buitenwerkplek, een buitenkeuken en een buitendouche. Siem is enthousiast over de uitgebreide mogelijkheden: “In de Fieldstation kun je ook juist beschutting en comfort opzoeken. De camper is uitgerust met een mobiel keukenblokje. Wat je behoeften ook zijn, de Fieldstation is de perfecte reisgenoot voor ieder avontuur!”

De openslaande wand is voorzien van een houtkachel, die zowel binnen als buiten is te gebruiken voor het drogen van kleding, verwarmen van water of om op te koken. En er zijn meer slimme oplossingen. De zithoek rond de grote werktafel binnen is om te vormen naar een tweepersoonsbed en de watertank onder de stoelen heeft een geïntegreerde dimbare lamp: “Deze dient als sfeerlicht, nachtlampje, voor de jongere avonturiers en met het waterlevel van de tank is de camper waterpas te stellen.”

Fieldstation Nr. 01

De zithoek rond de grote werktafel binnen is om te vormen naar een tweepersoonsbed.

Load-lock systeem als gereedschapsbord

Openslaande wand Fieldstation Nr. 01

De openslaande wand is voorzien van een houtkachel, die zowel binnen als buiten is te gebruiken voor het drogen van kleding, verwarmen van water of om op te koken.

Het krattensysteem over de gehele zijwand is ontstaan uit een nieuwe kijk op het gebruik van ‘vakantie spullen’. Naast de krattenkast in de camper, is er nog een kast voor in de thuishaven. Siem legt uit: “Zo kun je weken voor je geplande trip, met alle voorpret, de kratten inruimen met de benodigdheden voor jouw expeditie. Daarnaast neem je zo je hele inventaris ook makkelijk weer mee naar huis om er daar ook gebruik van te kunnen maken. Waarom zou je dat fijne zakmes of de badmintonrackets alleen gebruiken als je onderweg bent?”

Het load-lock systeem op de zij- en achterkant van de Fieldstation biedt de mogelijkheid om de buitenkant van de camper te zien als gereedschapsbord: “Je kan hier de gekste dingen op vervoeren of je kamp aan ophijsen. De binnentafel is bijvoorbeeld als buitentafel te gebruiken als je hem aan het load-lock systeem hangt.”

Installaties: on road off grid

De Fieldstation is ook nog voorzien van handige installaties, die je in staat stellen gemakkelijk te verplaatsen met behoud van alle functionaliteiten. Zo zijn er zonnepanelen, een extra accu, een omvormer, usb laadpunten, schoon- en vuilwater tanks, een waterpomp, een binnen- en buitenkraan, dimbare verlichting en een droogtoilet.

Om op pad te gaan met de Fieldstation Nr. 01 heb je alleen een standaard auto rijbewijs nodig. Floris en Siem zien de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Dit is Fieldstation nr. 1, dus er komen er nog meer!”

De watertank onder de stoelen heeft een geïntegreerde dimbare lamp.

De watertank onder de stoelen heeft een geïntegreerde dimbare lamp.

Wat kunnen we leren van Collectief Soepel en Studio Floris Schoonderbeek?

Nieuwe oplossingen vragen om een open geest. Geen traditionele constructies of samenwerkingsvormen, maar pionieren onder het motto: ‘alles kan en alles mag’. De ontwerpstudio van Floris Schoonderbeek wilde experimenteren met een nieuwe werkplek en zocht samenwerking met Collectief Soepel. Iedereen bracht zoveel mogelijk expertise in zonder scherpe lijntjes of rigide functionele afbakening, creativiteit boven alles. Fieldstation Nr. 01 laat zien wat er dan allemaal kan gebeuren.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 80 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.

Bronnen: www.collectiefsoepel.nl en www.florisschoonderbeek.com.